Fratele lui Sebastian Ghiţă, călcat de procurorii anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Ghiţă este suspectate de corupţie în legătură cu o licitaţie câştigată de firma sa
Alexandru Ghiţă este suspectate de corupţie în legătură cu o licitaţie câştigată de firma sa

După ce deputatul Sebastian Ghiţă a fost inculpat pentru corupţie, fratele acestuia, Alexandru Ghiţă, riscă o soartă similară. Procurorii anticorupţie îl vizează într-un dosar legat tot de fraude cu fonduri europene.

Un nou scandal de corupţie explodează în apropierea premierului Victor Ponta. De această dată este vizat fratele deputatului Sebastian Ghiţă, suspectat de procurorii anticorupţie de infracţiuni în legătură cu un contract pe fonduri europene.

Luni dimineaţă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins la sediile a două firme, una dintre ele controlată de Alexandru Ghiţă (34 de ani). Este vorba de 2K Telecom SRL şi Avitech Co. SRL, ambele din oraşul Voluntari.

Cercetările declanşate de procurori vizează o licitaţie a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, din 2013, pentru achiziţionarea de echipamente IT, în proiectul “Internet în şcoala ta”. Valoarea totală a proiectului a fost de 33 de milioane de euro, fonduri integral europene.
Din primele investigaţii se pare că o parte din aceste fonduri nu a fost folosită conform clauzelor contractului de finanţare.

Încă nu este clar dacă deputatul Sebastian Ghiţă este implicat în derularea acestor contracte. Cert este că una dintre cele două firme vizate de anchetă, 2K Telecom SRL, a fost înfiinţată chiar de Sebastian Ghiţă, ulterior, el cedând controlul asupra companiei, cel puţin pe hârtie, fratelui său Alexandru.

Internet pentru 2.446 de şcoli

Programul “Internet în şcoala ta. Conectarea la internet broadband a unităţilor şcolare din zona rurală şi mic urbană” a fost semnat în 2 decembrie 2013, când la şefia Ministerului Educaţiei se afla Remus Pricopie.

Contractul a avut o valoare de 120 milioane de lei, fără TVA, o perioadă de implementare de şase luni şi una de mentenanţă de cinci luni. La vremea respectivă, statul îşi lua angajamentul să asigure reţele de internet pentru 2.446 de şcoli din România.

Alte 7.000 de şcoli urmau să fie conectate la internet, în cadrul unui proiect sectorial derulat în perioada 2014-2020. La sfârşitul lunii martie 2013, au fost depuse oferte pentru acest program din partea consorţiilor formate din Asesoft International şi Orange România, respectiv Omnilogic, Avitech Co. şi Romtelecom, ultima asociere câştigând licitaţia.

Abonată la bani publici

Compania 2K Telecom este deţinută în prezent de fratele deputatului Sebastian Ghiţă, Alexandru Ghiţă (67,12%), unchiul deputatului, Vasile Domente (8,05%), şi Vasile Radu (24,83%). Alexandru Ghiţă este şi administratorul societăţii.

În ultimii ani, 2K Telecom a derulat contracte de milioane de lei cu diverse instituţii de stat, precum Autoritatea Rutieră Română, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) etc.

Contractul cu MAI, pentru realizarea unui sistem call center, a avut numeroase probleme, semnalate de Curtea de Conturi în 2013.

La data controlului, sistemul call center nu era funcţional, deşi contractul fusese încheiat în 2009, pe o perioadă iniţială de 26 de luni.

Contractul a fost prelungit prin 11 acte adiţionale până la 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare având ca efect “uzura morală a echipamentelor şi a soluţiilor software alese, situaţie care generează cheltuieli suplimentare de upgradare”.

Sebastian Ghiţă, în cădere liberă

Problemele lui Alexandru Ghiţă cu legea au apărut la scurt timp după ce fratele său mai mare, Sebastian, a fost pus sub control judiciar. Coincidenţă sau nu, dosarul în care este cercetat deputatul ex-PSD vizează tot fraude cu fonduri europene.

Sebastian Ghiţă şi fiul liderului CJ Prahova Mircea Cosma, deputatul PSD Vlad Cosma, sunt acuzaţi că ar fi intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane şi ar fi făcut presiuni pentru ca Hidro Prahova SA să atribuie ilegal contractul pentru canalizarea oraşului Comarnic firmei Grossmann Engineering Group SRL, controlată de Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta.

Problemele lui Sebastian Ghiţă nu se opresc aici. Din cauza dosarului de la DNA, deputatul este în cădere liberă şi în plan politic. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost întrebat, luni, dacă va cere retragerea lui Ghiţă din funcţia de membru al Comisiei parlamentare de control SRI, având în vedere că este cercetat penal. Premierul s-a eschivat să dea un răspuns tranşant. “Când avem plen comun, vom avea toate propunerile pentru toate comisiile comune”, a spus Ponta.

Sebastian Ghiţă a demisionat din PSD la sfârşitul anului trecut, pe 28 noiembrie, însă el a rămas în cadrul grupului PSD din Camera Deputaţilor.
Ca urmare a demisiei din PSD, Ghiţă a pierdut funcţia de secretar al Comisiei SRI, dar a rămas simplu membru, în virtutea faptului că nu a părăsit grupul.

Udrea: Ghiţă i-a ameninţat pe şefii SRI

Fostul ministru Elena Udrea, arestată la domiciliu în dosarul „Microsoft”, declara la începutul lunii februarie că Sebastian Ghiţă i-ar fi ameninţat pe şefii Serviciului Român de Informaţii (SRI) că îi împuşcă dacă îndrăznesc să îi aresteze fratele, aşa cum au procedat cu Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Udrea susţinea atunci că Sebastian Ghiţă ar fi fost cel care i-ar fi spus aceste lucruri.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite