Generalul Daniel Petrescu, noul şef al Statului Major al Apărării, este un veteran al războaielor. Unde şi în ce perioade a luptat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Werner Iohannis a semnat, joi, 28 noiembrie, decretul privind numirea generalului-locotenent Daniel Petrescu în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, începând cu data de 1 decembrie. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat, miercuri 27 noiembrie, numirea locţiitorului şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, în funcţia de şef al Statului Major al Apărării.

Generalul-locotenent Petrescu este veteran al teatrelor de operaţii, cu misiuni executate la comanda Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” în:  misiunea ISAF din Afganistan, în perioada iulie 2006 - ianuarie 2007, perioadă în care a fost şi comandant al contingentului naţional în acest teatru de operaţii; operaţia de tip coaliţie ANTICA BABILONIA în Irak, în perioada ianuarie- august 2005; misiunile KFOR din Kosovo (octombrie 2003) şi SFOR din Bosnia şi Herţegovina (octombrie 2004), în care batalionul pe care l-a comandat s-a aflat în rezerva strategică a NATO. A participat, de asemenea, ca ofiţer de legătură, la misiunile ONU de menţinere a păcii din Angola: MONUA, în perioada decembrie 1998 - iulie 1999 şi UNAVEM III, în perioada august 1995 - aprilie 1996, şi în operaţia ALBA din Albania, în perioada mai-iulie 1997.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a îndeplinit, din luna iulie 2019, până în prezent, funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării. Anterior, în perioada 2017-2019, a fost comandantul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) din Bucureşti.

Experienţa sa profesională include funcţii îndeplinite la nivel tactic, operativ şi strategic în cadrul Forţelor Terestre Române, în comandamente NATO şi în teatrele de operaţii.

La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie Calugăreni din Bucureşti, în perioada ianuarie 2004 - octombrie 2008. A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie Rovine în perioada august 2016 - august 2017, mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinaţională Sud-Est.

La nivel operativ, a fost şef de stat major al Centrului de Conducere Operaţională  între anii 2010 - 2013, structură destinată coordonării contingentelor româneşti participante în teatrele de operaţii. 

Experienţa sa la nivel strategic include funcţii în Statul Major General, la Direcţia planificare strategică şi Direcţia operaţii.

În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a activat ca Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat în Norfolk, Virginia, SUA.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu este şef de promoţie al Institutului Militar de Infanterie “Nicolae Bălcescu” de la Sibiu , promoţia 1992, şef de promoţie al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, promoţia 2003, absolvent „cu distincţie” al Colegiului Naţional de Război din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate naţională”.

Educaţia sa militară mai include un doctorat în ştiinţe militare şi informaţii la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Bucureşti, în 2010. De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă şi Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă şi stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.

A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituţii europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate şi Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de planificare strategică a misiunilor şi operaţiilor Uniunii Europene) şi Furungsacademy der Bunderwehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofiţeri de stat major ONU).

Pe parcursul carierei a primit distinctii şi medalii, cele mai importante fiind Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemne de război, Medalia naţională „Pentru Merit”, clasa a II-a, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Medalia „US Army Commendation”, Medalia „NATO non- article 5” şi Medalia ONU „În Serviciul Păcii”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite