Fugarul Ghiţă aruncă noi acuzaţii, nesusţinute de dovezi, împotriva lui Kovesi. Dâncu, pomenit în context

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi acuzaţii ale lui Sebastian Ghiţă la adresa Codruţei Kovesi. Dispărut de o săptămână, fostul deputat vorbeşte, într-un material difuzat la România TV, despre legăturile şefei DNA cu politicienii şi serviciile secrete: „O întreb pe doamna Kovesi dacă îşi aminteşte petrecerea din vila din Sinaia în care ea cu Vasile Dâncu şi mine cântăm cu lăutarii La Chilia-n port, varianta cu statul de drept“.

UPDATE Jucan va cere autosesizarea CNA în privinţa apariţiei lui Sebastian Ghiţă la România TV şi ar putea sesiza Parchetul

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat pentru agenţia de presă News.ro că va cere autosesizarea CNA, miercuri, în privinţa apariţiei omului de afaceri Sebastisan Ghiţă la România TV şi că va sesiza şi Parchetul, în cazul în care va putea proba informaţia potrivit căreia postul de televiziune ar fi deţinut înregistrarea cu o săptămână înainte de difuzare.

”Voi depune o sesizare nu doar la nivelul Consiliului Naţional al Audiovizualului. Încerc acum să îmi dau seama de unde reiese că această casetă ar fi fost dată acum o săptămână. Deci nu este o înregistrare care a parvenit acum celor de la România TV. Cu alte cuvinte, este o chestiune care ţine de favorizarea unei persoane urmărite penal. Dacă lucrurile într-adevăr aşa au stat, voi sesiza Parchetul, pentru că asta înseamnă că postul de televiziune a fost în posesia înregistrării şi că a aşteptat să primească instrucţiuni pentru a formula mai departe şantajul pe care îl face Sebastian Ghiţă la adresa instituţiilor statului. Asta înseamnă că România TV face parte din acest scenariu de şantaj. Postul de televiziune este complice dacă, într-adevăr, această casetă a stat o săptămână la dânşii şi abia acum a fost publicată”, a declarat Valentin-Alexandru Jucan, pentru News.ro.

”Ceea ce a făcut România TV cam excede competenţelor CNA. Dacă reuşesc să găsesc cel puţin afirmaţiile sau de unde reiese faptul că înregistrarea a stat o săptămână la România TV, avem de-a face cu o chestiune de natură penală. De aceea sunt hotărât să sesizez Parchetul”, a adăugat el.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă apare într-un material difuzat miercuri la prânz la România TV, postul pe care îl controlează, în care vorbeşte despre legăturile sale cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe care susţine că a cunoscut-o în sediile SRI şi o întreabă dacă îşi mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el şi cu Vasile Dîncu. Ghiţă a adus mai multe documente, susţinând că sunt e-mailuri care ar incrimina-o pe Kovesi.

Sebastian Ghiţă a prezentat mai multe documente, care ar arăta „mistificarea dosarelor“ sale, potrivit News.ro. La începutul înregistrării, care ar fi fost lăsată în urmă cu o săptămână la redacţia televiziunii, Sebastian Ghiţă spune că, dacă aceste imagini au început să ruleze, „lucrurile nu mai sunt bine deloc“.

El a reluat acuzaţiile la adresa DNA, care l-ar fi şantajat să-l denunţe pe Liviu Dragnea, pentru a-i fi lăsată familia în pace.

„Niciun argument şi nicio raţiune nu mă va mai putea face să tac. Ceea ce se întâmplă astăzi în România este o chestiune de nedescris. DNA-ul este instrumentul folosit de mai marii zilei şi de către interesele stăine pentru a zdrobi votul românilor. Liviu Dragnea a fost tot timpul campaniei sale şantajat şi ameninţat să nu devină prim-ministru. În ultima perioadă am fost şi eu vizitat de un avocat apropiat al DNA-ului care în mod direct mi-a spus că dacă fac nişte denunţuri împotriva lui Liviu Dragnea, mai am o şansă. Mi s-a spus că dacă ştiu ceva despre familia lui Liviu Dragnea, răsplata va fi lipsa agresiunii împotriva familiei mele. Mi-au spus că îmi vor duce mama la DNA. Mi-au spus că îmi vor aresta fratele şi prietenii şi o să mă întâlnesc cu toţi la închisoare“, spune Sebastian Ghiţă în înregistrare.

Cum ar fi cunoscut-o pe Kovesi

Ghiţă a vorbit despre relaţia sa cu Laura Kovesi, pe care susţine că a cunoscut-o în sediile SRI, unde au avut loc "poate sute de întâlniri".

„Am să vă spun cum am cunoscut-o pe doamna Kovesi, pentru că mulţi m-aţi întrebat acest lucru. Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI, la K2, la K4 şi la T14. Acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână, încă din anul 2010, şi a durat această serie de întâlniri până în 2014. Realitatea este că poate sute de astfel de întâlniri au existat în aceşti ani. La unele dintre întâlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un şef al staţiei CIA din România“, a afirmat Ghiţă. El a spus că primul pe care l-a cunoscut a fost Karl Schwab, „fostul şef al doamnei Kovesi“, iar şi al doilea, Eric Easley, „poate actualul şef al doamnei Kovesi“.

Sebastian Ghiţă a prezentat câteva documente şi mail-uri printate, care ar demonstra că Laura Codruţa Kovesi ar avea o adresă de e-mail secretă, cucuveauamov.

„Nu mai poate spune nimeni, nici doamna Kovesi, că dânsa nu folosea acest mail, cucuveauamov, că Dana Tiţian nu este consiliera dânsei şi că nu au fost persoanele care au condus ostilităţile în dosarul Realitatea Media. Am vrut să vin cu aceste precizări ca să fiu credibil în ceea ce spun mai departe“, a susţinut el.

După ce a prezentat mai multe documente despre care a susţinut că sunt şi printuri ale schimburilor de mailuri avute cu procurorul şef al DNA, Ghiţă a întrebat-o pe Kovesi dacă îşi mai aduce aminte „de petrecerea restrânsă din vila din Sinaia“, la care erau aceasta, împreună cu el şi cu Vasile Dâncu, chefuind cu lăutarii şi ascultând „La Chilia-n port“, „varianta pentru statul de drept“: „O întreb pe doamna pe Kovesi dacă îşi aminteşte petrecerea din vila din Sinaia, în care ea cu mine şi cu Vasile Dâncu chefuiam cu lăutarii şi cântam La Chilia-n port, varianta pentru statul de drept“.

Dosarele lui Ghiţă

Sebastian Ghiţă este urmărit penal de DNA Ploieşti, alături de Victor Ponta, în dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, în anul 2012. Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în alte două dosare penale. Unul dintre acestea, în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas, se află pe rolul instanţei supreme. În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj şi spălare de bani.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghiţă mai este urmărit penal în dosarul în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni. În acest dosar sunt cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia, Vlad Cosma.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite