Termenul din dosarul „Mită la PSD” amânat pentru 26 iunie. Instanţa a dispus ca deputatul Victor Hrebenciuc să fie adus cu mandat de aducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au amânat, pentru 26 iunie, termenul din dosarul „Mită la PSD”, în care liderul PSD Brăila Gheorghe Bunea, dar şi omul de afaceri Ioan Niculae, directorul InterAgro Viorel Bărac, precum şi fostul director Insomar Gheorghe Teodorescu sunt judecaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

UPDATE Judecătoaria Sectorului 1 a amânat, pentru 26 iunie, termenul din dosarul „Mită la PSD”. 

Magistraţii au constatat că deputatul Viorel Hrebenciuc şi omul de afaceri Cristian Burci nu s-au prezentat pentru a fi audiaţi în calitate de martori, motiv pentru care, pe numele acestora au fost emise mandate de aducere.

În acest dosar, Judecătoria Sectorului 1 l-a audiat miercuri pe Mircea Geoană în calitate de martor. Acesta a spus în faţa instanţei că, „în esenţă”, le-a prezentat procurorilor anticorupţie „modul în care aceste acuzaţii nu corespund modului în care în PSD se împart sarcinile privind finanţarea campaniei electorale”.

„Doar trezorierul partidului se ocupă de aceste finanţări ale campaniilor electorale, în mod exclusiv, alături de alte persoane special mandate de PSD, conform legii”, a precizat Geoană.

Întrebat de procurorul anticorupţie, prezent la termenul de miercuri al procesului, dacă INSOMAR a făcut vreo cercetare sociologică pentru el în 2009, în contextul alegerilor prezidenţiale, Geoană a spus că în acel an a avut contract cu o firmă americană de consultanţă, nu şi cu INSOMAR.

Procurorul DNA l-a mai întrebat şi dacă Gheorghe Bunea i-a vorbit despre omul de afaceri Ioan Niculae, Geoană spunând că niciodată Bunea nu i-a pomenit de Niculae sau de orice altă relaţie faţă de acesta.

De asemenea, Mircea Geoană a declara că nu îl cunoaşte din spaţiul public pe Ioan Nicolae, dar nu a avut nicio întâlnire cu acesta în 2009.

Întrebat de unul dintre avocaţi dacă a purtat în 2009 vreo discuţie cu Gheorghe Bunea privind finanţarea campaniei electorale la alegerile prezidenţiale, Geoană a zis că „nu am avut nicio discuţie cu Gheorghe Bunea Stancu privind punerea în astfel de funcţii a unor persoane, iar o astfel de activitate nu intra în atributele sale”.

„Nu ştiu de vreo promisiune a lui Gheorghe Bunea Stancu făcută lui Ioan Niculae privind punerea în funcţii de conducere a unor persoane, pentru că o astfel de afirmaţie nu are nicio legătură cu realitatea”, a mai spus Geoană.

După ce Mircea Geoană a semnat declaraţia dată în calitate de martor, şi-a cerut scuze instanţei pentru „neînţelegerea de la termenul precedent” din dosar.

În acest context, instanţa a arătat că admite cererea senatorului de scutire a amenzii de 1.000 de lei pentru neprezentarea la proces. Judecătorul a menţionat că a constatat că adresa din cartea de identitate a lui Mircea Geoană predată instanţei înainte de audiere nu este aceeaşi cu cea din dosar.


Senatorul Mircea Geoană a venit, miercuri, la Judecătoria Sectorului 1 pentru a fi audiat ca martor în acest, el declarând că nu cunoaşte elemente despre acest caz, astfel că va da practic aceeaşi declaraţie pe care a dat-o şi în faţa anchetatorilor anticorupţie.

Întrebat dacă ştie să fi existat vreo relaţie de prietenie între Gheorghe Bunea şi omul de afaceri Ioan Niculae, Geoană a spus că nu cunoaşte acest lucru, precizând că nu ştie detalii din acest dosar.

Şi Viorel Hrebenciuc a fost citat să se prezinte la instanţă pentru a da o declaraţie de martor în dosar.

Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc au fost citaţi să se prezinte la Judecătoria Sectorului 1 şi la termenul din 20 martie, însă au lipsit. Hrebenciuc a fost atunci reprezentat de un avocat care a arătat că deputatul PSD este în imposibilitate de prezentare şi că va face dovada în acest sens la termenul următor.

În aceste condiţii, instanţa a dispus atunci amendarea cu 1.000 de lei a lui Mircea Geoană şi a altor martori care trebuiau să se prezinte şi care au lipsit nejustificat.

Senatorul Mircea Geoană declara că nu s-a prezentat să dea declaraţii de martor pentru că nu a primit o citaţie în acest sens din partea Judecătoriei Sector 1, precizând că i-ar fi dat curs dacă ar fi primit-o.

Instanţa l-a audiat atunci pe cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuţ Costea, care a arătat că nu a fost implicat în niciun fel în campania prezidenţială în cazul căreia DNA a făcut cercetări şi că nu a vorbit nimeni cu el despre posibilitatea finanţării aceastei campanii.

În ianuarie 2012, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae şi pe directorul Viorel Bărac, de la Interagro, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei de procurorii anticorupţie, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Potrivit înţelegerii, sumele de bani trebuiau să fie date indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, au susţinut procurorii anticorupţie, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.

În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz şi SNGN Romgaz SA), au arătat procurorii în rechizitoriu.

Pe parcursul cercetărilor, procurorii au mai stabilit că din suma de un milion de euro, s-au plătit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae - Interagro şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale, mai notau procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Contractul propriu-zis şi actele aferente (procesul-verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae, au precizat procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite