Funeriu, la RFI: Este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea şcolii, nicio ţară nu a făcut asta în ultimii 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Funeriu
Daniel Funeriu

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu a declarat, la RFI, că este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea şcolii şi că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andrnescu, trebuie "să decidă în sfârşit să fie contemporană cu anul 2012".

"Este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea şcolii. Legea privind BAC-ul profesional este inoportună şi incorectă, pentru că dă naştere unui Bacalaureat second-hand. Să nu vindem iluzii copiilor!", afirmă consilierul prezidenţial pentru Educaţie, Daniel Funeriu, citat de RFI.

Daniel Funeriu declară că "acceptarea modificării modului de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după începerea anului şcolar doar pentru că avem campanie electorală în acest an nu putea să fie sustenabilă".

"Dacă dvs. cunoaşteţi vreo ţară din Europa, care a modificat modul de desfăşurare a Bacalaureatului la o lună după ce a început anul şcolar, vă rog să-mi spuneţi, pentru că eu nu ştiu să se fi întâmplat aşa ceva în ultimii 40 de ani în Europa", afirmă Funeriu.

Potrivit acestuia, un lucru "şi mai grav" este că "chiar această lege prevedea faptul că modul de desfăşurare a Bacalaureatului şi conţinutul materiei care se dă se face public la începutul anului şcolar".

"Am început şcoala de o lună. Deci ministerul ar fi trebuit să încalce legea, pentru că ar fi trebuit la o lună după ce începe anul şcolar să spună care este modul în care se desfăşoară Bacalaureatul. Inacceptabil! Multă, multă instabilitate!", declară Funeriu.

Fostul ministru precizează că "elevii care termină liceul şi care nu au Bacalaureatul, elevii de la liceele industriale care termină liceul şi nu au Bacalaureatul, ei au cu toţii o diplomă de certificare a calificării profesionale".

"Toţi aceşti elevi au la această oră certificatul de calificare profesională, lucru puţin ştiut. Altfel spus, un elev care termină liceul, un liceu tehnologic are o diplomă de certificare a calificării profesionale de frizer, altul are de dulgher, altul are de tinichigiu şi aşa mai departe. Or nu poţi să certifici prin Bacalaureat o calificare profesională, de exemplu Bacalaureat de frizerie, tot aşa cum nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie, poţi să ai un doctorat de studiul materialelor, dar nu poţi să ai un doctorat de tinichigerie!", afirmă Funeriu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara marţi seară la RFI că "preşedintele a fost dezinformat de consilierul domniei sale pe educaţie, care-şi imaginează că legea pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea nu este deloc perfectibilă".

În replică, Daniel Funeriu afirmă că şi-ar dori foarte mult ca Andronescu "să decidă în sfârşit să fie contemporană cu anul 2012".

"Să ne înţelegem: nu cred că cineva în România te mai angajează astăzi doar pentru că ai o diplomă fără valoare. Dacă urmezi logica doamnei Andronescu, înţelegi aşa: avem 120-130 de mii de copii care n-au luat BAC-ul pentru că n-au învăţat, toţi aceşti copii au un certificat de competenţă profesională, pentru că au învăţat ceva la liceu şi acum, pentru că n-au învăţat, să le dăm Bacalaureatul. Dacă asta este logica, atunci vă spun următorul lucru: în data de 9 decembrie, românii vor avea de ales între cineva care vrea să dea diplome fără valoare la tot poporul şi cineva care vrea să dea formare profesională, o meserie corectă fiecăruia", afirmă fostul ministru.

În opinia lui Funeriu, "nu este nici un motiv pentru care să existe un astfel de tip de Bacalaureat second-hand".

Daniel Funeriu precizează că l-a sfătuit pe preşedintele Traian Băsescu în acest sens: "Bineînţeles că am susţinut această poziţie, nu mă ascund, dar cred că este decizia corectă. Dacă cineva vrea să dea diplome fără nici o valoare, sigur, poate să o facă, însă eu nu o să-mi asum niciodată să vindem iluzii copiilor, să le dăm o diplomă de Bacalaureat care nu înseamnă nimic!".

Preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, susţinând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

"Considerăm că introducerea bacalaureatului profesional la o dată ulterioară începerii anului şcolar, precum şi insuficienta reglementarea a acestuia, este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de bacalaureat pentru anul viitor. Intrarea în vigoare, la o lună după începerea anului şcolar, a unei legi care modifică modul de susţinere a bacalaureatului din acel an şcolar este de natură să genereze instabilitate și impredictibilitate. Apreciem că elevii au nevoie de o înţelegere amănunţită şi aprofundată a opţiunilor pe care le au, cel târziu la începutul anului şcolar. Mai mult, chiar legea în discuție prevede, la punctul 3, Articolul 2 alin. (5) faptul că modul de organizare și de desfășurare, precum și conținutul programelor de examen ale bacalaureatului profesional se dau publicităţii înainte de începerea anului şcolar", se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele afirmă că pentru competitivitatea educaţională a României este nevoie de stabilitate şi predictibilitate în arhitectura sistemului educaţional şi, concomitent, de intervenţie pe proces educaţional - calitatea cadrelor didactice, relaţia cu angajatorii - şi pe conţinuturi - programa şcolară, practica.

"Introducerea noului tip de bacalaureat profesional va duce la demonetizarea conceptului de bacalaureat, atât în plan intern, cât şi extern, deoarece va fi o diplomă care poate fi obţinută extrem de uşor şi cu o relevanţă scăzută", susţine preşedintele.

Potrivit şefului statului, având în vedere dispoziţiile Legii educaţiei naţionale, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă şi fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerenţa sistemului de educaţie.

"De asemenea, legea aflată la promulgare nu este oportună deoarece certificarea competenţelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor şi nu printr-o diplomă de bacalaureat, chiar dacă se adaugă apelativul «profesional». Bacalaureatul sau echivalentul său fiind, în toate ţările în care există, o diplomă de nivel 4, care dă acces în universităţi. Aşadar, actuala formă a legii ar duce la situaţia în care s-ar obţine o diplomă de nivel 4 din Cadrul European al Calificărilor care certifică o pregătire de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor. Introducerea unei astfel de confuzii, între certificarea academică şi cea profesională, în sistemul educaţional românesc, este de natură să conducă la scăderea încrederii şi a relevanţei sistemului naţional de învăţământ şi în diplomele acordate de acesta", se arată în cererea preşedintelui.

Traian Băsescu cere reexaminarea Legii trimise spre promulgare în sensul eliminării dispoziţiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite