Gândiţi-vă de două ori când vă faceţi asigurare RCA. Care sunt companiile care plătesc rapid daunele şi care sunt codaşele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statisticile ASF arată că 76,24% dosare au fost plătite în termenul legal, restul înregistrând întârziere
Statisticile ASF arată că 76,24% dosare au fost plătite în termenul legal, restul înregistrând întârziere

Conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în trimestrul lV. 2017, la nivelul pieţei RCA, durata medie de plată a dosarelor de daună este de 11,46 zile pe dosar. Din datele ASF rezultă că cea mai mare durată medie de plată a dosarelor de daună a înregistrat-o societatea City Insurance SA, respectiv 21,37 zile pe dosar.

La polul opus, cu cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună figurează societatea Uniqa Asigurări SA, respectiv de 2,18 zile/dosar.

De menţionat că statisticile ASF arată că 76,24% dosare au fost plătite în termenul legal, restul înregistrând întârziere.

Premiante la această categorie, cu cele mai mari procente de dosare plătite în termenul legal sunt societăţile Uniqa Asigurări SA (100%), urmată de Omniasig VIG SA (99,12%), Generali România SA (97,99%) , Allianz – Ţiriac SA (96,51%) şi Groupama SA (93,98%).

În fine, cele mai mici procente de dosare plătite în termenul legal au înregistrat societăţile Asirom VIG SA şi City Insurance SA, cu procente de 57,39%, respectiv 57,93%. 

În acest context reamintim că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere, cu ceva timp în urmă, un proiect de lege privind reglementarea înfiinţării şi funcţionării societăţilor mutuale de asigurare. Acestea sunt persoane juridice civile ai căror asociaţi sunt deopotrivă asiguraţi şi asigurători. O societate de asigurări mutuală funcţionează pe principiile codului civil, fiind non-profit.

Acest tip de companii pot acoperi toate tipurile de proprietăţi şi riscuri, pot fi active pe piaţa asigurărilor de sănătate sau pot oferi scheme de pensii private (în principal, prin poliţe de asigurări de viaţă).

Companiile mutuale de asigurări sunt răspândite în majoritatea statelor europene. La nivel european, societăţile mutuale au o cotă de 25% din piaţa de asigurări şi reprezintă 70% din totalul întreprinderilor din sector. „Actul normativ are impact asupra domeniului asigurărilor şi asupra economiei româneşti în general, prin dinamizarea economiei sociale şi creşterea pieţei asigurărilor. Contribuie la creşterea concurenţei pe piaţa asigurărilor, cu impact pozitiv asupra consumatorilor de produse de asigurare, prin potenţiale reduceri de costuri de asigurare pentru aceştia, şi cu efect de creştere a gradului de cuprindere în asigurare la nivel naţional“, precizează MFP în expunerea de motive.

Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a atras atenţia asupra implementării corecte a reglementărilor legate de societăţile mutuale, pentru a evita posibilele derapaje.

„Apariţia unor societăţi mutuale de asigurare nu poate face decât bine concurenţei în piaţa de asigurări. Important este însă ca prevederilor Solvency II a legislaţiei şi normelor specifice să fie respectate întocmai, pentru a evita potenţiale derapaje. Un alt aspect important este acela că deşi ele nu vor fi orientate spre profit trebuie să se asigure că deţin suficiente fonduri pentru plata daunelor, mai ales în cazul celor de tip «long tail» ( coadă lungă) şi aici intră în special asigurările de răspunderi, cea mai cunoscută la noi este RCA. O astfel de iniţiativă trebuie lăudată şi sprijinită pentru a se realiza corect şi a putea fi uşor implementată ulterior“, a declarat, pentru „Adevărul“, preşedintele BAAR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite