George Simion, Unirea Basarabiei nu se face cu scandal în vama Leuşeni!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Deputatul George Simion, liderul partidului AUR, face scandal la punctul de trecere a frontierei în Republica Moldova de la Albiţa / Leuşeni. Deşi ştie că are interdicţie în R. Moldova până în 2023, vrea să forţeze declanşarea unui scandal mediatic. Este deputat în Parlamentul României de aproape 3 luni, dar nu a luat niciodată cuvântul şi nu a avut nicio iniţiativă referitoare la R. Moldova. De ce face acest scandal la graniţă?

Hai să ne amintim şi să îi amintim lui George Simion Programul Partidului „Alianţa pentru Unirea Românilor” (AUR). Primul obiectiv al programului partidului este: „Asumarea reunirii cu Republica Moldova ca proiect de ţară şi prioritate în strategia naţională şi europeană de securitate, dezvoltarea regională şi în consolidarea flancului estic al NATO.”

Ba mai mult, tot în acelaşi program este scris negru pe alb: „Unirea nu contravine luptei anti-corupţie şi nici dezvoltării şi stabilităţii economice şi politice. Dimpotrivă. Întregirea naţională vine să aşeze lupta românilor de pe ambele maluri ale Prutului pentru un trai mai bun, pe făgaşul istoric al civilizaţiei noastre, făgaş de la care am deraiat din pricina ocupaţiilor străine şi pe alocuri a celor domestice.”

De aproape 3 luni George Simion este deputat în Parlamentul României. În acest interval de timp nu a făcut absolut nimic în favoarea Republicii Moldova: niciun discurs la tribuna Parlamentului României şi nicio iniţiativă legislativă referitoare la relaţiile dintre România şi Republica Moldova.

Poziţia de parlamentar îi dă dreptul la interpelarea membrilor guvernului şi la iniţiativă legislativă. Deci are la dispoziţie instrumente legale pentru a acţiona în favoarea Republicii Moldova în Parlamentul României. Şi ar fi putut să facă multe în aceste 3 luni! Dar nu a făcut nimic. Dacă nu ştie ce să facă, îi avansăm aici câteva propuneri pentru acţiuni imediate în contextul actual al crizei pandemice, suprapusă peste cea politică la Chişinău, acţiuni care ar aduce un imens câştig cauzei naţionale în R. Moldova.

1. De exemplu, ar fi putut face o interpelare la adresa primului ministru şi a miniştrilor implicaţi în livrarea vaccinurilor către Republica Moldova şi să solicite un plan concret, pe etape, cu termene clare de livrare, cu cantităţi clar definite şi cu indicarea tipului de vaccin pentru fiecare livrare din cele 200.000 de doze promise de preşedintele României la Chişinău în 29 Decembrie 2020. Un astfel de demers ar fi obligat guvernul la mai multă transparenţă şi la eficienţă sporită pe acest subiect foarte important acum, în vârf de criză pandemică. Chişinăul aşteaptă loturile următoare de vaccin din România. Între timp primeşte donaţii din Emiratele Arabe Unite şi aşteaptă o donaţie din Lituania. Depăşite de situaţie, autorităţile moldovene sunt disperate şi cer ajutor oriunde, de la Budapesta în Dubai. Un deputat român are la dispoziţie instrumente legale pentru a forţa guvernul la transparenţă cu privire la un program clar de livrare a vaccinurilor promise de România.

2. Tot legat de aceeaşi temă a donaţiilor României către R. Moldova pentru depăşirea crizei medicale, ar fi putut lua iniţiativa pentru ca România să doneze în regim de urgenţă Republicii Moldova un frigider profesional, în care se pot păstra vaccinurile la temperatura de -70 grade Celsius. Există un singur frigider cu aceste specificaţii tehnice în toată Republica Moldova. Donaţia unui astfel de frigider către R. Moldova ar face enorm de mult bine tuturor locuitorilor de peste Prut şi ar avea un impact mult mai mare decât sutele de mii de mănuşi şi măşti de protecţie medicală donate.

3. De la tribuna Parlamentului ar fi putut să interpeleze membrii guvernului despre mecanismele prin care sunt ajutaţi cetăţenii români din R. Moldova să se vaccineze în România.  Mulţi basarabeni şi-a redobândit cetăţenia română doar pentru paşapoarte, pentru a putea călători şi munci în UE. Problema vaccinării oferă o oportunitate pentru ca aceşti români din R. Moldova să înţeleagă că a fi cetăţean român nu înseamnă doar un paşaport, ci înseamnă că România are grijă de ei şi, acum, când autorităţile din R. Moldova sunt incapabile să vaccineze populaţia împotriva coronavirusului Covid-19, România oferă gratis această posibilitate, pentru că a fi vaccinat gratis este un drept al tuturor cetăţenilor români. Degeaba a făcut un anunţ despre această oportunitate ambasadorul României la Chişinău, impactul este insignifiant fără o campanie susţinută de promovare, de explicare şi de asistenţă la procedura de înscriere online pentru vaccinare. Sunt probleme cu înscrierea pe platforma de vaccinare pentru cetăţenii care locuiesc în România, darmite pentru cei care locuiesc peste Prut. Pentru cei din România s-au găsit soluţii, este mai uşor, având un sistem de medicină de familie. Dar pentru cetăţenii români din R. Moldova trebuie create alte mecanisme de informare şi de suport logistic pentru înscrierea la vaccinare.

4. Ca lider de partid parlamentar din România şi ca persoană publică ce îşi asumă rolul de lider al mişcării unioniste ar fi putut prelua iniţiativa de a-i uni pe liderii mişcării unioniste din Republica Moldova într-un singur partid unionist, care să vină cu o ofertă politică clară şi atractivă pentru electoratul unionist de peste Prut. Cât timp există mai multe mişcări unioniste, idealul Re-Unirii nu depăşeşte etapa demagogiei, care serveşte doar intereselor Moscovei. Ca deputat, poate face o declaraţie de la tribuna Parlamentului României cu un apel la unificarea mişcării unioniste. Ca lider de partid, trebuie să devină frecventabil pentru a fi un partener de dialog cu politicienii de pe ambele maluri ale Prutului în general şi cu liderii partidelor şi asociaţiilor unioniste în special. Dacă îşi asumă titlul de lider al mişcării unioniste şi dacă îi este recunoscut acest statut, ar trebui să preia iniţiativa şi să unească partidele unioniste din R. Moldova într-un singur partid, cu o singură ofertă politică pentru electoratul de peste Prut. Desigur, se pune întrebarea dacă liderii partidelor şi asociaţiilor unioniste din R. Moldova îi recunosc lui George Simion calitatea de lider al mişcării unioniste. Cel mai bun test pentru George Simion pentru a se impune ca lider unionist recunoscut este unificarea mişcării unioniste din Republica Moldova.

În urmă cu câţiva ani, când lui George Simion i s-a pus interdicţie de a intra în Republica Moldova, am fost solidar cu el: în 2014, 2015 şi 2016. Nu îmi retrag cuvintele scrise atunci, pentru că ştiu ce a făcut în acele timpuri George Simion pentru cauza Re-Unirii Basarabiei.

George Simion, gata, a trecut vremea spectacolului pentru presă, este nevoie de acţiuni concrete pe plan politic. Trebuie să foloseşti la maxim instrumentele pe care le ai la dispoziţie în calitate de parlamentar. Aceasta este calitatea pe care o ai, de membru al Parlamentului României, care nu îţi conferă doar privilegiul de a avea un paşaport diplomatic, ci îţi impune anumite obligaţii, inclusiv de conduită în spaţiul public şi, cu atât mai mult, în relaţiile internaţionale.

Unionismul nu este o calitate personală, nici asumată şi nici acordată. Unionismul este o stare de spirit, pe care fiecare dintre noi o trăieşte sau nu şi acţionează în consecinţă.

Cui îi foloseşte spectacolul pe care l-ai provocat în punctul de trecere a frontierei din Leuşeni? Este evident că interdicţia a fost decisă politic la Chişinău în 2018, dar legislaţia în vigoare permite o singură soluţie pentru anularea ei: atacarea ei în instanţă, nu scandal în vamă. Te înşeli dacă tu crezi ca acest scandal va întări mişcarea unionistă. Unionismul are nevoie de fapte concrete pentru a apropia cele două maluri ale Prutului. A trecut vremea demagogiei, a venit vremea faptelor! E plin de demagogi în Parlamentul de la Bucureşti. Ziceai pe vremuri că politicienii români nu fac nimic pentru cauza Basarabiei. Văd că ai ajuns în aceeaşi situaţie. Ce ai făcut tu, George Simion, pentru Basarabia, de când esti parlamentar?

În această perioadă se desfăşoară o campanie organizată împotriva preşedintelui R. Moldova, Maia Sandu, pentru a-i reduce succesul la electorat în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate. Chiar dacă nu conştientizezi dimensiunea acestei bătălii din Basarabia, George Simion, vei fi asociat, cu sau fără voia ta, cu cei care acţionează împotriva preşedintelui pro-european al R. Moldova, pentru că o pui într-o situaţie imposibilă. Maia Sandu, ca preşedinte, nu poate anula interdicţia, ea nu se poate substitui unei instanţe de judecată; exact asta ar vrea şi inamicii săi politici. Acţiunea ta în vama din Leuşeni, care va avea doar un succes mediatic, va ridica semne de întrebare la o parte dintre alegătorii săi, care provin din rândul unioniştilor. Cui serveşte această dezbinare a electoratului pro-european? Moscovei! Asta vrei, George Simion? Nu cred.

Mişcarea unionistă în R. Moldova este fărâmiţată acum în partide politice fără un electorat consistent şi fără o ofertă atractivă pentru alegătorii unionişti. Urmează alegeri parlamentare anticipate. Unioniştii din Republica Moldova trebuie să se unească într-un singur partid politic. Până la îndeplinirea procedurilor legale de unificare, primul pas ar fi crearea unui singur bloc politic unionist, care să se transforme imediat ce procedurile administrative şi juridice permit într-un singur partid politic unionist. Liderii unionişti de peste Prut trebuie convinşi să renunţe la orgolii personale şi să se unească în jurul unui proiect unionist ferm. Cine îşi asumă rolul de a-i convinge să facă paşii necesari? George Simion, revendici statutul de lider al mişcării unioniste. Trebuie să fii conştient că niciun scandal în vama din Leuşeni nu ajută cauzei unioniste. Moscova râde cu lacrimi de incapacitatea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, care se declară unionişti, dar sunt dezbinaţi. Moscova savurează spectacolul de imagine pe care îl faci în vamă la Leuşeni. Sunt sigur că nu asta vrei, George Simion!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite