Fuduli cu panaş şi neperformanţi

Una dintre imaginile care circulă în buclă este că am fi o ţară de genii informatice care trăiesc în nenumărate bule tip Silicon Valley. Este o imagine construită şi folosită cu deosebire în discursurile patriotice în perioade electorale sau la nenumăratele momente festive, oricum electorale în esenţa lor sau de care se profită cu neruşinare pentru strângerea de capital public politic. Ce bine ar fi dacă măcar ceva ar fi şi real. Nu e.
Este poveste lunga aceasta privind genialitatea romaneasca in domeniul IT. La fel ca peste tot, exista IT-isti geniali care acum lucreaza prin UK, SUA sau Germania, precum si IT-isti care scriu cod la comanda fara sa gandeasca prea mult. Din pacate Romania, cu foarte mici exceptii, nu dezvolta companii de IT si deci nu creeaza locuri de munca "romanesti" in afara tarii. Marea majoritate a IT-istilor romani creeaza software la comanda, in companii care vin din SUA. Bitdefender este o exceptie si o poveste de succes incredibila care s-a extins si in afara, insa ar trebui sa vedem mult mai multe astfel de companii romanesti care sa concureze cu cele mari din afara. Doar astfel profitul se va duce in Romania. Marile "genii" romanesti deja lucreaza in mari companii din Silicon Valley, asa cum lucreaza si bulgari, unguri, cehi, japonezi, indieni, etc. Insa IT-ul este singurul lucru cu care se pot lauda guvernantii nostri de carton, iar acesta este in Vest un domeniu situat ca importanta mult sub cel medical sau ingineresc, de exemplu. Probabil ca, din infinitatea de tipuri de aplicatii care exista pe lume, doar 20% sunt cu adevarat utile, restul fiind jocuri sau aplicatii total inutile.
Musai să vă dau dreptate. Sunt informatician de formație și am scris programe până în 1994, când am plecat afară. Pe vremea aceea scriai cod pentru orice, nu ecistau încă limbajele obiect-orientate, etc. Dar nici școală de informatică nu mai avem, asta dacă am avut vreodată. Am terminat liceul în 1988 și programam în Fortran la fabrică. În 1990, când am revenit din armată era la fel. Dar am învățat Dbase de la un inginer maghiar, care a plecat în Ungaria și ne spunea că suntem înapoiați cu 25 de ani faâă de occident. Chiar și în domeniul în care ne credeam așii așilor. Este clar că avem olimpici buni și ne lăudăm, dar să nu uităm că o grămadă de ”aitiști” de la Siemens sau Dell nu fac decât să răspundă la telefoane ca să îi întrebe pe nemți dacă pâlpâie becul verde la router sau, dacă scriu cod, refac bucle stricate, șamd. P.S. La fel ne lăudam mereu cu școala de inginerie românească, uitând că singura mașină concepută în Romania a fost Lăstunul, un rateu uriaș. În rest copy-paste, după Citroen, Renault sau MAN. Sau după Icarus. Să fim serioși, în domeniilșe tehnice suntem vai de capul nostru, neavând facultăți sau profesori performanți.
Sistemul educaţional şi cercetarea ştiinţifică sunt la pământ. Iar elite ştiinţifice recunoscute internaţional nu prea avem. A fost unul Onicescu care a spus. "Veţi crea, veţi avea. Nu veţi crea, nu veţi fi."
Dorin Saramet : Problema nu este ca am pornit de la niste licente straine pentru ca nu puteam reinventa noi roata.Sunt multe tari care au pornit cu niste licente cumparate insa au reusit apoi sa vina cu propriile produse. Un astfel de stat este Corea de sud. Daca va mai amintiti, Daewoo pornise de la o licenta de Opel si apoi au ajuns sa faca propriile masini.Problema cea mai mare la noi este ca dupa ce am cumparat licentele ne-am oprit. Nu ne-am straduit sa invatam cum putem dezvolat propriile proiecte ca sa putem merge mai departe.