Gabriela Firea anunţă condiţia pentru a autoriza mitingul diasporei: „Organizatorii să reconsidere numărul participanţilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, în legătură cu neautorizarea mitingului din Piaţa Victoriei la care şi-au anunţat participarea românii din diaspora, că „1 milion de participanţi, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Capitală”.

„Am luat act, la revenirea din concediul legal de odihnă, de faptul că cererea Federaţiei Românilor de Pretutindeni  de a organiza un miting în Bucureşti a primit aviz negativ din partea Comisiei de Avizare a evenimentelor, motivul invocat fiind acela că 1 milion de participanţi, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Capitală, inclusiv a vehiculelor care intervin în situaţii de urgenţă, şi ar pune forţele de ordine în imposibilitatea de a garanta siguranţa atât a manifestanţilor, cât şi a celorlalţi cetăţeni care tranzitează zona fără a participa la miting.

În situaţia în care organizatorul îşi va reconsidera solicitarea iniţială, astfel încât să se încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanţilor, Comisia îşi va reevalua punctul de vedere şi nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestaţia”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Aceasta a comparat protestul anunţat in 10 august cu mitingul PSD din 9 iunie.

„Pentru comparaţie, la mitingul organizat de PSD în data de 9 iunie 2018, despre care s-a vorbit în acest context, în spaţiul public, numărul de participanţi declaraţi de organizatori în Piaţa Victoriei a fost de 250.000, iar în momentul de vârf al evenimentului s-au înregistrat un număr de 380.000 – 400.000 de persoane, care ocupau în întregime Piaţa Victoriei, precum şi străzile adiacente. Iniţial, PSD a intenţionat organizarea unui miting la care să participe 1 milion de persoane, dar în urma discuţiilor cu instituţiile implicate în menţinerea ordinii publice şi a gestionării situaţiilor de urgenţă s-a decis redimensionarea evenimentului în concordanţă cu particularităţile şi capacitatea zonei vizate.

Primăria Capitalei nu intenţionează să obstrucţioneze în niciun fel manifestaţiile publice, dar solicită ca organizatorii să-şi asume explicit respectarea legii şi să-şi dimensioneze acţiunile astfel încât să nu fie periclitată siguranţa nici a participanţilor, nici a celorlalţi cetăţeni”, a completat aceasta.

Liderul PSD a criticat „acuzaţiile şi jignirile” proferate la adresa ei în acest caz

„Solicit să se pună capăt acuzaţiilor şi jignirilor proferate în spaţiul public la adresa mea şi a Primăriei Capitalei, câtă vreme nu există niciun motiv pentru care vreo entitate să fie lezată de vreo acţiune ireversibilă a autorităţilor. Legea şi regulile sunt aceleaşi pentru toată lumea şi nu se aplică după principiul „cine ţipă mai tare”. Democraţia înseamnă respectarea libertăţilor cetăţeneşti câtă vreme acestea nu încalcă libertăţile celorlalţi. Regret că unii oameni politici cu pretenţii s-au grăbit să arunce cu invective şi acuzaţii, fără să cunoască situaţia de fapt şi legea sau, mai grav, cunoscându-le dar ignorându-le cu bună ştiinţă, doar pentru câştiguri efemere în planul imaginii.”, a anunţat Gabriela Firea.

Reprezentanţii Primăriei Bucureşti au respins miercuri cererea trimisă de Federaţia Românilor de Pretutindeni, filiala din România, de a autoriza un miting al diasporei în data de 10 august, în Bucureşti. Aceştia au invocat că organizarea mitingului ar încălca un articol din Legea 60/1991 republicată despre organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.

Organizatorii acestui protest au criticat decizia municipalităţii şi întreabă de ce protestul PSD din 9 iunie nu a intrat sub incidenţa aceluiaşi articol din lege. „Am dori să-i întrebăm pe distinşii conducători de neam şi ţară dacă ne pot prezenta poziţia acestei comisii referitor la protestul organizat de către PSD în data de 9 iunie 2018. Oare dânşii de ce nu intrau sub incidenţa aceluiaşi articol din lege? Oricum, nu ne plângem de milă, ştim clar ce avem de făcut, am învăţat de la nişte oameni faini cum se obţine o autorizaţie pentru o astfel de manifestaţie încă din anul 1989”, declara miercuri, Florin Ţîra, preşedintele filialei din România a Federaţiei Românilor de Pretutindeni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite