Generalul Alexandru Grumaz, despre invazia tancurilor pe un ogor privat din Feteşti: „Sistemul de comandă a dat rateuri încă de anul trecut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Grumaz FOTO Eduard enea
Alexandru Grumaz FOTO Eduard enea

Învitat în platoul emisiunii „Dosar de politician“, de la B1 TV, generalul Alexandru Grumaz a explicat cum a fost posibilă „invazia“ de tancuri prin culturile de grâu, floarea soarelui şi porumb din judeţul Ialomiţa.

Generalul a dat vina pe sistemul de comandă şi control utilizat de România, care „a dat rateuri“ şi în timpul mai multor exerciţii militare Saber Strike din Polonia, de anul trecut. 

„Este vorba de o o aplicaţie soft, vorbim de sistemul de comandă şi control utilizat în prezent de Armată, cunoscut sub numele de BC2A. Pe scurt, există un dispozitiv încapsulat în care există un soft care cooperează prin drivere cu anumite sisteme din teren. Şi acest sistem emite un document de planificare a operaţiunilor şi transmite informaţia către fiecare tanc. Sistemul acesta a dat rateuri încă de anul trecut, la Saber Strike în  Polonia, dar o mai fi dat şi în alte părţi. Noi achiziţionăm artilerie americană. Ne trebuie însă o aplicaţie fiabilă şi de încredere. Aşadar, problema este la sistemul de comandă şi control. Noi trebuie să achiziţionăm un sistem care trebuie să integreze şi supraveghere, recunoaştere şi achiziţii de ţinte, pe lângă control. 

„La noi, generalii joacă şah în Cişmigiu, nu-i foloseşte lumea pentru problemele astea“, a adăugat generalul Grumaz.

„S-a întâmplat ceva extraordinar, de apreciat, şi anume să văd că partenerii noştri NATO, în special armata Statelor Unite ale Americii, admit eroarea şi spun că trebuie să despăgubească prostia pe care au făcut-o. Uite, la nici 48 de ore au venit şi au spus că soldaţii americani au recunoscut că au greşit, însă mâna în buzunar trebuie s-o bage Armata Română sau Ministerul Apărării“, a adăugat jurnalistul Dan Bucura. 

Reamintim că agricultorii care munceau pe un teren din localitatea ialomiţeană Feteşti au filmat joi, 20 iunie, o adevărate invazie de tancuri prin culturile de grâu, floarea soarelui şi porumb. Oamenii spun că au încercat să discute cu soldaţii aflaţi în vehiculele militare, dar că aceştia i-au ignorat şi au continuat înaintarea prin culturi.

Proprietarul terenului a reclamat incidentul Poliţiei. Oamenii legii au apărut după o vreme şi le-au spus localnicilor că este vorba despre un exerciţiu NATO, iar militarii au greşit coordonatele intrând din greşeală pe terenul privat.

CITEŞTE ŞI  Armata americană regretă incidentul din Feteşti. Proprietarii culturilor călcate cu tancurile vor fi despăgubiţi

Oamenii locului mai spun că militarii ar fi început să tragă cu gloanţe oarbe în timpul exerciţiului, motiv pentru care muncitori care se aflau la staţia de taxare din Feteşti s-ar fi speriat şi ar fi luat-o la fugă.

Proprietarul terenului agricol a descris incidentul pentru B1 TV. „În jurul orei 13.30, în timp ce eram la recoltat la cultura de orz, în apropierea noastră, într-o zonă recoltată cu porumb şi florea soarelui, am auzit bubuituri şi semnalizări de fum, crezând că a luat foc. Ne-am deplasat repede şi acolo am dat peste maşinile armatei, care făceau un exerciţiu în interiorul culturii noastre.

    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite