UPDATE Scandalul fructelor de pădure infestate cu virusul hepatitic A. Cine trage de păr scandalul afinelor contaminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi acuzaţii la adresa României: autorităţile italiene au anunţat prin sistemul european de alertă alimentară că au retras de pe piaţă fructe de pădure congelate care au fost importate din România, Bulgaria şi Polonia pentru că ar fi fost contaminate cu virusul hepatitic A. Medicii infecţionişti spun că este foarte puţin probabil ca fructele să fie contaminate de virus hepatitic deoarece acesta se transmite prin materii fecale.

Alerta publicată de sistemul european vorbeşte despre riscul unei posibile epidemii de hepatită A în Germania, Olanda şi Polonia, după ce 15 turişti care au călătorit în Trento şi Bolzano (nordul Italiei) au fost diagnosticaţi cu acest virus de la 1 ianuarie 2013. 

„Primele concluzii epidemiologice conduc către o sursă comună continuă de infecţie. Investigaţiile epidemiologice şi de mediu preliminare arată că punctul de plecare îl reprezintă un mix de fructe de pădure congelate. (...) Virusul hepatitei A a fost de altfel identificat într-un astfel de pachet preluat din locuinţa uneia dintre persoanele infectate“, se arată în alerta europeană din 28 mai şi confirmată luni, 17 iunie.

Oficialii din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au infirmat acuzaţiile, susţinând  că nu a fost găsită „niciun fel de problemă“ la exportatorul român.

La rândul lor, medicii infecţionişti spun că este foarte puţin probabil ca fructele să fie contaminate de virus hepatitic deoarece acesta se transmite prin materii fecale. “Ţara noastră este, la nivel mondial, principalul exportator de fructe de pădure, cel mai bun exportator. Cine face asta are un interes să distrugă exportul ţării noastre“, este de părere profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“ .

MĂRUL DISCORDIEI: UN LOT DE AFINE CONGELATE 

Potrivit informaţiilor actualizate luni,  alerta introdusă în Rapid Alert System for Food Products (RASFF) la sfârşitul lunii mai vizează un lot de fructe de pădure congelate care a fost retras de la comercializare în Italia. Măsura a fost dispusă de autorităţile italiene după ce în lotul respectiv ar fi fost descoperit virusul hepatitic A.

„A fost o alertă alimentară  pe data de 31 mai venită din partea autorităţilor italiene pe un mix de fructe de pădure suspicionat a fi contaminat cu virusul hepatitei A. Conform procedurilor, autorităţile din Italia au pus pe sistemul rapid de alertă faptul că fructele care intră în acest mix provin din trei ţări: Polonia, Bulgaria şi România“, a explicat ieri Vladimir Mănăstireanu, preşedintele  Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA). 

Potrivit lui Mănăstireanu, din verificările făcute de autorităţile din ţara noastră la exportatorul român nu există nici un fel de problemă, precizând că se aşteaptă şi rezultatele anchetei din celelalte două ţări implicate, respectiv Polonia şi Bulgaria. 

„În urma anchetei noastre, s-a ajuns la concluzia că din România a plecat o cantitate de 1.980 de kg de afine congelate, în data de 14 septembrie 2012, iar unitatea exportatoare a respectat toate regulile sanitar-veterinare“, a mai precizat şeful ANSVSA. Reprezentantul ANSVSA nu exclude posibilitatea ca lotul de fructe să fi fost contaminat la procesatorul italian care a realizat mixul retras ulterior de la vânzare. 

STREINU CERCEL: „SUNĂ A POLITICĂ DE MARKETING“

La rândul lui, profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş“, a declarat că o astfel de situaţie este foarte puţin probabilă, explicând care este mecanismul de contaminare cu acest virus.

„Spre exemplu, în cazul hepatitei A, materiile fecale contaminate transmit virusul hepatitic. Autorităţile italiene fac şi ele o politică alimentară. Este foarte puţin probabil acest lucru şi sună a politică de marketing. În plus, să presupunem că s-ar fi întâmplat aşa. În momentul în care se folosesc fructele, ele trebuie spălate. Prin spălare ele sunt decontaminate, aşa că orice astfel de risc dispare. Şi, haideţi să vă mai spun ceva: ţara noastră este, la nivel mondial, principalul exportator de fructe de pădure, cel mai bun exportator. Cine face asta are un interes să distrugă exportul ţării noastre“, a arătat Streinu Cercel.

Şi profesorul Emanoil Ceauşu de la Spitalul „Dr. Victor Babeş“ arată că este „cam  greu să se întâmple acest lucru, deoarece virusul hepatitei A este specific omului şi se găseşte în materiile fecale şi în sângele persoanei care are hepatită acută A“. Acesta a mai precizat că „dacă e aşa, nu afina a fost cauza, ci un defect de prelucrare, o contaminare în timpul prelucrării, a modului de ambalare“. ;

Anul scandalurilor alimentare 

Februarie 2013: Firma franceză Spanghero acuza producătorii români că ar fi exportat carne de cal şi ar fi etichetat-o drept vită. Asta după ce, în Marea Britanie, a fost descoperită carne de cal în lasagna produsă şi exportată de compania Spanghero. Ulterior, s-a dovedit că românii exportau corect carnea şi că aceasta fusese etichetată greşit în Olanda.

Martie 2013: Germania a notificat ţara noastră prin Sistemul Rapid de Alertă că ar fi găsit în magazine carne de curcan românească ce prezenta reziduuri de antibiotic. Inspectorii sanitar-veterinari nu au descoperit nereguli la singurul exportator român de carne de curcan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite