UPDATE Gerul pune stăpânire pe România: urmează nopţi cu -20 de grade. Toate drumurile naţionale şi autostrăzile au fost redeschise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că urmează câteva zile cu vreme extrem de rece. De altfel, specialiştii au emis şi o avertizare de Cod galben de ger valabilă pentru Bucureşti şi pentru 19 judeţe din ţară până joi dimineaţă.

UPDATE Toate drumurile naţionale şi austostrăzile închise din cauza fenomenelor meteo caracteristice Codului Portocaliu au fost redeschise începând cu ora 18:30, conform unui comunicat emis de CNADNR.

La analiza pe care o vom face se vor avea în vedere modul cum s-a acţionat pe reţeaua de drumuri afectată în perioada Codului Portocaliu. De asemenea, vom analiza stocurile de materiale, revizia şi repararea utilajelor precum şi modul în care au acţionat echipele de intervenţie şi modul în care acestea au fost coordonate. Suntem în plină iarnă, aceasta a fost doar un episod şi din seara aceasta, după deschiderea tuturor drumurilor afectate trebuie să fim pregătiţi în continuare să asigurăm condiţiile optime de siguranţă şi confort a participanţilor la trafic”, a declarat Directorul General al C.N.D.N.R. S.A. Cătălin Homor.

UPDATE ANM a emis, marţi, o avertizare de Cod galben de ger valabilă până joi dimineaţă pentru 19 de judeţe şi pentru municipiul Bucureşti. Temperaturile vor coborî în unele zone chiar şi sub -25 de grade.

În Oltenia, Muntenia, sudul şi estul Transilvaniei vor fi minime de -20....-15 grade, iar izolat se vor înregistra valori termice sub -25 grade.

Pe parcursul zilei de astăzi, temperaturile vor fi negative pe întreg cuprinsul ţării. Noaptea, termometrele vor arăta -18/-20 de grade în Transilvania, Oltenia şi Muntenia. Nu va mai ninge, iar vântul va sufla slab şi moderat. În Bucureşti, temperaturile se vor încadra astăzi între - 7 şi -19 grade iar vântul va sufla cu 10 kilometri pe oră.

Gerul va persista până joi, când temperaturile vor mai creşte cu câteva grade, devenind pozitive pe parcursul zilei. Meteorologii spun că în ultima săptămână din ianuarie, temperaturile se vor apropia de cele normale pentru această perioadă din an.

Situaţia drumurilor - A2 rămâne parţial închisă

Pe Autostrada A2 a fost reluat traficul rutier pe tronsonul Drajna – Feteşti, pe sensul de mers către Constanţa (calea I). Autovehiculele se deplasează în coloană, însoţite de echipaje de poliţie rutieră.

Tronsonul Feteşti - Drajna  încă este închis pe sensul de mers către Bucureşti.

În judeţul Constanţa, a fost redeschis DN3 Ostrov – Băneasa, iar în judeţul Tulcea a fost redeschis DN22F Horia - Izvoarele -Nalbant.

Tot ]n jude'ul Tulcea a fost redeschis şi DN22 Isaccea– Somova, deocamdată cu restricţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Pe DN24D, în judeţul Galaţi, pe segmentullimita cu judeţul Vaslui - intersecţie cu DN26, se circulă cu restricţie de 7,5 tone.

În judeţul Tulcea, încă este închis DN22A Nicolae Bălcescu - Nalbant.

Dincauza căderilor de pietre de pe versanţi, rămâne închis DN57 Cozla – Şviniţa, în judeţul Caraş-Severin.

Amenzi date pentru neîntreţinerea carosabilului

În ultimele 24 de ore, Poliţia Română a dat opt sancţiuni contravenţionale administratorilor de drumuri, pentru neîntreţinerea carosabilului, valoarea totală a acestora fiind de 24.070 de lei. De asemenea, au fost date şi 22 de sancţiuni contravenţionale şoferilor care nu au respectat regulile de circulaţie în condiţii de iarnă, valoarea acestora fiind de 19.455 de lei.

Potrivit unui comunicat marţi, 4.951 de poliţişti au acţionat în ultimele 24 de ore cu 2.393 de mijloace auto, pentru a nu se înregistra persoane înzăpezite, blocate în trafic şi expuse unor situaţii de risc, precum şi pentru informarea populaţiei, a conducătorilor auto, în ceea ce priveşte circulaţia rutieră pe drumurile publice.

Poliţiştii au salvat şi 11 persoane fără adăpost, care au fost depistate în stradă şi preluate de ambulanţe.

„Poliţiştii vor continua să acţioneze zilnic pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo, în sistem integrat, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne”, conform documentului citat.

Poliţia Română recomandă şoferilor să pornească la drum numai după ce s-au interesat cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică existentă.

De asemenea, autovehiculele trebuie să fie echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare — dezaburire funcţional etc).

Ce şcoli rămân închise - lista oficială

Miercuri, 20 ianuarie, cursurile vor fi reluate integral în judeţele Vaslui, Buzău, Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Brăila şi Ialomiţa, a transmis Ministerul Educaţiei.

În judeţul Dâmboviţa vor rămâne închise 9 unităţi de învăţământ din localităţile Pucioasa,  Vulcana-Pandele, Doicesti şi Branesti din cauza unor probleme de alimentare cu apă potabilă.

Marţi, 19 ianuarie 2016, au fost reluate cursurile în şcolile şi în grădiniţele din Bucureşti şi din judeţele Giurgiu, Harghita şi Ilfov.

Cu toate acestea, au rămas închise şcolile şi grădiniţele din Tulcea - judeţul cel mai afectat de căderile mari de zăpadă şi de viscolul din ultimele zile. În unele judeţe, conform deciziilor autorităţilor locale, o parte din unităţi de învăţământ au rămas închise:

Brăila (şcolile din mediul rural şi din oraşele Făurei, Ianca şi Însurăţei)
Buzău (o unitate de învăţământ)
Călăraşi (6 unităţi de învăţământ)
Ialomiţa (19 unităţi de învăţământ)
Galaţi (toate unităţile de învăţământ din mediul rural)
Vaslui (unităţile de învăţământ din mediul rural şi din oraşul Murgeni)
Constanţa (32 de unităţi de învăţământ)
Vrancea (6 unităţi de învăţământ)
Dâmboviţa (9 unităţi de învăţământ).

Situaţia în ţară:

Călăraşi: Au fost deschise toate drumurile din judeţ, Autostrada Soarelui rămâne în continuare închisă

Galaţi: Se depun eforturi pentru deblocarea drumurilor spre localităţile izolate de nămeţi. DN 24D şi 14 drumuri judeţene sunt în continuare închise

Brăila: Drumurile naţionale de pe raza judeţului Brăila au fost redeschise. Zece drumuri judeţene încă sunt blocate de nămeţi

Galaţi: Elicopter SMURD, în misiune pentru un bărbat care a suferit o hemoragie digestivă

Constanţa: A fost redeschisă Autostrada Soarelui pe sectorul Lehliu-Drajna. Circulaţia se desfăşoară controlat

Călăraşi: Sute de poliţişti, mobilizaţi în teren pentru vremea rea. Oamenii legii, cu ochii pe blocajele produse în trafic

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite