Frantisek Priplata, implicat în asasinarea liderului sindical Virgil Săhleanu, face afaceri în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frantisek Priplata face afaceri la Oradea cu mobilier şi stofe FOTO brnensky.denik.cz
Frantisek Priplata face afaceri la Oradea cu mobilier şi stofe FOTO brnensky.denik.cz

Căutat pentru că se sustrage executării pedepsei cu închisoarea în dosarul asasinării lui Virgil Săhleanu, liderul sindical al combinatului Tepro Iaşi, cehul Frantisek Priplata face afaceri chiar în România. Acesta îşi coordonează însă afacerile din Cehia.

Frantisek Priplata controlează o firmă din Oradea, prin care vinde nestingherit mobilier  şi stofe ceheşti în România, notează RISE Project. Condamnat la 6 ani de închisoare, Priplata nu a plătit încă niciun leu despăgubiri familiei liderului sindical Virgil Săhleanu. În schimb, statul român acumulează datorii către firma reprezentată de Priplata în privatizarea Tepro Iaşi.

Frantisek Priplata este proprietarul celui mai mare en¬-gros de mobilier rustic din Cehia, situat în localitatea Uherske Hradiste, unde şi domicialiază. Documentele obţinute de RISE Project arată că Priplata controlează grupul de firme IBA Holding,  prezent pe mai multe pieţe externe cu afaceri în industria lemnului, produse chimice, textile, utilaje, dar şi cu produse alimentare.

În România, firma lui Priplata are exclusivitate pentru distribuţia de stofe ceheşti. Site-¬ul oficial de prezentare a grupului IBA are o secţiune specială în limba română. O divizie a grupului, IBA Boemia as,  deţine 90% din firma orădeană IBA Rom Import Export SRL, specializată în comerţul cu mobilă. La aceeaşi firmă mai deţine participaţii românca Ana Conevalic, ¬ amanta lui Priplata în perioada în care acesta s-a aflat în România, martoră în dosarul omorului.

Firma din Oradea nu a înregistrat profit în ultimii ani, iar încasările nete s-¬au redus constant din anul 2008.

Asasinat la comandă

În anul 2000, liderul sindical Virgil Săhleanu a dat în judecată şi a câştigat procesul cu firma cehă Zelezarny Veseli, reprezentată de Frantisek Priplata, pentru desfiinţarea contractului de privatizare a Tepro Iaşi. Pericolul pentru Zelezarny Veseli era ca Virgil Săhleanu să obţină definitiv, la recurs, scoaterea companiei cehe din combinatul Tepro. Prin urmare, cehii au pus la cale anihilarea liderului de sindicat.

Asasinarea lui Virgil Săhleanu a fost negociată direct de Frantisek Priplata cu Cătălin Ciubotaru , patronul firmei de pază care asigura paza combinatului Tepro, după cum rezultă din sentinţa prin care afaceristul ceh a fost condamnat ulterior. Ameninţat de Priplata cu rezilierea contractului de pază, Ciubotaru a acceptat, pentru 3.000 de dolari, să-l agreseze pe Virgil Săhleanu.

Pe 7 septembrie 2000, Virgil Săhleanu a fost bătut cu bestialitate de doi angajaţi ai firmei de pază, care au acţionat la comanda lui Cătălin Ciubotaru. Agresorii au fugit după atac, iar Virgil Săhleanu a decedat la spital în aceeşi zi.

Cehii refuză extrădarea lui Priplata

Găsit vinovat de instigare la asasinarea liderului sindical de la Tepro, Frantisek Priplata nu a aşteptat să fie încarcerat şi a trecut fraudulos frontiera.

Încercările repetate ale autorităţilor române de a-¬l extrăda pe Priplata au eşuat, Tribunalul Regional din Brno refuzând defintiv să recunoască hotărârile instanţelor româneşti.

Potrivit Ministerului român al Justiţiei, autorităţile cehe au respins solicitarea  de extrădare pe motiv că asistarea inculpatului Priplata de către un translator a fost pur formală, fiindu-¬i încălcat astfel dreptul la apărare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite