Generalul(r) Ion Costaş, victimă a regimului controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc sau al intereselor Federaţiei Ruse din Republica Moldova?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoria recentă a statului moldovean se leagă de generalul în rezervă Ion Costaş, care a jucat un rol important în războiul cu separatismul transnistrean din perioada 1990-1992.

Prin funcţiile deţinute la vârful statului moldovean, ministru de Interne şi al Apărării în vremea lui Mircea Snegur, Ion Costaş este un cunoscător fin al jocurilor de culise de pe axa Chişinău-Kremlin, iar prin poziţiile sale critice din ultimii ani faţă de politicienii aflaţi în solda oligarhului Vladimir Plahotniuc şi a Federaţiei Ruse a devenit cumva „persona non grata“.

Prin publicarea lucrării „Zile de eclipsă. Cronica unui război nedeclarat“, generalul în rezervă Ion Costaş a adus în prim plan documente şi mărturii despre războiul de pe Nistru care nu au fost pe placul politicienilor de la Chişinău şi nici al unor politicieni de la Bucureşti, pentru că a avut curajul, prin prisma funcţiilor deţinute, să scoată în prim plan trădarea şi jocurile de culise ale Kremlinului de pe axa Chişinău-Tiraspol. De asemenea, prin poziţiile sale, Generalul a devenit greu de digerat pe eşichierul scenei politice de la Chişinău, prinse în războiul surd dintre Andrei Năstase şi oamenii oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Săptămâna trecută, generalul (r) Ion Costaş a fost protagonistul unui accident de circulaţie suspect în capitala Republicii Moldova, care a fost trecut cu vederea de către jurnaliştii moldoveni, dar menţionat la Bucureşti de către analistul Dacian Dumitrescu şi colonelul (r) Ion Petrescu.

Surse de la Chişinău mi-au confirmat faptul că generalul Ion Costaş a deranjat constant regimul controlat de Vladimir Plahotniuc prin poziţiile sale pro-unioniste, cât şi anumite cercuri de interese conexate sferei de interese a Federaţiei Ruse în contextul în care „oamenii Kremlinului“ lucrează intens la izolarea şi destabilizarea spaţiului cuprins între Prut şi Nistru.

„Generalul Ion Costaş este greu de digerat de Plahotniuc şi de ruşi. Accidentul în care acesta a fost implicat este un avertisment întrucât prin poziţiile sale publice i-a făcut terci pe toţi. Să nu uitaţi că Costaş a avut curajul să pună punctul pe I şi să spună direct că noi suntem sub o stare permanentă de ameninţare a Federaţiei Ruse când toţi politicienii au râs“, au declarat surse de la Chişinău, pentru Jurnaliştii.ro.

În momentul de faţă, poliţia de la Chişinău a început timid o anchetă pentru a desluşi iţele accidentului care era să îi fie fatal Generalului, după modelul deja patentat în cazul lui Doina şi Ion Aldea Teodorovici sau a poetului naţional Grigore Vieru.

Surse din cadrul Spitalului Militar Central din Chişinău au declarat pentru Jurnaliştii.ro, că starea de sănătate a generalului (R) Ion Costaş este stabilă, dar fractura de bazin va necesita îngrijiri medicale cel puţin trei luni de zile. De asemenea, Generalul este conştient şi cooperant, iar fostul ministru al Apărării din R. Moldova, Vitalie Marinuţă l-a vizitat şi menţine legătura cu personalul medical care se ocupă de starea de sănătate a generalului Costaş.

„Straniul accident de circulaţie a cărui victimă a fost generalul (r) Costaş Ion pare mai degrabă un avertisment, o încercare de intimidare dar şi o «scoatere din circuit» pentru minimum 3 luni a domnului general şi a formaţiunii sale politice. Asta în condiţiile în care în luna noiembrie 2018 trebuiau să aibă loc alegeri parlamentare în R.Moldova. Avertismentul este, totodată, la fel de valabil şi pentru partidul sau declarat naţionalist şi unionist. Abia recent s-a anunţat că alegerile parlamentare vor fi amânate pentru luna februarie 2019. Unora nu le ies încă calculele electorale si mai au nevoie de un mic răgaz“, a declarat pentru Jurnaliştii.ro, analistul de politică externă, Dacian Dumitrescu.

Pe de altă parte, ancheta în cazul acestui accident nu va scoate la lumină vreun vinovat, deşi toate drumurile merg la Moscova dacă analizăm contextul şi funcţiile pe care generalul Costaş le-a avut în perioada URSS-ului, cât şi la apariţia Republicii Moldova. În acest context, şi oamenii lui Plahotniuc pot răsufla uşuraţi pentru că nu există o personalitate care să coalizeze aşa zisa „Mişcare Naţională de Rezistenţă“ împotriva regimului întrucât tandemul Năstase-Sandu pare că şi-a pierdut din strălucire. Poate că pe acest fond de instabilitate generalul Costaş ar fi putut să fie catalizatorul acestor forţe şi să strice calculele „oamenilor Moscovei de la Chişinău“. Deşi are o vârstă, generalul Ion Costaş încă mai poate fi un model şi un jucător pe scena unionismului şi implicit al românismului de la Chişinău care cu siguranţă va ieşi în prim plan cu ocazia alegerilor din primăvară.

Citeşte analiza completă pe Jurnalistii.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite