Fugarul Cristian Sima s-a întors acasă, în Elveţia. Brokerul a încercat să trimită o parte din bani clienţilor păgubiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Sima s-a întors la reşedinţa din Elveţia
Cristian Sima s-a întors la reşedinţa din Elveţia

Revenit din Islanda, unde a făcut dezvăluiri despre politicieni mituiţi în România, brokerul Cristian Sima s-a întors la reşedinţa din Elveţia, de unde ar încerca să trimită o parte din bani clienţilor păgubiţi.

Din lunga listă a persoanelor care au pierdut sume mari de bani din cauza plasamentelor riscante ale lui Cristian Sima, doar câţiva au decis să depună plângeri penale. Creatoarea de modă Irina Schrotter este una dintre păgubite, dar care încă nu a depus o plângere penală împotriva brokerului, deşi a pierdut 100.000 de euro.

„Încă nu am luat o decizie. M-am consultat cu avocatul meu şi încă aştept o soluţie din partea lui pentru a-mi recupera banii“, a declarat Irina Schrotter pentru „Adevărul“.

Un alt personaj din lista păgubiţilor lui Cristian Sima, fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu, refuză să mai vorbească despre banii pierduţi. „Este o chestiune privată“. Suma pe care acesta ar fi pierdut-o se ridică  la peste 200.000 de euro. Printre puţinii care au depus plângeri împotriva brokerului fugar se numără şi Monica Nistorescu, fosta soţie a ziaristului Cornel Nistorescu. 

Dat în judecată de Sibex

Acţionarii bursei Sibex, de la Sibiu, au decis să îl acţioneze în instanţă pe Cristian Sima, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general, deşi în AGA preşedintele de şedinţă a afirmat că nu există nici un prejudiciu material în conturile Sibex.

Raportul prezentat în AGA în legătură cu situaţia financiară a Sibex arată că Sima a depăşit unele cheltuieli cu salariul, de protocol şi pentru deplasările cu avionul. „Din sumele ridicate de fostul conducător al societăţii Cristian Sima de pe cardul aflat la dispoziţia sa, şi pentru care nu a mai adus documente justificative în cuantum total de 37.645 lei, au mai rămas de recuperat 19.748,17 lei.

În prezent, diferenţa până la suma totală este recuperată“, se arată în raport. Diferenţa a fost recuperată din salariul pe care Sibex trebuia să îl plătească lui Sima, potrivit unor surse prezente la AGA.

Sima a fost revocat pe 10 octombrie din funcţiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Sima era plecat din România de la începutul lunii trecute.

Între timp, fugarul Cristian Sima a părăsit oraşul Reykjavik, capitala Islandei, şi a revenit la locuinţa sa din Elveţia. Conform unor surse judiciare, brokerul, acuzat că a creat pierderi financiare mari mai multor clienţi importanţi din România, caută soluţii pentru acoperirea pagubelor.

Susţine că a fost ameninţat

Brokerul Cristian Sima susţine că a plecat din România de frică, întrucât i s-ar fi cerut să îşi cedeze toate activele pe care le are după ce a pierdut banii clienţilor prin firma WBS Holding, prin care tranzacţiona pe pieţele externe. „Am primit tot felul de telefoane de ameninţare, că nu e bine să fiu la Hotnews, de la «o să citeşti Hotnews cu Băsescu într-o celulă» şi «o să ţi se taie wireless-ul» la alte glume de genul ăsta, la tot felul de ore din zi şi din noapte, de pe tot felul de numere ascunse, cartele şi aşa mai departe, că nu e bine ce fac şi că voi avea de suferit pe chestia asta“, a spus Sima într-un interviu televizat.

La o zi după revocarea lui Sima şi apariţia în presă a informaţiilor că ar fi dispărut cu banii unor clienţi ai WBS Holding, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a început un control la casa de brokeraj WBS România. Sima a condus WBS România până în aprilie 2011, când a renunţat la funcţie pentru a prelua conducerea Sibex.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite