Gheorghe Burnei a recunoscut că a luat şpagă de la părinţii copiilor operaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgul Gheorghe Burnei a fost plasat în arest la domiciliu FOTO Eduard Enea
Chirurgul Gheorghe Burnei a fost plasat în arest la domiciliu FOTO Eduard Enea

Celebrul medic ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul Marie Curie din Capitală, a recunoscut, în faţa judecătorilor care au decis plasarea sa în arest la domiciliu, că a primit mită de la părinţii copiilor operaţi.

Şeful Clinicii de Ortopedie a Spitalului Marie Curie din Capitală, profesorul Gheorghe Burnei a recunoscut în faţa instanţei care a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu că a primit mită de la părinţii unora dintre copiii pe care i-a operat. Procurorii au găsit la percheziţiile făcute în biroul şi la locuinţele doctorului peste 13.000 de lei, 5.000 de euro şi 750 de dolari. Mai mult, anchetatorii şi-au bazat acuzaţiile pe înregistrări video în care se vede cum părinţii îi dau bani chirurgului.

În imaginile surpinse de procurori se vede cum Gheorghe Burnei, a luat numai într-o lună de 15 ori mită. Întrebat însă de instanţă dacă ştie de câte ori a primit bani de la părinţi, doctorul a spus că nu-şi aminteşte, lăsând de înţeles că este o obişnuinţă fiind recunoscut ca unul dintre cei mai buni chirurgi ortopezi.

Acesta a fost unul dintre motivele pentru care judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis plasarea profesorului în arest la domiciliu. Un alt motv a fost acela că „prin activitatea sa, Gheorghe Burnei prezintă un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viaţa pacienţilor săi minori”. Mai exact, procurorii Parchetului Capitalei care instrumentează acest caz susţin că medicul ortoped ar fi făcut experimente pe micii pacienţi fără ca părinţii să ştie acest lucru. Zeci de astfel de cazuri sunt cercetate acum de anchetatori.

O problemă de sistem

Specialiştii susţin că plicul dat medicului în România este o problemă de sistem. Prin urmare soluţia este tratarea cauzei, nu a afectului aşa cum se procedează deocamdată. „ Se dădea şpagă la medic şi înainte de 1989, numai că atunci se dădea un cartuş de Kent, o cafea, ouă, găini, ce avea omul pe acasă. Medicii nu aveau salarii decente nici atunci. Sistemul actual nu e la nivelul pieţei reale. Când ai o boală de sistem trebuie să o rezolvi la nivel de sistem, nu la nivel punctual”, a explicat, pentru ”Adevărul”, sociologul Alfred Bulai.

Avem nevoie de medici, nu de zei

Şi sociologul Mircea Kivu afirmă că este nevoie de o reformă a sistemului. „Noi nu avem nevoie de zei, avem nevoie de medici. Medicii sunt şi ei oameni cu calităţi şi cu defecte. Sigur că e o problemă în sistemul medical. Faptul că sunt plătiţi prost justifică într-un fel rotunjirea veniturilor de la pacienţi, dar asta nu e în regulă. Este nevoie de o reformă a sistemului. E un mecanism foarte pervers. În anumite instituţii, cum ar fi la primărie, poţi să spui că nu vrei să dai mită orice ar fi, chiar dacă stai zece ore la coadă, dar în situaţiile de sănătate nu prea îţi permiţi să mai ai principii. În toată lumea civilizată medicii câştigă cel mai bine”, a explicat Mircea Kivu.

Mărturia unei mame despre medicul Gheorghe Burnei

Mai mulţi părinţi le-au vorbit procurorilor despre dramele pe care le-au trăit după ce profesorul Gheorghe Burnei le-a operat copiii. O femeie din Braşov îl acuză de malpraxis după ce fiica ei a murit pe masa de operaţie. Ana Maria Găman şi-a pierdut fiica acum trei ani. Micuţa de opt ani, diagnosticată cu scolioză, a trecut printr-o operaţie „în premieră” pentru România: i-a fost montată o proteză pentru coloană.

„Domnul profesor mi-a spus atunci câ îi va monta un aparat, o trusă. Trusa Şhila care vin din America. Trusă care constă într-o tijă pentru îndreptarea coloanei şi şuruburi. Mi s-a spus că e o operaţie în premieră”, a povestit mama fetei pentru digi24.ro. Numai că fetiţa nu s-a mai trezit din operaţie. Femeia nu poate să înţeleagă ce s-a întâmplat. A cerut ajutorul autorităţilor, iar în vara acestui an a primit raportul medico-legal, care spune ea, i-a confirmat culpa medicului.

„A ştiut să-mi spună «ai văzut ce dreaptă era!» Într-adevăr era dreaptă. S-a dus în lumea celor drepţi dreaptă”, a povestit femeia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite