Germania trimite două avioane de luptă în România pentru a se alătura forţelor de apărare a spaţiului aerian al NATO la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avioane Eurofighter aparţinând Forţelor Aeriene Germane
Avioane Eurofighter aparţinând Forţelor Aeriene Germane

Două avioane Eurofighter aparţinând Forţelor Aeriene Germane au decolat, joi, 24 iunie, spre România, în scopul supravegherii spaţiului aerian de-a lungul flancului sud-estic al NATO, informează Deutsche Welle.

Cele două aeronave din cadrul Escadrilei Tactice 71 a Luftwaffe, ”Richthofen”, au decolat joi de la baza aeriană din Wittmund (landul Saxonia Inferioară), au confirmat Forţele Aeriene de la Berlin. 

Pe aeroportul NATO din Constanţa, echipajele avioanelor de luptă vor prelua, alături de cele britanice, zborurile comune de protecţie. Transferul, care survine pe fondul tensiunilor din regiunea Mării Negre, era planificat de ceva timp şi, prin urmare, nu reprezintă un răspuns imediat la această situaţie.

Un obiectiv de exerciţiu este aşa-numitul Plug & Fight, în care se practică utilizarea în comun a tehnologiei şi a întreţinerii echipamentelor.

Dar transferul vine şi pe fondul tensiunilor din regiunea Mării Negre, chiar dacă era planificat de ceva timp şi, prin urmare, nu reprezintă un răspuns imediat la această situaţie, mai arată sursa citată.

Marea Neagră a fost miercuri teatrul unui incident de securitate între Marea Britanie şi Federaţia Rusă. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că o navă rusească a tras focuri de avertisment şi un avion rusesc de bombardament SU-24 a lansat patru bombe înalt explozive cu fragmentaţie în calea unui distrugător britanic care pătrunsese circa trei kilometri în apele teritoriale ruseşti, versiune dezminţită de Ministerul britanic al Apărării şi a ministrului Ben Wallace, cât şi a prim-ministrului Boris Johnson.

Premierul britanic a asigurat joi că distrugătorul Defender al Royal Navy, împotriva căruia armata rusă susţine că a deschis foc de avertisment în Marea Neagră, traversa apele ucrainene şi a acţionat în mod „absolut corect“, relatează AFP.

Potrivit Moscovei, un avion Su-24 şi nave ruseşti au tras tiruri de avertisment miercuri în direcţia unui distrugător britanic care ar fi intrat în apele teritoriale ruse în Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

„Noi nu recunoaştem anexarea Crimeii, a fost ilegală; acestea sunt apele ucrainene şi a fost absolut corect de a le utiliza pentru a merge din punctul A în punctul B“, a răspuns Boris Johnson, într-un interviu la un post de televiziune britanic.

Armata britanică a explicat miercuri că HMS Defender efectua „o traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene, conform dreptului internaţional“, dezminţind tiruri de avertisment trase de forţele ruse şi evocând „exerciţii de artilerie“ ruseşti în apropiere.

Armata britanică invitase jurnalişti de la BBC şi Daily Mail la bordul distrugătorului HMS Defender pentru această traversare din portul ucrainean Odesa spre Georgia, trecând printr-o zonă din apropierea Crimeii, unde Rusia dispune de o importantă bază navală.

Potrivit relatării Daily Mail, HMS Defender a fost escortat de avioane de vânătoare şi nave ruseşti şi s-au auzit salve „repetate“ de tun.

Incidentul ruso-britanic constituie o premieră şi intervine cu câteva zile înaintea manevrelor militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

Comandamentul Aerian al NATO de la Ramstein a informat că avioanele de vânătoare Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice, care desfăşoară în prezent misiunea NATO de poliţie aeriană consolidată în România, au fost mobilizate ca răspuns la intrarea mai multor avioane de vânătoare ruseşti în spaţiul aerian controlat de România deasupra Mării Negre.

“Mai multe avioane de vânătoare ruseşti SU-24 Fencer şi SU-30 Flanker au fost urmărite la 22 iunie intrând în regiunea de informare a zborurilor din România, care este zona de spaţiu aerian internaţional controlată de România. Avioanele ruseşti nu au depus anterior planuri de zbor şi nici nu au contactat controlorii de trafic aerian”, a indicat sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite