UPDATE Specialistul în geopolitică George Friedman, fondatorul Stratfor, susţine astăzi o conferinţă la Banca Naţională a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Friedman va vorbi astăzi la sediul BNR despre perspectivele României
George Friedman va vorbi astăzi la sediul BNR despre perspectivele României

George Friedman, expertul american în ştiinţe politice, strategie şi apărare, a ajuns miercuri la Bucureşti, iar astăzi, la 16.30, va susţine o conferinţă la sediul Băncii Naţionale a României, eveniment organizat sub patronajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

UPDATE 16.45 La conferinţa de la sefiul Băncii Naţionale, în cadrul căreia va vorbi Friedman, au ajuns premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

„Apreciez prezenţa lui Friedman. De-abia aştept să-i ascult părerile despre regiune”, a spus Ponta, înaintea începerii conferinţei.

UPDATE Premierul Victor Ponta a confirmat faptul că va participa la discursul susţinut de Friedman la BNR. Prim-ministrul va lua cuvântul în cadrul evenimentului.

Seria întâlnirilor la nivel înalt pe care Friedman le are în România va continua astăzi şi, la 16.30, fondatorul companiei de cercetări şi informaţii Stratfor va vorbi astăzi despre perspectivele României. 

Specialist în geopolitică, Friedman a înfiinţat în 1996 compania de cercetări şi informaţii Stratfor, axată pe domenii precum afaceri internaţionale, economie, securitate şi strategie geopolitică. 

Autor al mai multor lucrări de succes printre care „America’s Secret War/ Războiul secret al SUA”, „The Next 100 Years/Următorii 100 de ani”, „The Next Decade/ Următorul deceniu” şi „The Intelligence Edge”, Friedman vine în România la invitaţia Thiess Holding şi Media Consulta Internaional. 

Următorul invitat pe care Thiess Holding îl va aduce în România este şeful Comisiei Trilaterale, care va veni la Bucureşti cel mai probabil în această toamnă.

Stratfor şi-a câştigat recunoaşterea la nivel mondial prin strângerea şi procesarea de informaţii din întreaga lume, pe care le foloseşte în realizarea de rapoarte, ştiri economice, politice şi geopolitice, precum şi analize militare. 

Atunci când mă gândesc la România, sintagma prizonier instituţionalizat îmi vine în minte. În Statele Unite, atunci când un prizonier petrece suficient timp în închisoare, el devine instituţionalizat, adică o persoană care nu-şi mai poate imagina existenţa în afara unei lumi în care altcineva îi spune în permanenţă ce să facă.

Tot în 2010, Friedman a catalogat decizia României de a cumpăra avioane F-16 drept o greşeală.

„Cred că achiziţionarea de avioane F-16 de către România este, probabil, o greşeală. România are nevoie de un plan naţional de securitate. Cerinţa strategică primară a acestui plan este protecţia frontierelor cu Ucraina şi Moldova. Şi, în acest scop, este nevoie de forţe mobile de infanterie, elicoptere, oameni antrenaţi”, spunea acesta atunci într-un interviu acordat agenţiei de presă Mediafax. 

Pentru România, suveranitatea naţională a fost mereu trăită ca procesul de a se acomoda la alte naţiuni şi imperii mai puternice. 

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări declaraţiile lui George Friedman

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite