Gazele din Marea Neagră, ţinta ascunsă a ameninţării nucleare a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape trei ani de la inaugurare, ruşii au realizat brusc că sunt extrem de şicanaţi de scutul instalat de Pentagon la Deveselu şi, pe un ton agresiv, au anunţat că mobilizează bombardiere strategice Tu-22M3 cu muniţie nucleară în Crimeea. Mai mult, Moscova anunţă şi amplasarea în Marea Neagră a 13 noi nave militare, unele dintre ele dotate cu rachete de croazieră.

„Raza de acţiune a unui Tu-22M3 şi raza rachetelor de croazieră de la bordul său vor permite transportarea de focoase nucleare oriunde în Europa, lovind astfel orice obiect al sistemelor de apărare antirachetă şi al sistemelor de apărare aeriană inamice“, a avertizat şeful Comisiei de Apărare a Senatului rus, general-colonelul Viktor Bondarev reluând o teză mai veche conform căreia lansatoarele de rachete MK-41 amplasate la Deveselu reprezintă o „provocare serioasă“ pentru Rusia.

„Luând în considerare şi modernizarea sa pe parcursul următorilor ani la nivelul M3M şi echiparea cu noi tipuri de arme de distrugere, bombardierul Tu-22 devine un vector universal pentru atacuri asupra tuturor tipurilor de ţinte la o distanţă de mii de kilometri“, a adăugat el.

Tu-22M3 este varianta modernizată a Tupolev Tu-22M, un bombardier strategic de concepţie sovietică. Poate zbura cu peste 2.000 de kilometri pe oră şi a fost folosit în mai multe rânduri de armata rusă în Siria.

Tot luni, comandantul Districtului Militar Sud, generalul Aleksandr Dvornikov, a anunţat că Flota rusă din Marea Neagră urmează să fie completată cu 13 nave noi, dintre care unele vor fi echipate cu rachete de croazieră „Kalibr“.

NATO şi SUA, reacţii în lanţ

La scurt timp după cele două declaraţii, NATO a denunţat întărirea capacităţii armatei ruse în Crimeea şi în regiunea Mării Negre. Totodată, a cerut Moscovei să pună capăt tuturor abuzurilor comise pe acest teritoriu anexat ilegal de la Ucraina.

„Condamnăm întărirea generalizată a dispozitivului militar rusesc în curs în Crimeea şi suntem preocupaţi de dorinţa afişată de Rusia de a-şi consolida şi mai mult dispozitivul militar în regiunea Mării Negre, precum şi eforturile sale în această direcţie“, se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord.

Nici reacţia SUA nu s-a lăsat aşteptată. Reprezentantul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, a spus luni că ţara sa este pregătită să livreze sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei.

Ministerul român de Externe a reiterat cu ceva timp în urmă că scutul este pur defensiv. „Sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nicio capabilitate ofensivă “, a comunicat  MAE.

De ce suntem ţinta ruşilor şi ce vizează ei

Analiştii militari consideră că România este acum luată în vizor de Rusia din cauza gazelor pe care le-am descoperit în Marea Neagră şi că responsabilii de la Bucureşti au o lipsă de reacţie cel puţin suspectă. „Fără îndoială, România este în acest moment una dintre ţintele Rusiei, lucru recunoscut de oficialii de la Moscova. Şi nu facem nimic. Mai mult, ne batem joc de Armată şi de dotarea ei. În istoria Armatei Române  nu s-a mai pomenit ca aceasta să nu aibă atâta timp în funcţie un şef de stat major, ci numai un general împuternicit. Apoi, programele de dotare sunt ţinute pe loc de parcă le-am face jocul ruşilor“, spune Costin Georgescu, fost director al SRI.

Expertul consideră că, de exemplu, lipsa de voinţă a oficialilor români rezultă şi din lentoarea cu care se face dotarea cu baterii de rachete de coastă, care ne-ar apăra de navele militare ale ruşilor. „Sunt motive să susţin că responsabiliii de acum subminează siguranţa ţării.  Şi interesele ruşilor vizează, în final, teritoriile din Marea Neagră pe care România a descoperit zăcăminte de gaze naturale. În colimator se mai află şi Insula Şerpilor şi Bugeacul, un teritoriu care a aparţinut cândva Basarabiei şi este acum între graniţele Ucrainei şi care se află chiar lângă Delta Dunării.  Şi pentru a atinge toate aceste ţinte, ruşii joacă foarte dur“, susţine Costin Georgescu.

Grupări de interese care dau impresia că lucrează împotriva ţării

La rândul lui, expertul militar Aurel Cazacu susţine că, din multe puncte de vedere, Armata Română are mâinile legate în faţa atitudinii Moscovei. 

„Pe o parte, ruşii vor să-şi demonstreze supremaţia în Marea Neagră şi sunt cu ochii pe zăcămintele româneşti de gaze din zonă. Apoi prin declarata atitudine agresivă, Moscova alimentează şi dorinţa ruşilor de a se considera parte dintr-o mare naţiune. Şi în tot acest context, România nu face nimic. Factorii politici şi cei militari nu se înţeleg de parcă nu ar sta la aceeaşi masă în CSAT. În acest moment, la conducerea MApN (ministrul Gabriel Leş-n.r.) nu este cine trebuie. Oricum există grupuri de interese care dau impresia că lucrează împotriva intereselor României. Astfel se face că programele de dotare sunt blocate. De la fregate şi corvete la submarine sau blindate. Nici la camioane sau armament individual nu stăm mai bine. Astfel, rămaşi cu dotări învechite, militarii români sunt extrem de frustraţi. Ca să vă demonstrez cât de prost stăm trebuie spus că americanii vin cu tancurile în România, fac exerciţii şi trageri la noi, dar aduc şi muniţia cu ei pentru că noi nu producem aşa ceva“, precizează Aurel Cazacu. 

Gafa ministrului Mihai Fifor

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, a reuşit, anul trecut, să pună paie pe foc în scandalul Deveselu după ce a declarat că România are în respectiva bază militară rachete balistice. Or, în baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nicidecum balistice. Ulterior, ministrul Fifor a încercat să dreagă busuiocul dând vina pe o eroare de interpretare, dar reacţiile Moscovei nu au întârziat să apară.

Victor Ponta: Leş a spus că o să cumpărăm 36 de avioane F-16 noi

După ce Rusia a anunţat amplasarea bombardierelor în Crimeea, fostul premier Victor Ponta a declarat că se aştepta la un astfel de anunţ şi spune că este o consecinţă a faptului că ministrul Apărării, Gabriel Leş, nu se pricepe „deloc“ la armată. 

„Mă aşteptam, comentam cu cineva şi-mi pare rău că am avut dreptate: noul şi vechiul ministru, domnul Leş, este un domn care se pricepe la armată cât mă pricep eu la baseball. Adică deloc. A mai fost o dată, a mai zis nişte trăsnăi, după-aia a fost domnul Fifor care a zis de rachete, după care domnul Leş a spus ceva acum o săptămână - nu l-aţi băgat în seamă, că în general nu-l bagă lumea în seamă - dar a zis că o să cumpărăm 36 de avioane F-16 noi“, a spus Victor Ponta. „Păi, zic, vă spun ce e: singurul care va lua în serios - intenţionat, evident - vor fi ruşii care vor spune: aţi văzut ce a zis ministrul Apărării? Îşi ia el 36 de avioane, dar noi le mutăm mâine. (...) Deci, ăsta e un domeniu în care mai bine taci din gură şi faci. Noi vorbim şi nu facem“, a conchis fostul premier.

Soluţia rapidă: complex militar american în România

Întrebat ce putem face în acest moment, Costin Georgescu a declarat că ideal ar fi să reuşim să-i convingem pe partenerii americani să mute o bază militară în adevăratul sens al cuvântului în România. „Este vorba despre formarea unui complex militar american în România care să aibă componente din Forţele Navale, Terestre şi Aeriene.  Ca locaţie, cea mai atractivă şi potrivită pentru ei ar fi baza Kogălniceanu în judeţul Constanţa. Şi avem toate şansele pentru că şi ei au interese economice în zonă dacă avem în vedere gazele descoperite în Marea Neagră“, a precizat fostul director al SRI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite