George Friedman, fondatorul Stratfor: „Şi americanii, şi românii vor să scadă influenţa ruşilor în UE”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Friedman, specialist în geopolitică şi fondator al Stratfor, spune că România are nevoie să-şi consolideze relaţia cu SUA, iar pentru asta trebuie să identifice nevoi comune, precum crearea unei bariere în calea Rusiei.

„Trebuie mai ales să arătaţi ce aveţi de oferit” este fraza folosită de George Friedman, unul dintre cei mai cunoscuţi politologi americani şi fondator al agenţiei de analize militare Stratfor, pentru a sintetiza strategia pe care România ar trebui să o adopte în relaţiile externe.

Pentru că, aşa cum scria acum câţiva ani într-o analiză despre România, ţara se află în locul în care se ciocnesc imperiile. Prin urmare, trebuie să ne folosim toate atuurile astfel încât să devenim cu adevărat independenţi, subliniază Friedman, prezent la Bucureşti săptămâna trecută. 

În prezenţa premierului Victor Ponta, a guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, şi a fostului preşedinte Ion Iliescu, Friedman a vorbit în termeni când încurajatori, când critici la adresa strategiei aplicate în România în ultimii ani.

Axa Berlin-Moscova şi pericolele pentru Europa

Acum, contextul internaţional este unul favorabil pentru dezvoltarea legăturilor internaţionale: degradarea încrederii în Uniunea Europeană şi conflictele care au erodat puterea NATO se pot dovedi un prilej pentru Bucureşti de a-şi consolida relaţiile cu Washingtonul, spune Friedman. 

„România are nevoie de o relaţie cu Statele Unite ale Americii, dar asta nu înseamnă că SUA vor să aibă o relaţie cu România. Pentru o astfel de relaţie, trebuie mai întâi să identificaţi necesităţi comune şi mai ales să arătaţi ce aveţi de oferit”, spune el şi dă imediat şi răspunsul.

După 1989, România a căutat mereu câte un refugiu, câte o grupare sau organizaţie care să o protejeze. Aşa a văzut România intrarea în NATO, la fel şi în UE. Dar NATO nu o va proteja, NATO nu mai funcţionează cum trebuie de ani buni. Iar UE- vedeţi cum arată. Aşa că România trebuie să aibă singură grijă de ea, pentru că nici NATO şi nici UE nu o vor face.  George Friedman, fondator Stratfor

„Atât americanii, cât şi românii vor să diminueze influenţa ruşilor. Pentru România însă, există o limită a preţului pe care îl poate plăti”, a explicat Friedman la conferinţa pe care a susţinut-o la sediul Băncii Naţionale a României, eveniment organizat sub patronajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Potrivit lui Friedman, criza economică şi pierderea încrederii în UE reprezintă o ocazie fără precedent pentru Kremlin, care a primit o invitaţie să intre pe uşa din faţă în UE. 

„Germania are nevoie de o alternativă, UE nu mai funcţionează. Rusia este un bun furnizor de energie pentru Germania, iar ruşii au nevoie de tehnologie. Germanii au nevoie de muncitori - nu vor muncitori turci, nu vor nici ruşi. Dar asta nu înseamnă că nu vor să-şi mute o parte din fabrici în Rusia, prin parteneriate cu diverse companii de acolo”, spune el. 

Astfel, apropierea de SUA ar trebui să fie strategia aplicată nu doar în România, ci în toate statele estice, care să formeze un „zid” în calea ruşilor. Şi, dacă obiectivele comune au fost identificate, Friedman aminteşte şi ceea ce avem de oferit. „România este un stat suveran, cu mari resurse – nu doar naturale, ci şi umane, cu un viitor, şi trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru acest viitor al său, să accepte preţul independenţei pe care o are.” 

„Voi aveţi nevoie de companiile străine”

Întrebat ce părere are despre companiile americane şi canadiene interesate de resursele naturale din România, Friedman a subliniat nevoia ca această decizie să fie una a românilor, asumată şi apoi pusă în aplicare. 

„Dar trebuie să fiţi conştienţi de faptul că voi aveţi nevoie de aceste investiţii. Companiile îşi pot găsi mereu alt loc în care să facă bani. Aici este punctul în care suveranitatea începe să doară. Dacă ei merg în altă parte, asta nu îi afectează pe americani, pe canadieni sau pe britanici, ci pe români”, a spus specialistul în strategie, care a adăugat şi faptul că rata şomajului va creşte în următoarea perioadă în România din cauza crizei prelungite din UE.

Cine este George Friedman

Autor al mai multor lucrări de succes, printre care „America’s Secret War” şi „The Next 100 Years”, politologul american de origine ungară George Friedman a venit în România la invitaţia Thiess Holding şi Media Consulta International. În 1996, Friedman a fondat agenţia Stratfor, care şi-a câştigat recunoaşterea la nivel mondial prin strângerea şi procesarea de informaţii din întreaga lume, pe care le foloseşte în realizarea de rapoarte, ştiri economice, politice şi geopolitice, precum şi analize militare.

„Nu intraţi în zona euro! Slavă Domnului că nu sunteţi deja în ea!”

Criza economică prelungită prin care trece Uniunea Europeană şi mai ales zona euro ar trebui să ne facă mult mai precauţi în planurile de a adopta moneda unică, spune Friedman. „De ce să intraţi în zona euro? Slavă Domnului că nu sunteţi deja în ea. Nu intraţi în zona euro!”, a fost mesajul rostit de Friedman la sediul BNR. 

Fondatorul agenţiei de consultanţă strategică se declară fără nicio ezitare un eurosceptic convins, însă subliniază faptul că opţiunea sa este bazată numai pe lipsa de eficienţă şi de coordonare dovedite de blocul comunitar de la izbucnirea crizei. „Cred că proiectul uniunii monetare a eşuat, ceea ce nu înseamnă că şi alianţa europeană e în acelaşi stadiu”, a spus Friedman. 

Pentru a-şi argumenta părerea faţă de intrarea României în zona euro, Friedman a invocat exemplul Turicie, care a vrut să adere la uniunea monetară dar a fost respinsă ani la rând. Între timp, Turcia a devenit ţara cu cea mai ridicată rată de creştere economică din regiune şi şi-a pierdut în mare măsură interesul de a deveni parte din structurile europene. „Cred că România trebuie să adopte euro atunci când va fi pregătită şi când va fi pregătită şi zona Euro, când vor şti ce vor”, a continuat politologul american. 

Isărescu: „Nu cred că zona euro se va destrăma”

Replica guvernatorului BNR a venit a doua zi, când Mugur Isărescu s-a aflat la Sibiu pentru a participa la o conferinţă pe teme economice. "Nu fac parte din categoria celor care cred că zona euro se va destrăma. Trebuie să fim realişti, este în mari probleme, eu zic că este o criză a creşterii, o criză a dezvoltării poate prea rapide”, a spus Isărescu. 

Eu fac parte din categoria acelora care cred în proiectul european, chiar ştiind că avem probleme, dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi rezolvate.  Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

La aderarea la UE, în 2007, unul dintre obiectivele României era şi intrarea în zona euro în 2015. Între timp, problemele economice prin care trece uniunea monetară au determinat mai multe state, printre care România, Bulgaria, Ungaria şi Cehia, să amâne aderarea la zona euro. Deocamdată, Guvernul Ponta, care s-a declarat în repetate rânduri în favoarea intrării în uniunea monetară, nu a anunţat o nouă ţintă pentru trecerea la moneda unică.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite