George Ivănescu, patron al firmei Murfatlar, şi alţi şase administratori de firme rămân în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Ivănescu la DNA FOTO Inquam Photos, Octav Ganea
George Ivănescu la DNA FOTO Inquam Photos, Octav Ganea

Instanţa supremă a decis definitiv ca George Ivănescu, unul dintre patronii firmei Murfatlar, şi şase administratori sau directori la firmele vizate în dosarul “Murfatlar” să rămână în arest preventiv, iar pentru Cristian Lascu, Irina Tănase şi Ioana Toma, foşti şefi în Ministerul Finanţelor şi ANAF, a menţinut măsura arestului la domiciliu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, marţi, contestaţiile formulate de George Ivănescu, Constantin Cîrciumaru, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Cătălin Vasilescu, Cosmin Popescu şi Sorin Săvoiu, administratori sau directori la firmele vizate în dosarul în care procurorii DNA anchetează o fraudă de 600 milioane de lei la bugetul de stat din comerţul cu alcool.

Secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, Mariana Vizoli (60 de ani), şi vicepreşedintele ANAF, Daniel Diaconescu (44 de ani), cel care coordona activitatea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, au demisionat vineri după ce procurorii au început urmărirea penală împotriva lor în dosarul „Murfatlar”. Acuzaţiile oficiale: abuz în serviciu, pentru că au sprijinit firme care produc şi comercializează băuturi alcoolice ce au produs un prejudiciu de 600 milioane de lei, aproximativ 132 de milioane de euro, prin neplata unor taxe, returnări de TVA şi emiterea de facturi false.

Vizoli fusese numită în funcţie în urmă cu o lună, după demisia fostului secretar de stat, Gabriel Biriş, dar înainte fusese director în acelaşi minister. În dosar au mai fost puşi sub acuzare alţi trei foşti directori din Ministerul Finaţelor: Ana Jarda, fost şef al Direcţiei generale management al domeniilor reglementate, Ciprian Badea, fost şef al Direcţiei generale juridice şi Monica Negruţiu, fost şef al Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare.

Care este abuzul în serviciu

Toţi cei cinci foşti oficiali au fost puşi sub control judiciar de procurorii DNA. Concret, ei sunt acuzaţi de activitatea pe care au desfăşurat-o în cadrul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Ei ar fi încălcat legea atunci când  au autorizat două antrepozite fiscale de producere a băuturilor alcoolice. Totul s-ar fi întâmplat în cadrul a două şedinte: 12 martie 2010 şi 30 ianuarie 2012.

Era vorba de autorizarea a două firme, Principal Company SA şi Euroavipo SA, ca antrepozite fiscale în Ploieşti (Prahova) şi Poşta Câlnău (Buzău), deşi nu îndeplineau condiţiile de autorizare. Astfel, ei i-ar fi ajutat pe afaceriştii implicaţi în lanţul de firme „Murfatlar” să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite