Germania vrea să împiedice „o aderare rapidă” a României la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat că vrea să împiedice „o aderare rapidă a României şi Bulgariei la Schengen”.

UPDATE Liderul PDL Vasile Blaga a declarat duminică la Galaţi, în turneul de promovare al moţiunii, că refuzul unor state europene de a accepta România în spaţiul Schengen este rezultatul lipsei de credibilitate a Guvernului USL faţă de cancelariile occidentale.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul de Interne ale României cer într-un comunicat comun ca statele membre care se opun aderării la Schengen a ţării noastre şi Bulgariei să îşi motiveze la Consiliul JAI poziţia "prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE şi acquis-ul Schengen".

  Dacă cele două ţări vor insista asupra unei date de aderare la Consiliul JAI,organizat pe 7 şi 8 martie, Germania îşi va folosi dreptul de veto, a declarat ministrul german pentru revista „Der Spiegel”.

„Nici posibilitatea de aderare parţială cu frontierele aeriene şi maritime nu mai e de actualitate”, a declarat Friedrich. „Extinderea spaţiului Schengen va fi acceptată de cetăţenii germani doar dacă vor fi îndeplinite condiţiile esenţiale pentru acest pas, ceea ce nu este cazul acum”, a continuat oficialul de la Berlin.

Ministrul german a vorbit despre o serie de măsuri pe care Berlinul ar urma să le impună pentru a limita aşa-zisa „imigraţie a sărăciei”, termen apărut în contextul ridicării restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari, lucru care se va întâmpla la 1 ianuarie 2014. „Cei care vin în Germania să încaseze ajutoare sociale şi să abuzeze de dreptul la libera circulaţie trebuie să fie împiedicaţi să facă asta. O posibilitate ar fi introducerea unor restricţii pentru cei care au fost deja expulzaţi”, a mai spus Friedrich în interviul acordat revistei germane.

România şi Bulgaria sunt subiectul unui mecanism de monitorizare pe justiţie, combaterea corupţiei şi a crimei organizate.

Vineri, premierul Victor Ponta a declarat că există semnale potrivit cărora aderarea României la Schengen ar putea fi din nou amânată. Şeful Guvernului a spus că amânarea s-ar face la solicitarea câtorva ţări care vor ca decizia să fie luată în luna octombrie.

El a explicat că argumentul oficial va fi legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, dar că există şi temerea că, după aderarea la Schengen, foarte mulţi cetăţeni români şi bulgari vor încerca să emigreze.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite