Generalul Oprea, „degradat“ din postura de doctor. Pe banca de rezerve, se încălzesc Ponta şi Petre Tobă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNATDCU va lua miercuri o decizie finală în cazul lui Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea
CNATDCU va lua miercuri o decizie finală în cazul lui Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea

Consiliul de Atestare a Titlurilor îl lasă pe Gabriel Oprea fără diploma de doctor. Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU a stabilit că generalul a plagiat în lucrarea de doctorat. Şi Victor Ponta este aproape de un verdict similar după ce aceeaşi comisie i-a respins contestaţia. Pe „lista neagră“ a CNATDCU mai este ministrul Petre Tobă, o decizie în privinţa tezei sale de doctorat urmând să fie luată la sfârşitul lui august.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este foarte aproape de a rămâne fără titlul de doctor, dar şi cu onoarea pătată. Comisia de ştiinţe juridice a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU)  a stabilit, marţi, cu majoritate de voturi, că generalul a plagiat în lucrarea de doctorat.

Fostul premier Victor Ponta este şi el la un pas de un verdict similar. Aceeaşi comisie a respins, marţi, contestaţia depusă de Ponta, pe 15 iulie, la decizia de plagiat dată de CNATDCU în privinţa tezei acestuia de doctorat. Decizia finală aparţine însă membrilor Consiliului General al CNATDCU şi va fi dată astăzi.

„Contestaţia a fost respinsă la comisie, dar decizia în cazul lui Victor Ponta va fi dată miercuri. Membrii Consiliului General al CNATCU au început să voteze pentru o decizie finală. Dacă membrii Consiliului General resping contestaţia, vom propune ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor“, a declarat, pentru „Adevărul“, preşedintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu.

Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă decizia de plagiat va fi menţinută şi după contestaţie, CNATDCU va trimite rezoluţia privind retragerea titului de doctor în drept la Ministerul Educaţiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Victor Ponta va pierde titlul obţinut în 2003. Reamintim că pe 30 iunie, CNATDCU a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor, dar fostul premier a contestat decizia.

Când ar putea să fie „degradat“ generalul Tobă

În privinţa lucrării de doctorat a ministrului de Interne, generalul Petre Tobă, şeful CNATDCU nu a putut să spună când se va da un verdict. „Se analizează în comisii, este o procedură destul de complicată pe care trebuie să o respectăm. Noi apelăm la profesori, la specialişti, care în această perioadă sunt în vacanţă. O decizie finală ar putea să fie dată la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie. Evident, comisiile trebuie să respecte nişte termene, care deja sunt depăşite pentru că s-a început târziu“, a precizat acad. Viorel Barbu. 

Actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a ameninţat că-şi va da demisia în cazul în care se dovedeşte că Petre Tobă a plagiat şi nu va fi demis.
„Ministrul de Interne, Petre Tobă, ar trebui demis dacă se dovedeşte că a plagiat şi i se retrage titlul de doctor. Nu poate fi membru al Guvernului, în aceste circumstanţe. În măsura în care nu vor fi luate măsuri administrative şi politice, eu mă retrag din acest guvern. Fără niciun fel de rezervă, i-am comunicat asta şi domnului prim-ministru Cioloş. Ori eu, ori Petre Tobă“, a declarat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

Coordonator de plagiate

Scandalul plagiatului nu l-a afectat doar pe Gabriel Oprea, dar şi pe unii dintre foştii săi doctoranzi. Din iulie anul trecut, mulţi dintre cei cărora generalul Oprea le-a coordonat doctoratele au fost acuzaţi de plagiat. O parte dintre ei au cerut să li se retragă titlul de doctor, obţinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea şi la Şcoala doctorală a Academiei SRI. Între aceştia, se află oameni politici, precum Radu Stroe, Mihai Stănişoară, Romeo Raicu, dar şi nepoata lui Oprea, avocata Loredana Radu, şi fosta secretară a acestuia, Adela Popescu.

După izbucnirea acestui scandal, Gabriel Oprea nu a mai coordonat lucrări de doctorat la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite