Franţa: un rom de 16 ani din România, în comă după ce 12 persoane au vrut să-l linşeze. Preşedintele şi premierul Franţei denunţă „actul incalificabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul violenţelor împotriva romilor este în creştere în Franţa, susţin ONG-urile
Numărul violenţelor împotriva romilor este în creştere în Franţa, susţin ONG-urile

Un tânăr de etnie romă a fost bătut de 12 persoane au bătut care-l suspectau că a spart mai multe locuinţe în localitatea Pierrefitte-sur-Seine din Franţa. Băiatul de 16 ani se află în comă şi se zbate între viaţă şi moarte, scrie presa franceză.

UPDATE 03.50 Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, a condamnat marţi atacul asupra adolescentului român de etnie romă într-o suburbie a Parisului, potrivit agenţiei Xinhua, citată de Agerpres.

„Aceste atacuri asupra celei mai mari minorităţi din Europa sunt ruşinoase şi nu pot fi scuzate. Mă bucur să văd că guvernul francez şi atât de mulţi responsabili din Franţa şi Europa au adoptat o poziţie fermă împotriva discriminării şi atacurilor împotriva romilor”, a afirmat Jagland după o întâlnire la Haga cu ministrul olandez de externe Frans Timmermans.

UPDATE 20.54 „Este vorba de un act de barbarie, de un linşare, atribuibile unui grup de indivizi. Mobilul este răzbunarea privată", a declarat, potrivit AFP, procurorul Sylvie Moisson într-o conferinţă de presă.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, adolescentul a fost răpit de un grup de indivizi, numărul acestora nefiind stabilit încă în mod cert.

Incidentul a avut loc după un jaf. „Daunele se reduc la câteva bijuterii, pentru că hoţul a fost pus pe fugă de un martor. A fost făcută o descriere care poate corespunde cu semnalmentele adolescentului sechestrat, bătut şi lăsat aproape mort în apropierea locului de unde a fost răpit. Este vorba de represalii bazate pe zvonuri", a precizat procurorul.

Lovit de multe ori în zona capului şi având plăgi la mâini şi genunchi, Darius se află de vineri la reanimare şi „prezintă importante leziuni cerebrale care implică în continuare pronosticul vital. Cadrele medicale încă nu se pot pronunţa asupra evoluţiei stării sale de sănătate", a explicat procurorul.

„A fost iniţiată o anchetă pentru tentativă de omor voluntar şi răpire în grup organizat", a adăugat procurorul.

Autorii riscă să fie condamnaţi la închisoare pe viaţă.


UPDATE 20.35 Agresarea adolescentului român de etnie romă la Paris este „un act de barbarie" legat de o „răzbunare", incidentul „neputând fi redus la antagonismului între două comunităţi", a declarat procurorul responsabil de dosar, Sylvie Moisson.


UPDATE 13.19 Preşedintele Francois Hollande şi premierul Manuel Valls au condamnat marţi dimineaţă tentativa de omor asupra unui adolescent din România. 

Hollande a denunţat actele "incalificabile şi nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, după agresarea unui adolescent rom în regiunea pariziană, relatează AFP. Preşedintele Hollande "cere angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni", a anunţat palatul Elysée.

Premierul Valls a condamnat "cu mare fermitate agresarea acestui tânăr", Darius, un minor rom român în vârstă de 16 ani care se află între viaţă şi moarte după ce a fost sechestrat şi bătut la Pierrefitte-sur-Seine vineri, relatează publicaţia „Le Monde” în ediţia electronică. Valls a cerut ca "cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiţi cât mai rapid, pentru a răspunde de acţiunile lor în faţa justiţiei", adaugă publicaţia.


Minorul ar fi fost bătut crunt de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate, potrivit anchetei demarate de autorităţile franceze. Adolescentul a fost găsit vineri seară, la ora locaclă 23.30, inconştient, într-un căruţ de supermarket abandonat pe o stradă. 

Mama tânărului a fost cea care a sunat la poliţie pentru a anunţa răpirea fiului ei. Grav rănit, el a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris, fiind în comă de mai multe zile. 

Adolescentul ar fi fost luat de agresorii săi dintr-o casă abandonată din cartierul Cité des Poètes, Pierrefitte-sur-Seine, în care locuia cu alţi romi din România de aproximativ trei săptămâni. Minorul a fost sechestrat într-o pivniţă, unde agresorii l-au bătut cu brutalitate. 

După acest incident, toţi cei care ocupaseră imobilul au plecat. 

Tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi şi fusese arestat în mai multe rânduri, a declarat primarul Pierrefitte-sur-Seine Michel Fourcade, citat de „Le Parisien”. Primarul a adăugat că mai multe maşini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor faţă de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.

"Aproximativ 12 persoane" ar fi participat la această lişare, potrivit unei surse apropiate cazului. Nicio persoană nu era arestată până luni seara în acest caz, potrivit „Le Nouvel Observateur”.

Numărul violenţelor împotriva romilor este în creştere, potrivit unor asociaţii pentru apărarea acestei minorităţi citate de „Le Parisien” şi preluat de Mediafax. Potrivit SOS Racisme, „această trecere gravă la acţiune denotă degradarea alarmantă a imaginii cetăţenilor romi sau presupuşi a fi romi în societatea noastră şi rezultatul unor tensiuni în care sunt antrenaţi cetăţenii noştri". "Aşteptăm o schimbare radicală de discurs şi o denunţare extrem de clară a violenţelor", a subliniat preşedintele mişcării antirasiste europene EGAM Benjamin Abtan.

În octombrie 2012, la Marsilia, romi au fost goniţi din tabere sub presiunea unor locuitori ostili, care au incendiat ceea ce a mai rămas din tabără. În mai 2013, familii de romi au fost agresate într-o zonă de găzduire de la Hellemmes (nord). La Paris, justiţia a eliberat, în mai, un bărbat suspectat că a aruncat cu un produs coroziv pe saltele pe care romi le-au instalat în 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite