George Maior a ţinut o prelegere pe tema securităţii cibernetice la „George Washington University” din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a fost invitat la „George Washington University pentru a ţine o prelegere despre securitatea informaţională şi despre modurile în care guvernele şi activiştii pot descuraja atacurile cibernetice.

„Mediul de securitatea din România trebuie să se adreseze provocărilor şi ameninţărilor iar războaiele cibernetice reprezintă o parte integrală din aceste provocari. Obiectivele sunt de a crea o dezbinare între ţările aliate şi de a crea o lipsă de încredere în guvernele care încearcă să coopereze în cadrul Uniunii Europene şi NATO”, a subliniat George Maior în discursul său de la Forumul Internaţional de Lideri în Securitatea Informaţională ţinut la George Washington University.

Directorul Centrului universitar pentru Securitatea Cibernetică şi Internă, Fank Ciluffo, îl vede pe ambasadorul român drept un jucător critic care poate da un răspuns internaţional în faţa ameninţărilor informaţionale.

„Cel mai important, Maior a servit ca director al Seviciului Român de Informaţii timp de opt ani şi a ridicat foarte mult capabilitatea serviciului. Şi a făcut-o într-un mod care este în conformitate cu principiile democratice care au adus o tonă reformă serviciului”, a punctat Ciluffo, citat de GW News.

În cadrul forumului, Maior a primit premiul Earl Warren, iar oficialii au subliniat importanţa relaţiei bilaterale de colaborare a SUA cu România. În ce priveşte securitatea informaţională, Maior a subliniat câteva întrebări cheie – „Ce este protejat, împotriva cui, cu ce şi cu ce fel de strategii?”.

Ambasadorul a mai precizat că în prezent viaţa noastră de zi cu zi, zborurile aeriene şi chiar alegerile parlamentare sunt vulnerabile în faţa atacurilor şi că pe viitor lista poate deveni şi mai mare, cu guverne străine care vor încerca să destabilizeze alte ţări.

O altă temă pe care Maior a atins-o a fost „războiul hibrid”, care se referă la urmărirea pe termen lung a unor obiective folosind o combinaţie de activităţi „convenţionale şi neconvevenţionale, sub acoperire şi activităţi publice” dând exemplu ocuparea Crimeei de către Rusia. Legat de instrumente, ambasadorul a motivat că propaganda şi manipularea informaţiilor reprezintă „elementul cheie”. „Fake news, analize false bazate pe fake news pentru a ajunge la concluzii false care pot duce la decizii greşite făcute la nivel naţional”, a motivat Maior.

În privinţa apărării faţă de atacuri, oficialul român e de părere că cea mai bună alegere este o strategie multidimensională, în care guvernul şi agenţiile de stat ar trebui să caute sprijin în dimensiunea civilă. Maior a dat exemplu instituţii din România ca CyberINT, unde în interiorul acestora au fost cooptaţi foşti hackeri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite