Fugari celebri din calea Justiţiei române care lipsesc de pe site-ul Interpol. Care e ultimul lucru ştiut despre nume ca Iskandarani, Marta şi Nanna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zaher Iskandarani
Zaher Iskandarani

Mari evazionişti implicaţi în afaceri care au produs statului român pagube de sute de milioane de euro sunt căutaţi de Poliţia Română şi figurează pe site-ul instituţiei la rubrica „Most wanted”, a celor mai valoroşi fugari, dar nu şi în secţiunile specializate ale platformelor Interpol şi Europol.

Este vorba de indivizi ca Zaher Iskandarani, Codruţ Marta, Marko Attila sau Ammar Nanna care, cel puţin teoretic, sunt daţi şi în urmărire internaţională conform unui mandat emis de o instanţă după ce ofiţerii specializaţi din Poliţia Română nu i-au găsit în România. 

Spunem teoretic pentru respectivele persoanje nu sunt trecute la rubrica „Most wanted” pe site-urile unor organizaţii internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie ca Interpol sau Europol. 

Astfel, pe site-ul Interpol secţiunea „ Red Notices for wanted persons” figurează ca date în căutare de România 55 de persoane, criminali, traficanţi de droguri sau persoane şi proxeneţi. Între ei, numai doi infractori de notorietate figurează ca fiind căutaţi de autorităţile de la Bucureşti. Este vorba de Omar Mukhles şi Sorin Beraru.

Primul dintre ei este fratele lui Omar Hayssam şi a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani de închisoare după ce i-a înlesnit lui Omar Hayssam fuga din  România, în anul 2006. 

Cel de-al doilea, Sorin Shmuel Beraru, este căutat pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi spălare de bani. Toate aceste acuzaţi sunt legate de dosarul privind privatizarea SC CICO SA, societate care a fost efectiv devalizată de omul de afaceri. După aproape 16 ani de procese, Beraru a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi acum figureză ca dispărut. 

Totuşi pe site-ul Interpol nu se spune nicio vorbă despre persoanje ca  Zaher Iskandarani, Codruţ Marta, Marko Attila sau Ammar Nanaa cu toate că aceste nume sunt implicate într-o serie de dosare celebre, cu prejudicii şi implicaţii seriose. Şi sunt numai o parte dintre cele mai cunoscute cazuri de fugă de cătuşe care nu figurează pe site-ul Interpol. 

Prinţul Banatului

Zaher Iskandarani, alias „Prinţul Banatului”, a dispărut din România în aprilie 2014, cu câteva ore înainte să se pronunţe o condamnare de cinci ani de închisoare pe numele său. Conform unor surse, înainte de 1989, Iskandarani s-a aflat în legături cu Departamentul Securităţii Statului şi ulterior s-a confirmat că era ofiţer de informaţii sirian. El a controlat  reţelele de contrabandă cu ţigări, alcool şi cafea prin graniţa de Vest „cel mai adesea cu complicitatea autorităţilor locale şi centrale din diferite instituţii, inclusiv din Poliţie şi Vamă”, susţin unele surse. Ultima stire despre el datează din anul 2016 când a fost fotografiat la o cafea, într-un bar din oraşul libanez Kaslik.

Codruţ Marta, căutat cu lopata prin cimitir

Codruţ Marta

Nici Codruţ Marta, care a dispărut în 2012, nu figurează pe site-ul Interpol, la cei mai căutaţi indivizi cu toate că, alături de Sorin Blejnar, a făcut parte dintr-o puternică reţea de evazionişti care ar fi prejudicial statul cu zeci de milioane de euro, susţin unele surse. În prezent, Sorin Blejnar se află în închisoare acum după ce a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani, în cazul unei mite de 2,6 milioane de euro. 

Dispariţia lui Marta a rămas un mister, dar anchetatorii suspectează că omul de afaceri israelian Elan Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, ar fi implicat în acest caz. După dispariţia lui Marta, Schwartzenberg a plecat în Israel şi a fost dat apoi în urmărire internaţională, însă în alt dosar.

Ultima ştire oficială despre Codruţ Marta vine din iarna acestui an. Pe 26 februarie, procurorii DNA au dispus exhumarea unor morminte din Cimitirul din Pipera, pentru că au avut informaţii că acolo ar fi îngropat fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar. Ulterior, legiştii au concluzionat că în respectivele morminte nu a fost înhumat Marta. 

Attila Marko e bine-mersi la Budapesta

ss

Nici fostul deputat UDMR Attila Marko care a fost dat în urmărie internaţională prin decizia Înaltei Curtii de Casaţie şi Justiţie, la cererea  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna nu figurează pe site-ul Interpol. Fostul parlamentar UDMR fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, pe 14 februarie 2018, la 5 ani de închisoare cu executare într-un dosar deschis pentru o serie de retrocedări ilegale. 

Primele fotografii cu Marko Attila aflat în libertate în Ungaria, în pofida faptului că, teoretic, este urmărit prin Interpol, îl arată pe acesta relaxat la o discuţie amicală şi o bere cu prietenii din Budapesta.

Fraţii Nanna au ras de pe faţa pământului Terom SA Iaşi

t

În fine, nici Ammar Nanna care dispărut din România înainte de a fi  condamnat la 11 ani şi jumătate pentru constituire de grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în cazul devalizării celui mai mare combinat de fire şi fibre sintetice din ţară, Terom SA Iaşi, nu figurează pe site-ul Interpol ca fiind căutat deşi pe portalul Poliţiei Române poate fi găsit la secţiunea „Most wanted”. 

Ammar Nanna şi fratele lui Hassan au intrat pe mâna anchetatorilor după ce, la începutul anilor 2000, au reuşit să pună la pământ, la propriu, întreg combinatul. Fiecare secţie a fost demontată, tăiată şi vândută ca fier vechi.

Ancheta a continuat până când fraţii Nanaa au aflat în 2005 că urmează să fie arestaţi şi au şters-o din ţară, chiar dacă aveau o interdicţie de a părăsi România. Ulterior, judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pe numele lor, însă nu au fost prinşi niciodată.

Finanţa Al Qaeda

La 16 ani de la distrugerea celui mai mare combinat de fire şi fibre sintetice din ţară, Ammar Nanna a fost condamnat la 11 ani şi jumătate pentru constituire de grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Dispariţia lui Ammar este cu atât mai suspectă cu cât procurorii au stabilit că acesta a finanţat terorismul cu banii câştigaţi din vânzarea la fier vechi a combinatului Terom Iaşi. Concret, sume consistente au ajuns la organizaţia teroristă Al Qaeda, condusă atunci de Osama bin Laden.

Pe Europol avem numai doi urmăriţi

Pe site-ul Europol la secţiunea unde sunt publicate datele de identificare a persoanelor urmărite „most wanted” situaţia urmăriţilor români e şi mai rea. Numai doi români figurează la această secţiune, dar printre ei nu se află fugari celebri. Astfel, aici sunt căutaţi Ion Nicolae, un criminal condamnat la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare şi Ioan Anton, un interlop care a ucis un alt român în Irlanda.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite