„Garda Veche“, numită în funcţii la Ministerul Justiţiei cu misiunea de a  înnoi Codurile Penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi procurori şi o judecătoare sunt trei dintre cei patru secretari de stat anunţaţi la Ministerul Justiţiei. Aceştia vor supraveghea schimbarea codurilor, vor aviza legile şi vor pune în discuţie posibila lege a amnistiei şi graţierii.

Procurorul Constantin Sima (62 de ani), judecătoarea Sofia Mariana Moţ (53 de ani) şi procuroarea Oana Schmidt-Hăineală (42 de ani), vor fi propuşi secretari de stat în Ministerul Justiţiei de către ministrul de resort, Florin Iordache (56 de ani).  „Dorim să revedem legile justiţiei şi să punem la punct cele două Coduri de procedură civilă şi de procedură penală. Acesta este obiectivul nostru, pentru că au trecut câţiva ani de la intrarea în vigoare, se împlinesc pe 1 februarie trei ani de la intrarea lor în vigoare, şi ele ridică numeroase probleme. Trebuie revăzute, trebuie aliniate toate prevederile”, a explicat procurorul Constantin Sima ce va face la Ministerul Justiţiei.

Revine „garda veche”

Sima este preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România (APR) şi este considerat un magistrat din garda veche. Poziţile sale referitoare la problemele din sistem au fost similare cu cele exprimate de membrii Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), organizaţie al cărei preşedinte este Gabriela Baltag, membru în noul Consiliu Superior al Magistraturii, iar preşedinte de onoare este Viorica Costiniu. Printre altele, la începutul acestui an, APR „şi-a exprimat acordul cu privire la eventualitatea adoptării unei legi de graţiere pentru unele infracţiuni şi amnistie pentru alte infracţiuni”. Iar anul trecut, Sima s-a declarat un adept al ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Procurorul şi-a început cariera în comunism, la Procuratura Târgovişte, are o vechime în magistratură de 30 de ani şi ocupă în prezent funcţia de procuror-şef al Serviciului de resurse umane, documentare şi statistică judiciară din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Presa a relatat că a instrumentat un singur dosar mediatizat dosarul „Caritas” în care a fost trimis în judecată Ion Stoica, condamnat la doi ani de închisoare. În 2012, procurorul a candidat simultan, fără succes, pentru poziţiile de procuror general şi procuror-şef DNA. 

Filiera PSD Olt

Un alt viitor secretar de stat în Ministerul Justiţiei este Sofia Mariana Moţ, magistrat în cadrul Curţii de Apel Craiova, secţia a II-a civilă. Judecătoarea este mama fostului deputat PSD de Olt (2012-2016), Emil Moţ, în prezent primar al oraşului Slatina. Presa locală a scris că judecătoarea este cunoscută drept o apropiată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, senatorul Paul Stănescu, care ocupă funcţia de vicepreşedinte PSD. De altfel, mass-media a speculat că Emil Moţ a fost răsplătit în 2012 cu un loc eligibil graţie relaţiei dintre Stănescu si judecatoarea Moţ. 

De altfel, actualul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, a candidat ca parlamentar în ultimele cinci legislaturi în Olt. Cel care a stabilit locurile eligibile a fost Paul Stănescu, care ocupă şi funcţia de preşedinte al PSD Olt. În 2016, Stănescu a  deschis lista pentru Senat, iar Iordache pe cea pentru Camera Deputaţilor. 

„Moaşa” lui „Judecător”

Mariana Moţ a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti în 1982, a activat ca jurist în cadrul Consiliului Popular Judeţean Olt până în 1983, a fost jurist la Direcţia Financiară Olt şi din 1993 a fost numită judecător la Judecătoria Slatina.  

În perioada în care activa la Tribunalul Olt, Mariana Moţ s-ar fi încumetrit cu familia intelopului Bercea Mondial, ea fiind moaşa unuia din fii interlopului, „Judecător”. Băiatul fusese botezat de preşedintele Tribunalului, judecătoarea Maria Huza, iar aceasta ar fi fost ajutată în ziua botezului, să îmbrace copilul şi să-l ducă până la biserică de moaşa Moţ. Din 2004, Mariana Moţ activează la Curtea de Apel Craiova.

Hăineală, marea întoarcere

Al treilea secretar de stat care va sta la dreapta ministrului Iordache va fi procurorul Oana Schmidt-Hăineală. Aceasta fusese numită, la începutul acestui an, membru al Plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor de fostul premier Dacian Cioloş. Hăineală este în magistratură de aproape 18 ani. Ea a fost membru al CSM în ultimii şase ani, din partea parchetelor de pe lângă tribunal. Anterior a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov. 

Procuroarea a ocupat funcţiile de vicepreşedinte al CSM în 2012 şi preşedinte în 2013. Alegerea Oanei Hăineală ca preşedinte CSM a reprezentat o premieră, deoarece Consiliul nu mai fusese condus până atunci de un procuror. În perioada în care a condus CSM, Hăineală a criticat atacurile politicienilor PSD la adresa Justiţiei şi s-a pronunţat pentru independenţa magistraţilor. În 2016, a candidat fără succes pentru funcţia de procuror general al României. 

Consilierul lui Ponta, secretar general

Fostul consilier al lui Victor Ponta, Ion-Claudiu Teodorescu a fost numit la începutul acestei săptămâni în funcţia de secretar general în Ministerul Justitiei.  Teodorescu a fost numit în ianuarie 2014 secretar general adjunct la Ministerul Justitiei de către Victor Ponta. La momentul numirii, Teodorescu ocupa funcţia de prefect al judeţului Gorj. Timp de opt ani, actual secretar general al MJ şi-a desfăşurat activitatea în cadrul administraţiei parlamentare, fiind şi sef al cabinetului parlamentar al lui Victor Ponta. De altfel, fostul premier deţine, din anul 2006, o cabană care a aparţinut familiei lui Claudiu Teodororescu, în judeţul Gorj, unde Ponta îşi are şi circumscripţia ca deputat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite