Generalul Stănculescu pleacă „spre lumină”, în timp ce peste secretele Revoluţiei se aşterne bezna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii familiei i-au adus un ultim omagiu fostului general Stănculescu. Foto: Mircea Barbu
Membrii familiei i-au adus un ultim omagiu fostului general Stănculescu. Foto: Mircea Barbu

Fostul general şi ministru al Apărării la Revoluţie, Victor Atanasie Stănculescu, va fi incinerat miercuri, în cadrul unei ceremonii private şi fără onoruri militare.

La Crematoriul Uman „Vitan-Bârzeşti” din Capitală, pregătirile pentru incinerarea generalului Victor Atanasie Stănculescu, care a încetat din viaţă duminică, 19 iunie, într-un azil de bătrâni, la vârsta de 88 de ani, erau astăzi în toi. 

La începutul acestei luni, fostul general comunist a suferit un atac cerebral şi se afla internat într-o clinică privată.

Departe de ochii presei, familia şi câţiva apropiaţi au depus coroane de flori şi au aprins o lumânare pentru cel care, în decembrie 1989, reprima violent manifestările anticomuniste de la Timişoara. 

Membrii familiei au adus o coroană impresionantă, în culorile tricolorului, pe a cărei panglică scria „Mergi spre lumină! Te purtăm în sufletul nostru!”. 

De asemenea, apropiaţi ai familiei sau simple cunoştinţe au venit în cursul după-amiezii de marţi la Crematoriul din Calea Vitan, pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a fost, pe rând, general, ministrul Apărării, inculpat şi condamnat.

Erou sau trădător?

Pentru cei mai mulţi, rolul pe care generalul Victor Stănculescu l-a avut în reprimarea evenimentelor de la Timişoara şi ulterior în judecarea şi condamnarea soţilor Ceauşescu rămâne în continuare un subiect aprig dezbătut. 

Serghei Mizil, fiul unuia dintre membrii de vârf ai nomenclaturii PCR, a declarat că nu va participa la procesiunea de incinerare de astăzi. 

„Nu merg la înmormantarea unui trădător. Părerea mea e că Stănculescu e modelul tipic de tradare si minciună. După ce familia Ceauşescu l-a făcut om, individul ăsta i-a trădat în cel mai mai mizerabil mod cu putinţă. El, omul cărui Elena i-a spus, cu un picior în elicopter: <<Victoraş, ai grijă de copii!>> ce-a făcut? I-a trădat şi acum vrea să intre în istorie ca un erou. Pentru mine, Stănculescu e un trădător!”, a declarat acesta, vădit deranjat de încercările de reabilitare ale fostului general. 

Nu merg la înmormântarea unui trădător. Părerea mea e că Stănculescu e modelul tipic de trădare şi minciună. - Serghei Mizil, fiul lui Paul-Niculescu Mizil

Pe de altă parte, Liviu Ţăranu, istoric şi cercetător al arhivelor CNSAS, consideră că rolul pe care Stănculescu l-a jucat în evenimentele din '89 e mult mai complex şi nu ar trebui redus la simple etichete. 

„Cred că Stănculescu a fost unul din puţinii oameni care au înclinat balanţa în direcţia care a trebuit, în decembrie 1989. A fost unul dintre puţinii care au conştientizat că Ceauşescu trebuie să plece şi a făcut ceva în acest sens.” 

Pentru cercetătorul arhivelor comunismului, Stănculescu a avut şi contribuţii semnificative la dezvoltarea infrastructurii Armatei Române. 

„Generalul Stănculescu a fost una din inteligenţele regimului Ceauşescu. A fost foarte bun ca şef al direcţiei organiziare-mobilizare, o direcţie de logistică a armatei, iar ulterior a fost şeful direcţiei economice a Armatei, în epoca in care s-au facut cele mai importante achiziţii militare din istoria Armatei Române. Nu cred că România va mai reuşi vreodată să facă achiziţiile militare pe care le-a făcut în acea perioadă.” 

Victor Atanasie Stănculescu va fi incinerat fără onoruri militare, miercuri, la ora 12.00, la Crematoriul Uman „Vitan-Bârzeşti” din Bucureşti,. Fostul preşedinte Ion Iliescu va fi printre cei ce îl vor conduce pe ultimul drum.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite