George Copos este urmărit penal pentru plagiat. Gică Popescu, audiat în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Copos  FOTO Mediafax
George Copos  FOTO Mediafax

George Copos, fostul finanţator al echipei de fotbal Rapid, este urmărit penal pentru plagiat. Gheorghe Popescu, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, a fost audiat luni ca martor în acest dosar.

Potrivit procurorilor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, îl cercetează pe Copos Gheorghe sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de prev. art. 141 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe,  fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

Articolul 141 din Legea nr. 8/1996 stabileşte: „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor”.

Ce spun procurorii

„În fapt, din probele administrate până la acest moment, suspectul Copos Gheorghe, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 4 ani închisoare, a elaborat lucrarea ştiinţifică „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)”, Bucureşti, editura Niculescu, 2014, 119 pagini, pentru care a obţinut acordarea a 30 de zile câştig, zile de care comisia de liberare condiţionată întrunită la Penitenciarul Bucureşti-Jilava a ţinut cont cu ocazia analizării îndeplinirii criteriilor prevăzute de lege pentru aplicarea acestei instituţii”, susţin procurorii.

Procurori arată că la data de 29 septembrie 2014, odată cu publicarea respectivei lucrări, suspectul şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie.

De asemenea, la data de 10 septmebrie 2014, ar fi semnat un angajament prin care a declarat în mod necorespunzător adevărului că în demersurile întocmirii lucrării ştiinţifice se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul.

Totodată, la data de 29 septembrie 2014, Copos a solictat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig.

„Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că nu pot fi comunicate informaţii suplimentare, având în vedere specificul urmăririi penale ca fază a procesului penal, etapă care se desfăşoară fără publicitatea caracteristică judecăţii”, arată procurorii.

Ce spuneau universitarii

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a anunţat în ianuarie că lucrarea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, scrisă de George Copos în închisoare este un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată şi repovestire.

Marian Popescu, preşedintele Comsiei de Etică din Universitatea Bucureşti, a precizat că lucrarea scrisă de Copos, publicată atunci când era încarcerat la Penitenciarul Rahova după condamnarea din dosarul Transferurilor, conţine preluări neatribuite, fie prin parafrazare, fie prin rezumare.

„Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist, care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatura de specialitate, după lucrarea de disertaţie a lui Cătălin Parfene”, a explicat profesorul Popescu.

Plagiatul mozaic

Acesta a adăugat că George Copos nu ar fi putut realiza o astfel de lucrare în închisoare, asta din cauză că avea antecedente în domeniul activităţii ştiinţifice, dar nici nu a avut condiţiile necesare de studiu în timpul în care a fost încarcerat. Totodată, oficialii din Comisia de Etică au arătat că documentarea afaceristului se opreşte la anul 2005, anul în care Cătălin Parfene a susţinut disertaţia.

Marian Popescu a explicat că tipul de plagiat făcut de Copos este cunoscut ca „plagiat mozaic”. „Circumstanţa agravantă este că cei doi, atât Cătălin Parfene cât şi George Copos, au fost în relaţie cu aceeaşi persoană, profesorul emerit Stelian Brezeanu, conducătorul ştiinţifici al masterandului în 2005 Cătălin Parfene. (...) Vom transmite ANP punctul de vedere al Comisiei de Etică, care se limitează numai la aspectul academic”, a declarat Marian Popescu.

Potrivit acestuia, imaginea Universităţii Bucureşti a fost şifonată de faptul că profesorul Brezeanu, care a coordonat lucrarea ştiinţifică a lui Cătălin Parfene a scris şi prefaţa la cartea plagiată de George Copos. În consecinţă, potrivit Comisiei de Etică, instituţia de învăţământ superior ar trebui să ia măsuri dar şi să atragă atenţia cadrelor didactice asupra recomandărilor pe care le dau deţinuţilor care vor fă realizeze lucrări ştiinţifice în detenţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite