Furtul de lemn vine cu închisoare şi cu confiscarea mijlocului de transport folosit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Codul silvic a fost modificat, iar tăierea ilegală a arborilor sau furtul de material lemnos căzut la pământ în urma unor fenomene naturale vor fi fapte penale pedepsite cu până la şapte ani de închisoare, iar mijlocul de transport folosit de infractori va fi confiscat.

Legea nr. 197/2020, care a modificat radical Codul silvic, a intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute. Practic, este vorba de modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic care vine cu înăsprirea serioasă a regimului anumitor infracţiuni silvice. 

Una dintre cele mai importante modificări aduse legislaţiei silvice este extinderea infracţiunilor şi înăsprirea tratamentului penal al unor fapte legate de traficul de material lemnos. Astfel, transportul de lemn, fără documente, va fi considerat infracţiune dacă volumul de material lemnos depăşeşte 10 metri cubi. Fapta va fi încadrată penal indiferent de mijlocul de transport folosit. Pedeapsa pentru o asemenea faptă este amenda sau închisoarea de la şase luni la un an, alături de confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului. De asemenea, foarte important, vor fi confiscate şi mijloacele de transport folosite în astfel de infracţiuni, precum şi orice alte bunuri care au fost utilizate la săvârşirea faptei.

Pănă acum, transportul de material lemnos fără documente era considerat contravenţie şi era pedepsit cu amendă. 

Tăierea arborilor, pedepsită mai dur

Legea 197/2020 a introdus un regim penal mai dur şi pentru tăierea, fără drept, de arbori, din fondul forestier naţional, atât proprietate publică, precum şi privată. Astfel, sancţiunea pentru această infracţiune va fi 

închisoarea de la şase luni la un an sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de până la cinci ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării infracţiunii. 

Apoi, aceeaşi faptă va fi pedepsită cu închisoare de la un an la trei ani, dacă valoarea prejudiciului produs este cuprinsă între limita prevăzută mai sus şi de cel mult 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior. 

În fine, tăierea, fără drept, de arbori va fi pedepsită cu închisoare de la doi la şapte ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui petru cub de masă lemnoasă pe picior, la fel, la data constatării infracţiunii.

Înainte de modificarea adusă Codului silvic, tăierea ilegală de arbori era considerată infracţiune numai dacă avea loc cu repetiţie, adică după ce aceeaşi persoană era prinsă de mai multe ori că fură masă lemnoasă. 

Doborâturile nu mai pot fi „recuperate“

Totodată, a fost înăsprit regimul penal al furtului de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale, precum şi al oricăror alte produse specifice ale fondului forestier naţional. Şi această infracţiune va fi pedepsită tot gradual, în funcţie de cantitatea de material lemnos sustrasă. Astfel, hoţii de lemne vor putea primi închisoare de la şase luni la un an dacă valoarea prejudiciului produs este de până la cinci ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei. 

Dacă valoarea prejudiciului produs este cuprinsă între limita de mai sus şi de cel mult 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, pedeapsa cu închisoarea este cuprinsă între un an şi trei ani. 

În fine, hoţii vor primi închisoare de la doi la şapte ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă.

Circumstanţele agravante

În plus, atât în cazurile de tăieri ilegale de arbori, cât şi în cele de furt de masă lemnoasă doborâtă natural, limitele de pedeapsă vor fi majorate cu jumătate, dacă faptele vor fi comise de o persoană care are asupra ei o armă sau o substanţă narcotică ori paralizantă, dacă fapta a avut loc în timpul nopţii sau dacă infracţiunile au avut loc în păduri situate în arii naturale protejate de interes naţional. De pedepse majorate vor avea parte şi pădurarii care sunt surprinşi că au săvârşit astfel de infracţiuni. 

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a explicat că noua reglementare vine şi cu alte modificări ale Codului silvic. „Între altele, tăierile la ras vor fi interzise în rezervaţiile naturale, iar avizul de transport va deveni obligatoriu şi pentru rumeguş, biomasă, coaja arborilor sau orice rest de lemn. Oricum, vom continua să implementăm măsurile pentru protecţia pădurilor şi stoparea tăierilor ilegale, printre care se află noul SUMAL, achiziţia sistemului de monitorizare cu hărţi satelitare, începerea studiului ştiinţific pentru identificarea şi punerea sub protecţie a 40.000 de hectare de păduri virgine şi consolidarea capacităţii gărzilor forestiere”, a precizat ministrul Costel Alexe. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite