Efectele viscolului care a lovit România persistă. Armata şi Poliţia intervin să salveze miile de oameni încă izolaţi. 13 persoane au murit din cauza gerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni din judeţele Buzău, Vrancea, Constanţa şi Brăila sunt încă izolaţi din cauza viscolului şi a ninsorilor din ultima săptămână. Mai multe drumuri din ţară sunt închise şi unele trenuri rămân, în continuare, anulate. Chiar dacă sud-estul ţării a scăpat, deocamdată, de incidenţa codurilor de vreme rea, meteorologii au anunţat temperaturi ce coboară şi sub minus 20 de grade Celsius. Până acum, 13 persoane au murit din cauza frigului.

UPDATE Un autocar cu 40 de pasageri şi 36 de autotrenuri care urmau să ajungă la Tulcea au fost oprite, vineri seară, la Hârşova, informează Mediafax. Blocajul s-a produs pe DN 22 A, din cauza drumului impracticabil, iar pasagerii autovehiculelor vor fi adăpostiţi peste noapte la Primăria Hârşova.

UPDATE În Brăila, 18 sate din zece comune sunt, încă, izolate, iar 23 de drumuri judeţene şi un drum naţional sunt blocate, în continuare, de nămeţi.

Potrivit Mediafax, localităţile izolate aparţin de comunele Bordei Verde, Cireşu, Dudeşti, Galbenu, Gradiştea, Rîmnicelu, Roşiori, Stăncuţa, Vişani şi Zăvoaia. Totodată, satele Roşiori, Florica şi Colţea din comuna Roşiori nu sunt alimentate cu apă.

UPDATE Potrivit medicului Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, 13 persoane au murit din cauza gerului în perioada 26 - 31 ianuarie, majoritatea lor fiind bătrâni căzuţi în stradă sau fără adăpost. Totuşi, a completat medicul, printre cei decedaţi au fost şi persoane care, înainte de intrarea în hipotermie, consumaseră alcool.

După o săptămână cu viscol şi ninsori abundente, frigul a pus stăpânire pe estul, sudul şi, local, pe centrul ţării. „Vineri dimineaţă au existat temperaturi mai mici de minus 20 de grade Celsius în Moldova şi în estul Transilvaniei, iar în Bucureşti minus17 grade. În cursul zilei, temperaturile din ţară vor fi între 5 grade, în vestul ţării, şi minus 16 grade, în Moldova”, a declarat meteorologul de serviciu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În timp ce se confruntă cu gerul, armata şi echipele de intervenţie încă se zbat să combată efectele viscolului şi a ninsorilor din ultima săptămână. Un tronson al Autostradei A2 Bucureşti – Constanţa şi mai multe drumuri naţionale sunt încă închise, iar mii de persoane din judeţele Buzău, Vrancea, Constanţa şi Brăila sunt izolate din cauza zăpezii.

Peste 100 de militari au participat vineri dimineaţă la deszăpeziri

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, vineri dimineaţă, că peste 100 de militari participă la acţiuni de deszăpezire şi distribuire de alimente persoanelor izolate.

Premierul Victor Ponta şi miniştrii de resort s-au deplasat, vineri dimineaţă, în zonele afectate de iarna grea. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, se află în judeţul Brăila, unde mai sunt izolate 24 de sate, iar un drum naţional, DN 22 Brăila Râmnicu-Sărat, este închis, în timp ce pe DN 23 Brăila - Focşani este impusă restricţie pentru maşinile de peste 7,5 tone.

Duşa a declarat presei că va propune demiterea prefectului de Brăila, Gheorghi Obreja, care a fost înzăpezit două zile în localitatea Gemenele, dar, ulterior, acesta şi-a anunţat plecarea din funcţie.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Lista completă a drumurilor închise sau care au restricţii vineri din cauza vremii. 70 de trenuri sunt anulate

Zeci de drumuri naţionale şi autostrada Bucureşti – Constanţa (A2) pe tronsonul Lehliu-Feteşti sunt încă închise din cauza condiţiilor meteo. De asemenea, 70 de trenuri sunt anulate, iar alte câteva zeci au întârzieri. Între timp, România a fost lovit de ger, iar cel mai frig a fost în noaptea de joi spre vineri la Vaslui unde s-au înregistrat -21 de grade Celsius. La Focşani, Miercurea Ciuc, dar şi la Bucureşti au fost -15 grade.

FOTO România după Codul roşu. Drumuri naţionale închise şi sute de localităţi izolate. Nu se ţin cursuri nici vineri, iar elevii intră în vacanţă

România a fost lovită de un al doilea val de viscol, iar oameni din mai multe oraşe ale ţării se luptă cu gerul cumplit şi cu troienele. Zeci de drumuri din ţară sunt închise şi mai multe trenuri au fost anulate, joi, din cauza condiţiilor meteo. Ministerul Educaţiei a anunţat că şcolile rămân închise şi vineri, în Bucureşti şi în cele 14 judeţe afectate de ninsori. Vineri premierul şi miniştrii de resort merg în inspecţie în aceste zone.

Opt judeţe din sud-est se află sub Cod portocaliu de viscol, iar alte opt şi Capitala sub Cod galben

Opt judeţe din sud-estul ţării mai sunt joi, până la ora 10.00, sub Cod portocaliu de viscol, iar alte opt judeţe, inclusiv Capitala, se află sub Cod galben. Mai mult, specialiştii anunţă că joi şi vineri, în special seara şi dimineaţa, vremea va deveni geroasă, în unele zone temperaturile coborând până la -18 grade Celsius.

Lista judeţelor unde şcolile rămân închise şi joi din cauza ninsorilor. Ministrul Educaţiei a cerut ca elevii Capitalei să stea şi ei acasă

Şcolile rămân închise şi joi în 14 judeţe şi în Capitală, potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, judeţe din sud-estul ţării unde există avertizare de cod portocaliu, dar şi în cele unde a fost declarat cod roşu. Unele inspectorate iau în calcul închiderea şcolilor şi vineri, ceea ce îi trimite pe elevi direct în vacanţă.

VIDEO Jumătate din judeţul Buzău este paralizat din cauza viscolului. Peste o sută de sate sunt izolate

Un număr de 102 localităţi din 40 de comune ale judeţului Buzău sunt izolate, din cauza drumurilor blocate de troiene. Patru drumuri naţionale sunt închise traficului, iar pe un altul se circulă cu restricţie. De asemenea, sunt impracticabile 20 de drumuri judeţene iar alte 36 de căi rutiere de interes local sunt acoperite de zăpadă.

Bărbat găsit mort, îngheţat pe câmp, la Boroaia. Deşi a anunţat familia că s-a rătăcit, autorităţile nu au fost sesizate

Un bărbat din localitatea suceveană Boroaia a fost găsit miercuri mort pe câmp, acesta fiind primul deces din cauza gerului înregistrat în judeţ în acest sezon rece. Deşi bărbatul a anunţat familia că s-a rătăcit, autorităţile nu au fost sesizate.

Vremea pe două săptămâni: va mai ninge pe 29 ianuarie, dar până pe 2 februarie, în unele zone, se va încălzi uşor

Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade. Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

România sub Cod portocaliu de viscol şi ninsori. 021.9360 este numărul la care puteţi afla starea drumurilor. Poliţia cere discernământ

Opt judeţe din sud-estul ţării se află miercuri noapte sub Cod portocaliu de viscol şi ninsori. Totodată, Bucureştiul şi alte opt judeţe din ţară au intrat în aceeaşi perioada de timp, 29.01 ora 23 - 30.01 ora 10, sub incidenţa codului galben de viscol.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite