Generalul american Christopher Norrie: Marea Neagră joacă un rol cheie în cadrul operaţiunilor militare ale SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul de brigadă american Christopher Norrie FOTO 126th Public Affairs Operations Center/ Sgt. Richard Wooten
Generalul de brigadă american Christopher Norrie FOTO 126th Public Affairs Operations Center/ Sgt. Richard Wooten

Statele Unite consideră Marea Neagră "cheia operaţiunilor militare" desfăşurate de Pentagon, a declarat generalul de brigadă american Christopher Norrie, şeful Comandamentului al 7-lea de Instruire al Armatei SUA.

"Marea Neagră este esenţială pentru operaţiunile militare. Securitatea flancului estic al NATO, precum şi securitatea statelor suverane din regiune, depind de capacitatea noastră de a descuraja potenţialii adversari", a mai spus generalul într-un briefing, citat de kommersant.ru.

Declaraţia generalului vine în contextul în care NATO pune în practică Defender Europe 21, manevre militare în care sunt implicaţi peste 30.000 de militari din 26 de ţări membre sau partenere. Potrivit lui Christopher Norrie, manevrele nu reprezintă un răspuns la vreo ameninţare sau acţiune a adversarilor. "Nu sunt un răspuns adreasat unui adversar specific, ci sunt destinate să demonstreze modul în care ne dezvoltăm propriul antrenament şi ne asigurăm pregătirea adecvată pentru luptă”, a mai precizat generalul.

România are un rol central în Defender Europe 21 pentru că, între altele, în exerciţiu se va testa modul de răspuns al NATO la crize de securitate apărute în Balcani şi la Marea Neagră. Totul pe fondul unei Rusii tot mai agresive în zonă.  Operaţiile militare conduse UN Army se vor desfăşura simultan în peste 30 de poligoane din 12 ţări, iar Forţele Aeriene (US Air Force) şi Forţele Navale (US Navy) americane vor avea şi acestea o implicare semnificativă. În cadrul activităţilor vor fi întrebuinţate cele mai recente capabilităţi dezvoltate (high-end capabilities), cum ar fi Brigăzile de Asistenţă a Forţei de Securitate (Security Force Assistance Brigades) din US Army sau structuri de apărare antiaeriană.

Sute de tone de armament american ajung la Râmnicu Sărat

Conform scenariului exerciţiului, dispozitivul defensiv din Europa va fi întărit de urgenţă cu trupe aduse din SUA. Astfel, Divizia 82 Aeropurtată va fi adusă din Fayetteville, Carolina de Nord, în teatrul european de acţiuni militare. Militarii americani vor fi dislocaţi în special pe direcţia Europa de Sud-Est, trupele americane urmând să ajungă în Albania, Bosnia şi Herţegovina (BiH), Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord şi România. Operaţii de desant aerian se vor desfăşura în zonele localităţilor Cheshnegirovo, Bulgaria, Papa - Ungaria şi Râmnicu Sărat, România. În România, în cadrul secvenţei practice Swift Response, militarii americani vor fi paraşutaţi împreună cu trupe din Polonia. Fiecare brigadă va folosi aproximativ 15 aeronave pentru paraşutarea a 1.200 de militari, cu 154.000 de tone de echipament, timp de şapte zile. 

Operaţia din zona Balcanilor de Vest va avea numele „Immediate Response Exercise”, iar o parte din activităţile punctuale importante vor fi în Croaţia – „Croatian Rampart Exercise” şi Macedonia de Nord – „Decisive Strike Exercise”. Activităţile în cadrul „Immediate Response Exercise” se vor finaliza pe 31 mai.

Concomitent cu operaţiile de pe linia frontului din Balcanii de Vest, Marea Neagră şi zona baltică, în Europa va fi adus şi al doilea val de forţe americane. Este vorba de militarii proaspătului reînfiinţat (în 2020) Corp 5 Armată al US Army, care vor ajunge la Nürnberg, Germania, începând cu 20 mai.

Trageri cu rachete HIMARS la Capul Midia

Apoi, din punctul de vedere al organizării operaţiei militare din Europa, se va trece la faza a doua, în care va fi executată o contraofensivă, după ce în prima fază, forma de luptă predominantă a fost apărarea. În această etapă a exerciţiului (1-13 iunie), majoritatea activităţilor vor fi desfăşurate în Bulgaria, Germania şi România. Exerciţii cu trageri reale de luptă, inclusiv cu performante şi devastatoare sisteme HIMARS, vor avea loc în poligoanele Novo Selo, Şabla (Bulgaria) şi Capul Midia (România). 

Bilanţul exerciţiului „Defender Europe 2021” va avea loc pe 13 iunie la Statul Major al Corpului Sud-Est de Armată al NATO din România. „Exerciţiul ne oferă cea mai bună oportunitate de a ne perfecţiona abilităţile alături de aliaţii şi partenerii noştri din regiunea Balcanilor şi a Mării Negre, importantă din punct de vedere strategic, astfel încât, în mod colectiv, să fim gata să răspundem oricărei crize care ar putea apărea”, a declarat, cu ceva timp în urmă, generalul Christopher Cavoli, comandant al US Army Europa şi Africa.

Cifrele manevrelor militare "Defender Europe 2021"

O simplă consultare a cifrelor legate de acest exerciţiu demonstrează amploarea "Defender Europe 2021", care a fost pus la punct de US Army. În exerciţii vor fi utilizate în jur de 2.500 de piese de armament, tancuri, blindate sau platforme de lansare a rachetelor. Efortul logistic este unul imens, pentru că, în total, vor avea loc trageri reale cu armament mediu şi greu în 31 de poligoane din 12 ţări. Apoi, în nu mai puţin de nouă ţări, între care şi România, se vor executa masive trageri cu rachete.

În plus, mii de paraşutişti vor executa salturi în cadrul a patru misiuni aeropurtate. În fine, piesele grele de armament şi trupele aduse din Statele Unite au ajuns în 12 ţări europene, între care şi România. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite