Frăţia extremiştilor: maghiarii de la HVIM, înfrăţiţi cu antiromânii din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagurile înfrăţite ale HVIM (stânga) şi ale MND (dreapta), la Chişinău, în 2013. FOTO nationaldemocrat.org
Steagurile înfrăţite ale HVIM (stânga) şi ale MND (dreapta), la Chişinău, în 2013. FOTO nationaldemocrat.org

Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), organizaţia radicală din care face parte şi presupusul terorist reţinut pe 1 Decembrie la Târgu Secuiesc, este înfrăţită cu o organizaţie rusofilă, antiromână, din Republica Moldova, alături de care a organizat mai multe manifestaţii. Legătura maghiară-moldovenească, pe filieră extremistă, nu este singulară.

Organizaţia extremistă HVIM, care militează pentru refacerea Ungariei Mari prin alipirea Transilvaniei, este înfrăţită din 2013 cu o organizaţie similară din Republica Moldova, care cere, printre altele, refacerea Moldovei lui Ştefan cel Mare prin alipirea mai multor judeţe româneşti. 

La începutul anului 2013, organizaţia antiromână Mişcarea Naţional-Democrată (MND) din Republica Moldova, înfiinţată şi condusă de avocatul Viorel Furtună, a încheiat un acord de colaborare cu gruparea HVIM, din care face parte şi Beke Istvan Attila, cetăţeanul român arestat pentru 30 de zile după ce SRI şi DIICOT i-au dejucat tentativa de atentat terorist la Târgu Secuiesc. Tot atunci, MND a anunţat că s-a înfrăţit şi cu partidul de extremă dreapta Jobbik din Ungaria, despre care se speculează că ar finanţa HVIM şi alte mişcări similare pe teritoriul României. 

mnd

Astăzi, MND anunţă pe site-ul oficial că are o colaborare şi cu Garda Secuiască (captură dreapta), organizaţie paramilitară înfiinţată de extremistul Csibi Barna şi interzisă de o instanţă românească în 2010. Barna a recunoscut, într-un interviu acordat jurnaliştilor Rise Project, că Garda Secuiască era doar o aripă a grupării Garda Maghiară, fondată în 2007 de Jobbik şi scoasă în ilegalitate de autorităţile maghiare în 2008 din cauza discursului xenofob. 

Viorel Furtună, preşedintele MND şi susţinător înfocat al autonomiei Ţinutului Secuiesc, a refuzat să comenteze relaţia dintre el, HVIM, Garda Secuiască şi Jobbik. „Am pus deja temelia unei prietenii între organizaţia noastră şi Organizaţia de tineret din cele 64 comitate din Ţinutul Secuiesc şi sper ca acesta să fie un început al unei colaborări fructoase şi de lungă durată. Totodată, vreau să menţionez, că orice cooperare reciproc avatajoasă, bazată pe prietenie şi respect reciproc este benefică şi vreau să va asigur, că rămînem deschişi în continuare pentru orice gen de cooperare cu prietenii noştri din Ţinutul Secuiesc”, declara Furtună în 2013 într-un interviu acordat publicaţiei Barikad, finanţată şi controlată de Jobbik. 

„În esenţă, organizaţia noastră fiind cu mult mai tînără, decît aşa organizaţii ca HVIM şi Jobbik, are cu mult mai puţină experienţă ca cele enumerate mai sus şi respectiv, vedem în ele nişte parteneri de la care avem de preluat o mulţime de licruri”, conchidea Furtună. 

Colaborarea dintre MND şi HVIM nu a rămas doar la nivel de retorică. În februarie 2013, o delegaţie HVIM a mers în Republica Moldova, la invitaţia Mişcării Naţional-Democrate. „În cadrul acestei vizite a fost încheiat un acord de colaborare dintre cele 2 organizatii în folosul societăţii maghiare şi moldoveneşti. Conform acestui acord, părţile vor organiza de comun acord conferinţe, sesiuni de comunicări, mese rotunde, vor publica materiale promotionale (studii, articole, comunicări), vor participa în comun la proiecte de tineret, sport si activitati patriotice,  îşi vor promova reciproc o imagine  pozitivă a organizatiilor pe plan intern şi internaţional”, transmitea atunci MND.

De fapt, aceasta a fost prima vizită internaţională a HVIM, transmite organizaţia secuiască pe contul oficial de Facebook. „Organizaţia naţionalistă moldovenească (MND - n.r.) susţine autonomia secuilor şi, în locul României de astăzi, doreşte o Moldovă reunită, iar apoi ar da Transilvania maghiarilor. Şi noi suntem pentru revenirea la graniţele istorice ale unei Moldove independente şi libere!”, scriau atunci membrii HVIM. 

hvim foto facebook

Ne aduce În sufletele noastre bucurie şi mândrie că Mişcarea Naţional Democrată din Moldova îşi aminteşte fidel în continuare alianţa regilor noştri şi priveşte Mişcarea Tinerilor din cele 64 Comitate ca succesor legal al Regatului Apostolic al Ungariei. (...) Vă încurajam în continuare în lupta voastră statornică şi insistentă pentru independenţă şi împotriva tentativelor de asimilare ale puterii asupritoare. Traiască Moldova Mare Independentă şi Regatul Apostolic al Ungariei!”, transmite şi Lokodi Ferenc Attila, preşedinte de onoare al HVIM, într-un mesaj public adresat aliaţilor moldoveni. 

Colaborarea a continuat cu o vizită a moldovenilor la festivalul naţionalist „Magyar Sziget”, apoi cu mai multe manifestaţii de solidaritate organizate de MND în faţa Ambasadei României de la Chişinău pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc. 

mnd hvim foto nationaldemocrat.org

Manifestaţie organizată de MND la Chişinău în sprijinul HVIM. FOTO nationaldemocrat.org

Exrtemiştii maghiari aveau însă deja prieteni peste Prut înainte de a încheia acordul cu organizaţia lui Furtună. În 2012, Csibi Barna a organizat mai multe proteste faţă de „imperialismul românesc” care asupreşte Republica Moldova, după care a fost invitat de organizaţiile rusofone Voievod şi Scutul Moldovenesc la Chişinău. Alături de acestea, Barna a participat la mai multe proteste cu teme similare şi a încărcat pe contul său de YouTube imagini video de la aceste evenimente.

Noi l-am primit bine (pe Csibi Barna - n.r.). Dar nu-l putem ajuta cu nimic mai esenţial. Romanii sunt mai aproape ca ungurii... De ghin, de rau sunt ai noştri. O Moldovă Mare se poate forma într-o Romanie Mare”, a explicat Nicolae Pascaru, preşedintele fundaţiei Voievid, legăturile cu extremistul maghiar devenit cunoscut după ce a spânzurat un manechin care-l simboliza pe Avram Iancu. Pascaru subliniază însă că alianţa cu Barna s-a limitat la acele manifestaţii şi nu a mai continuat.

„Ce putem noi să colaborăm? Avem un singur lucru în comun, acela că nu suferim Noua Dreaptă. Secuii au problemele lor, noi pe ale noastre”, spune Pascaru (foto jos, dreapta, alături de Csibi Barna - centru). 

csibi barna nicolae pascaru foto via frontpress.ro

Csibi Barna (centru) şi Nicolae Pascaru, în 2013, la Chişinău. FOTO via frontpress.ro

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite