Fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, audiat la DNA în dosarul „Microsoft II”. Afaceristul Claudiu Florică rămâne sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, cercetat în dosarul Microsoft 3 pentru că ar fi aprobat contractul pentru prelungirea licenţelor IT, a venit, joi, la DNA pentru a fi audiat de procurori. Omul de afaceri Claudiu Florică rămâne sub control judiciar, după ce instanţa supremă i-a respins contestaţia privind măsura preventivă luată de procurorii DNA în acest caz.

UPDATE Omul de afaceri Claudiu Florică rămâne sub control judiciar, după ce instanţa supremă i-a respins contestaţia privind măsura preventivă luată de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu pentru că, împreună cu Dinu Pescariu, i-ar fi dat fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu peste 2,1 milioane de euro pentru ca firma lor să obţină, în 2009, un contract pentru licente software, potrivit News.ro.

 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că plângerea formulată de Claudiu Florică în cazul măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile luate de procurori în 10 aprilie este nefondată, decizia fiind definitivă.

Astfel, Claudiu Florică are interdicţie, în următoarele două luni, să părăsească ţara şi să comunice cu persoane indicate de procurori. De asemenea, Florică este obligat să meargă la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere, precum şi la DNA sau la instanţă de fiecare dată când sunt chemaţi.

Dinu Pescariu a contestat şi el controlul judiciar, cererea de ridicare a măsurii preventive urmând să fie judecată vineri de instanţa supremă

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi Claudiu Florică şi Dinu Pescariu. Noul dosar care are ca obiect contractele statului român cu intermediarii licenţelor Microsoft. Procurorii DNA i-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, oamenii de afaceri care au fost denunţători în primul dosar Microsoft, pe Călin Tatomir, fost director al Microsoft România, pe Ion Adrian Stănescu (fost consilier în Ministerul Comunicaţiilor) şi pe Andrei Săvulescu (fost director în cadrul aceluiaşi minister). 

 În 10 aprilie, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, reprezentanţi ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz în serviciu şi au luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul celor doi oameni de afaceri.

În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Ion Adrian Stănescu, fost consilier asistent la Direcţia generală pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi Andrei Săvulescu, fost director general la Direcţia pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din MCSI, ambii pentru acuzaţia de abuz în serviciu, precum şi Călin Tatomir, director general al Microsoft România la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au cerut aviz de la preşedinte pentru punerea sub acuzare a fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu. Preşedintele Klaus Iohannis a avizat în 13 aprilie începerea urmăririi penale în cazul lui Sandu, pentru abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în contextul în care, în aprilie 2009, expira contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft ce fusese încheiat în 15 aprilie 2004, Gabriel Sandu, atunci ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a ales varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice.

În acest context, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, în calitate de reprezentanţi ai firmei D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu Gabriel Sandu, căruia i-ar fi plătit în acest scop 2.196.035 de euro. DNA precizează că, pentru aceste fapte, în 24 martie 2016 au fost condamnaţi, de instanţa supremă, omul de afaceri Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu, ambii acuzaţi de trafic de influenţă.

"În urma înţelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu Ionuţ cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru «Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare». Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte şi firma Dim Soft SRL”, au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

În urma câştigării licitaţiei publice, pe 9 septembrie 2009 a fost încheiat contractul de furnizare de produse dintre MCSI şi consorţiul D-Con.Net AG, în calitate de lider al asocierii, din care făcea parte şi Dim Soft SRL. Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister este  de 90.182.344,76 euro, iar plăţile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract.

Prejudiciul produs este de 51.396.344,76 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de MCSI (90.182.344,76 euro) şi suma care a fost facturată de către furnizorul de licenţe către SC Dim Soft SRL (38.786.000 de euro). Persoanele care ar fi contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt Adrian Stănescu, Andrei Săvulescu, Gabriel Sandu, Claudiu Florică, Dinu Pescariu şi Călin Tatomir, susţin anchetatorii.

Claudiu Florică, fostul şef al companiei Fujitsu în România, este pus sub acuzare din 21 noiembrie 2016 în dosarul "Microsoft 2”, pentru complicitate la abuz în serviciu privind încheierea şi derularea contractelor pentru licenţe IT cu ministere. Tot atunci au mai fost puşi sub acuzare Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu, foşti directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz în serviciu.

În aceeaşi zi, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acesta fiind suspectat, în dosarul „Microsoft 2”, de abuz în serviciu.

În 12 decembrie 2016 au fost puşi sub acuzare foştii miniştrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adriana Ţicău, în cazul lui Nica şi Athanasiu fiind luată atunci măsura controlului judiciar.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie 2016, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare. În primul dosar „Microsoft”, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu sunt martori denunţători.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Claudiu Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite