Gheorghe Ştefan, condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul finanţării ilegale a PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan
Gheorghe Ştefan

Fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a suferitv o nouă condamnare la închisoare. „Pinalti“ a primit 3 ani de închisoare după ce a recunoscut acuzaţiile de trafic de influenţă şi exercitare a influenţei de lider politic pentru a obţine foloase, în dosarul finanţării ilegale a PDL, în care este vizat şi Vasile Blaga.

Aflat deja în Penitenciarul Rahova unde ispăşeşte o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, Gheorghe Ştefan a mai primit o condamnare. Pinalti a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare în dosarul finanţării ilegale a PDL, în care fostul co-preşedinte PNL Vasile Blaga a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, potrivit DNA.

Pentru a primi o pedeapsă mai mică, fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

„În perioada 2009 - 2012, inculpatul Ştefan Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, şi-a folosit în mod direct influenţă deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.În aceeaşi perioada, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţă să, că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul sau o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT“, arată DNA.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

"În paralel, inculpatul Ştefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb, a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile (trimis în judecată de procurorii anticorupţie la data de 28 noiembrie 2016 – comunicat nr. 1466/VIII/3 din 28 noiembrie 2016), care cunoştea dinainte mecanismul descris anterior şi cu care a fost de acord", potrivit sursei citate.

Condamnat în dosarul Microsoft

În octombrie 2016, Curtea Supremă i-a condamnat la închisoare în Dosarul Microsoft pe Gheorghe Ştefan, la 6 ani de închisoare, Dumitru Nicolae (Niro) şi Dorin Cocoş, la câte 2 ani şi 4 luni şi Gabriel Sandu, la 3 ani. Înalta Curte a majorat astfel pedepsele dispuse în prima instanţă, cea mai grea sentinţă, de 6 ani de închisoare, fiind pronunţată în cazul lui Gheorghe Stefan „Pinalti“.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste 3.000.000 euro.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite