VIDEO Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Prima reacţie a deputatului: „Mi-e jenă să mai vin în ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul George Becali a fost condamnat luni la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat că i-a sechestrat şi i-a torturat pe cei care i-au furat maşina în 2009. Decizia a fost luată de magistraţii completului de 5 judecători al Curţii Supreme. Decizia este definitivă.

UPDATE  Instanţa Supremă a  mai decis că timp de opt ani, George Becali şi ceilalţi patru condamnaţi în dosar - mai exact, Dediu Ştefan Fănuş, Zmărăndescu Cătălin Otto, Mila Mihai şi Popa Marcel - trebuie să respecte, pe durata termenului de încercare de opt ani următoarele proceduri:  

 

- să se prezinte lunar la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Ilfov (inculpaţii Becali George, Dediu Ştefan Fănuş, Mila Mihai şi Popa Marcel) şi, respectiv Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti (inculpatul Zmărăndescu Cătălin Otto); 

- să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; 

- să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; 

- să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lor de existenţă.

UPDATE La aflarea sentinţei George Becali a declarat că nu mai vrea să trăiască în teroare. „Mi-e jenă să mai vin în ţară. Mă mai gândesc dacă mă întorc. Viaţa mea şi a familiei mele nu vreau să fie în teroare, nu mai vreau ca familia mea să plângă, au plâns destul. Trebuie să iau o decizie să nu mai sufere familia mea. Vreau ca ei să fie duşi undeva unde să fie linişte. În altă ţară, pentru că România nu este un loc sigur. O să vin în ţară săptămânal, să o văd pe mama, dar nu vreau să mă vedeţi voi”, a declarat Becali.

Acesta a mai spus că intenţionează să demisioneze din PNL pentru că nu vrea să-i facă rău lui Crin Antonescu. Vreau să ţin un discurs în Parlamentul României, să trag un semnal de alarmă, dacă vor să facă ceva sau să lase ţara aşa. Dacă Antonescu crede că nu trebuie să îmi dau demisia, poate să spună că nu acceptă demisia mea şi dacă el zice nu, atunci voi rămâne. Dar dacă nu zice nimic, înseamnă că e de acord cu decizia mea.  Din cauza politicii mi se trag toate lucrurile astea pentru că eu spun lucrurilor pe nume. Sunt obosit de atâtea mizerie şi de atâta răutate. Eu nu ştiu, ce aş putea să fac? Nu poţi să te lupţi cu morile de vânt. Le întreb şi eu pe aceste judecătoare, ce vor face ele? Că vor trăi toată viaţa cu un coşmar că au condamnat un om nevinovat”, a precizat deputatul.

Gheorghiţă Mateuţ, unul dintre avocaţii lui Gigi Becali, a declarat pentru adevarul.ro că decizia Curţii nu-i creează clientului lui imposibilitatea de a-şi continua mandatul. 

Becali avertizase că dacă va fi condamnat la închisoare cu executare nu se mai întoarce în ţară. Acesta este plecat în Dubai unde a urmărit duminică seara un meci de fotbal al lui Olăroiu şi Rădoi.

Judecătorii din Completul de 5, care l-au condamnat pe Becali la închisoare sunt: Livia Stanciu (preşedintele Înaltei Curţi), Florentina Dragomir, Francisca Vasile, Sorina Popescu şi Alina Ioana Ilie.


Completul a pronunţat sentinţa finală în recursul făcut de Parchet împotriva deciziei unui complet de trei judecători de la aceeaşi instanţă prin care inculpaţii din dosarul sechestrării, între care şi Gigi Becali, au fost achitaţi.

La termenul din 28 ianuarie al procesului, procurorul prezent la instanţă le-a cerut judecătorilor casarea deciziei de achitare şi condamnarea tuturor inculpatilor „la media limitelor speciale de pedeapsă prevăzute de lege“ , în cazul acestor infracţiuni. 

Concret, a arătat ulterior procurorul, inculpaţii din dosar ar trebui condamnaţi la o pedeapsă de aproximativ 11 ani şi şase luni, limitele fiind între 7 şi 15 ani pentru fapta pentru care aceştia au fost deferiţi justiţiei.

Procurorul de caz: judecătorii au greşit când l-au achitat pe Becali

Procurorul a mai spus că instanţa de fond, respectiv completul de trei judecători al instanţei supreme, a greşit atunci când i-a achitat pe cei din acest dosar. Potrivit procurorului, modalitatea prin care s-au comis faptele sunt de natura unui „comando urban“, în sensul că s-au folosit arme de foc, au existat urmăriri şi accidentări în trafic, răpiri şi violenţă. Procurorul a mai arătat că în cazul în care persoanele din acest dosar ar fi achitate, s-ar crea impresia că orice persoana care  îşi permite bodyguarzi îşi permite  să depăşească şi limitele legale în a-şi face dreptate.

Gigi Becali, a fost achitat, pe 19 octombrie 2011, de către un complet de trei judecatori al ICCJ, el fiind acuzat că le-a ordonat gărzilor sale să ii prinda pe cei care i-au furat un Mercedes. Hoţii au fost duşi apoi la sediul Partidului Noua Generaţie (PNG), pe care Becali îl conducea, loc unde aceştia au fost sechestraţi câteva ore şi agresaţi. Decizia instanţei a fost contestată de Parchet şi de unii dintre inculpaţii din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecatori de la aceeaşi instanţă.

   

Deputatul a fost achitat pentru că „premisa procurorilor a fost greşită“, iar judecatorii au constatat că acesta a comandat recuperarea maşinii şi nu violente la adresa hotilor, tinandu-le lectii de morala. 

Judecatorii Instanţei Supreme au arătat în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părţile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera, iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă sa plece. 

Trimis în judecată în 2009

Gigi Becali a fost trimis în judecată în acest caz în octombrie 2009, alături de Ştefan Dediu, Catalin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi de poliţistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate în mod nelegal.

Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut gărzilor sale să-i găsească pe cei care i-au luat autoturismul şi să-i ducă la sediul PNG (unde funcţiona şi un bar). Acolo hoţii au fost puşi să dea declaraţii scrise, în care consemnau că ei sunt cei care au furat Mercedesul finanţatorului şi că nu vor reclama Poliţiei faptul că au fost urmăriţi cu maşinile, urcaţi cu forţa în vehicule şi duşi în Pipera. Unul dintre hoţi a fost împuşcat, glonţul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera.

„Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, inculpaţii Dediu Ştefan Fănuş, Zmărăndescu Cătălin Otto, Mila Mihai, Dumitraşcu Niculae şi Popa Marcel, instigaţi de inculpatul Becali George, acţionând împreună şi  folosind violenţa, le-au imobilizat şi răpit pe părţile vătămate N.T., M.S. şi A.C.D. pe care le-au transportat, împotriva voinţei acestora, într-un local din oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, sechestrându-le aproximativ doua ore si supunandu-le la suferinte fizice si psihice. 

În acest context, inculpaţii le-au obligat pe părţile vătămate să scrie declaraţii prin care recunoşteau comiterea unei infractiuni“, informa Parchetul, care aprecia că furtul trebuia reclamat la politie, iar hoţii ar fi trebuit să fie duşi în faţa autorităţilor.

Gigi Becali a fost arestat preventiv pe 3 aprilie, alaturi de alte cinci persoane - Catalin Otto Zmărăndescu, Stefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu, Dumitru Beciu şi Marius Petrinel Geavela - fiind acuzat de trei fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani. 

Pe 17 aprilie, Becali a fost eliberat din arest, fiind trimis în judecată în stare de libertate. 

Rechizitoriu Becali by

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite