Fugarul Dorin Lazăr Maior a încercat să corupă Justiţia tocmai din Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Lazar Maior a fost unul dintre artizanii protestelor, din 2012, împotriva DNA FOTO: Adevarul
Dorin Lazar Maior a fost unul dintre artizanii protestelor, din 2012, împotriva DNA FOTO: Adevarul

O afacere de 100.000 de euro şi o vilă în Predeal este preţul cerut de o grupare de „băieţi deştepţi din justiţie“ în schimbul intervenţiei la magistraţi pentru anularea a două sentinţe prin care au fost condamnaţi un interlop braşovean şi fostul lider al revoluţionarilor, Dorin Lazăr Maior, fost lider PSD dat în urmărire internaţională şi actualmente fugit în Dubai.

Fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior (foto), lider al Blocului Naţional al Revoluţionarilor,  condamnat în lipsă la şapte ani de închisoare pentru şantaj, este fugit în Dubai. Informaţia apare în cel mai recent caz de cumpărare şi trafic de influenţă în sistemul judiciar.  Potrivit anchetatorilor, Maior este fugit în Emiratele Arabe Unite din noiembrie 2013, atunci când sentinţa a rămas definitivă. Soţia sa, Florina Maior, a fost în Dubai şi a  discutat cu acesta să intervină la şefi din Justiţie pentru anularea condamnării.

Totul începe în martie 2015, atunci când Maior a fost interceptat când a discutat cu interlopul braşovean Iulian Tiberiu Şerban. Acesta încerca, la rândul său, să obţină o achitare, după ce fusese condamnat în prima fază a procesului, în februarie 2015, tot la şapte ani de închisoare pentru infracţiuni cu violenţă – între care lipsire de libertate în mod ilegal.

Din Dubai, primul sfat al fostului deputat PSD a fost ca Şerban să se întâlnească cu George Costin – fost secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor în guvernarea PDL. În anii ’90, fostul demnitar fusese adjunctul lui Maior la conducerea organizaţiilor de revoluţionari.  Costin fusese judecat pentru fapte de corupţie şi a stat mai multe luni în arest preventiv. El reuşise, în mod spectaculos, să anuleze condamnarea de 7 ani de închisoare şi să rejudece procesul.

Întâlniri de taină

Potrivit interceptărilor, Costin s-a lăudat lui Maior că a obţinut rejudecarea şi eliberarea din penitenciar  după ce un apropiat al său, Horia Liviu Lascu, şi-ar fi traficat influenţa la Curtea Supremă.  În această situaţie, atât Florina Maior, cât şi Şerban au apelat la Lascu,  cu care au avut mai multe întâlniri în Bucureşti – iar o parte au fost monitorizate de DNA. Lascu a pretins că, prin cunoştinţele pe care le are în Justiţie – procuror-şef DNA, judecători de la Curtea Supremă, un membru al CSM şi, prin intermediul acestuia, chiar la unul dintre judecătorii apelului, poate obţine achitarea.

Soţia a plusat o vilă

Discuţiile au vizat anularea condamnărilor atât în cazul lui Şerban, cât şi al lui Maior. În final, lui Lascu i s-a promis că i se va da o afacere cu fier vechi, în care profitul garantat, de 100.000 de euro pe an. Florina Maior era dispusă să pună la bătaie bani, o sumă neprecizată, dar şi o vilă la Predeal. Şerban a dat şi un avans, în mai multe tranşe, de aproximativ 12.000 de euro.  Lascu îi promite lui Şerban că se vor socoti la final „la ultimul bănuţ“. Primul sfat primit de Şerban – să-şi angajeze un avocat recomandat de această grupare: „Lumea e în spatele tău“. În cazul lui Maior, primul pas a fost realizarea unei cereri de revizuire a pedepsei şi a unei încercări de a muta dosarul la o instanţă „favorabilă“.

În discuţii sunt implicaţi doi avocaţi, Constantin Baboi, Neculai Stan, care se lăudau că au cunoştinţe în sistemul judiciar, şi Vasile Moraşanu – ofiţer în cadrul IGPR. Poliţistul se lăuda că are acces la un procuror DIICOT- Structura Centrală, dar şi la o lojă masonică care avea influenţă în Justiţie. Solicitările ofiţerului: Şerban să-i dea 25.000 euro pentru fiecare an de închisoare la care a fost deja condamnat, în schimb fiindu-i promisă o soluţie de trimitere spre rejudecare a cauzei. ;

Organizator al protestelor USL din 2012

Cinci persoane au fost arestate vineri în acest caz: Vasile Moraşanu, Florina Maior, Iulian Tiberiu Şerban, George Costin şi Horia Liviu Lascu. Decizia Curţii de Apel Braşov poate fi contestată la Curtea Supremă. Maior este dat în urmărire internaţională din 2013. În momentul condamnării definitive,  el era secretar executiv în PSD şi fusese deputat în perioada 2000-2004. Maior  fusese numit în această funcţie în iunie 2012 de Comitetul Executiv al PSD, iar propunerea a aparţinut liderilor PSD Victor Ponta şi Ion Iliescu, informa, atunci, secretarul Consiliului Naţional al PSD, Codrin Ştefănescu. „Aceasta este o numire bine-venită, care va întări structurile organizatorice ale PSD şi întăreşte protocolul pe care PSD l-a semnat anul trecut cu Blocul Naţional al Revoluţionarilor”, sublinia Codrin Ştefănescu.

În 2012, Maior a coordonat şi a participat la toate mitingurile USL împotriva guvernului Emil Boc, a deciziilor Curţii Constituţionale a României, a procurorilor DNA şi a activităţii ANI. DNA şi ANI erau catalogate de Dorin Lazăr Maior drept „instituţii staliniste care îi terorizează pe politicieni şi oameni de afaceri.“
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite