Gânduri după moţiunea de cenzură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa după cum am susţinut în repetate rânduri din momentul în care s-a declanşat criza guvernamentală a cărei rezolvare de moment s-a concretizat prin demiterea guvernului Sorin Grindeanu sau, mai exact, a ceea ce mai rămăsese din acesta, în toată această ceartă ca la uşa cortului dintre două găşti iresponsabile, hulpave, imorale nu există nici un câştigător real.

Şi nici definitiv.

Guvernarea PSD-ALDE a fost relegitimată de rezultatul votului, însă e mai mult ca sigur că principala ei componentă - PSD - iese slăbită din acest război de şase zile. Război, sau mai corect spus, o epopee eroi-comico-satirică de proastă calitate, de-a lungul desfăşurării căreia nici unuia dintre beligeranţi nu i-a păsat cu adevărat de ţara pe care au jurat să o slujească în momentul în care şi-au primit mandatele ce le-au adus politicienilor doar privilegii. Printre care şi pe acela de a-şi autoacorda alte avantaje suplimentare.

Am ascultat cu luare aminte discursurile rostite de la tribuna Parlamentului de principalii protagonişti ai crizei. Foştii tovarăşi de idealuri minore, de fărădelegi, de înţelegeri puse în practică în miez de noapte, inşi legaţi doar prin interese partinice, de grup şi personale, Dragnea Liviu şi Grindeanu Sorin. Şi unul, şi altul corigenţi nu numai la capitolul exprimare cât de cât corectă în limba română, ci şi în ceea ce priveşte atenţia şi respectul pe care un adevărat om politic se cuvine să le acorde interesului ţării şi al celor ce i-au acordat votul.

Dacă, din câte se poate aproxima în acest moment, cariera politică a d-lui Sorin Grindeanu va intra, cel puţin pentru o vreme, într-un con de umbră, rezultatul votului de astăzi pare să îi mai acorde o şansă de supravieţuire actualului şef al PSD. Care, după felul în care s-a prezentat în urmă doar cu câteva ore în discursul rostit în faţa Parlamentului, ne îngăduie să deducem următoarele ipoteze privind acţiunile viitoare ale PSD şi ale alianţei PSD-ALDE:

1. Preşedintele social-democraţilor, dl. Liviu Dragnea, îşi va întări încă şi mai abitir frăţia cu penalii. O categorie din care el însuşi face parte cu nedisimulată, tupeistă mândrie. Ce poate fi mai relevant pentru viitoarea orientare a PSD, altminteri situată într-o linie de continuitate cu acţiunile anterioare ale partidului, decât faptul că preşedintele Liviu Dragnea şi-a exprimat de la tribuna Parlamentului României solidaritatea şi compătimirea faţă de marile deranjuri de care au avut parte la începutul acestei săptămânii domnii Bădălău (legitimat politic sub eroicul nume de senatorul Ficăţel) şi Adrian Tutulan, convocaţi în calitate de martori la DNA. Ca şi pentru geniul economic al PSD, familiarul cimitirelor pe nume Darius Vâlcov. Pus marţi sub control judiciar într-un nou dosar. Şirul infracţiunilor aflate în sarcina acestui individ simptomatic pentru ticăloşia fără margini agreată de conducerea pesedistă părând că nu se mai termină.

2. Se poate anticipa că, imediat după instalarea noului guvern, gruparea PSD-ALDE îşi va recalibra acţiunile împotriva justiţiei şi la adresa inamicului public nr. 1 al Alianţei. Nimeni alta decât şefa DNA, d-na Laura Codruţa Kövesi. Ce poate fi mai simptomatic pentru ceea ce se va întâmpla în continuare decât detaliul că, în plină criză, PSD a ordonat postului România tv să arunce pe piaţă pretinse înregistrări audio compromiţătoare pentru d-na Kövesi.

3. Am toate îndoielile din lume că, din cine ştie ce motive de mimare a respectabilităţii, pe lista viitorului Cabinet se va regăsi numele d-lui Tudorel Toader.

4. Mi se pare de domeniul evidenţei că dl. Dragnea va face toate eforturile omenesc posibile spre a-şi întări controlul şi puterea personală asupra partidului şi, îndeosebi, a viitorului guvern. Tocmai de aceea cred că viitorul prim-ministru va fi unul încă şi mai lipsit de personalitate decât a fost vreme de cinci luni, până miercurea trecută, dl. Sorin Grindeanu.

5. Nu cred deloc în veridicitatea zvonurilor potrivit cărora viitorul prim-ministru ar putea fi dl. Florin Georgescu. Deşi lista păcatelor sale politice este lungă şi arhicunoscută, încă de pe vremea când era ministru de Finanţe în guvernul condus de dl. Nicolae Văcăroiu, dl. Georgescu şi-a câştigat reputaţia de om extrem de strâns la pungă Or, dl. Dragnea nu îşi poate permite astăzi luxul să instaleze într-un post-cheie ceea ce pare să fie o nucă tare. Care s-ar putea să vrea să îi mai taie avântul de a cumpăra cu cine ştie ce bonusuri, prime, măriri nesustenabile de pensii şi salarii bunăvoinţa populaţiei. Indivizi fără consistenţă de genul Carmen Dan, Viorica Dăncilă sau Mihai Fifor sunt în specificul slugii pe care şi-o doreşte dl. Dragnea.

6. Greu de spus de câtă stabilitate va avea parte şi va aduce ţării viitorul guvern al României. Pentru moment, alegerile anticipate nu par a fi fezabile. Discursurile rostite azi în Parlament de reprezentanţii PNL, PMP şi USR nu au făcut decât să demonstreze că Opoziţia este departe de momentul la care ar putea să revendice cu temei preluarea guvernării.

7. Recursul la o nouă soluţie tehnocrată până când organizarea unor alegeri anticipate să fie cu adevărat utilă merită să fie luat în calcul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite