Franţa merge înainte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi cei care cred că libertatea de expresie are limite pot să-şi ascundă în continuare capul în nisip. Are cine încasa gloanţele şi pentru ei. La Paris sunt cu sutele de mii. În marş.

Când Franţa întreagă iese în stradă, şi cînd lumea largă e un Champs Élysées, sfidînd mesajul masacrului terorist, nu poţi să nu te gândeşti la ce caricaturi ar mai fi ieşit din creionul impertinenţilor de la Charlie Hebdo pe acest subiect! Un François Hollande purtat pe braţe de 50 de şefi de state şi un Michel Houellebecq ştergând putina, refugiindu-se la calm, în străinătate…

 Place de la République e neagră de lume. Sute de mii de oameni obişnuiţi, care-şi asumă unul lângă altul, pentru o clipă, accentul, culoarea pielii, crucea de la gît, palma Fatmei, steaua lui David.

Peste 50 de şefi politici ai lumii trec prin focul unui exerciţiu dificil, ajustarea obrazului sincer grav şi şlefuirea unui limbaj indignat şi politic corect.

 2200 de poliţişti şi de militari, fără somn, cu sângele accelerat de analgezice şi mintea  bântuită de moarte.

Tatuaje vii pe trotuarele Parisului, de candele pîlpîitoare şi ceară caldă. « Nous sommes Charlie » afişează, în loc de « poluare », panoul elctronic pe bulevardul de centură al Parisului.

maris in paris

 Cineastul franco-român Radu Mihăileanu a produs anul trecut un film uluitor, azi profetic.

12 nebuni frumoşi din lumea întreagă, înarmaţi cu un creion, apără democraţia ca-ntr-o joacă, jucîndu-şi viaţa. Eroii documentarului sunt desenatori de presă francezi, tunisieni, ruşi, americani, chinezi, algerieni, ivoarieni, venezueleni, israelieni, palestinieni. Caraghioşi, amuzanţi, sclipitori, inconştienţi, formidabili. Danezul Kurt Westergaard, autorul caricaturii lui Mahomet cu un turban în formă de bombă, e printre infanterişti.

„Caricaturiştii, infanteriştii democraţiei”, realizat de Stephane Valloatto, produs de Radu Mihăileanu, coautor al scenariului, a fost prezentat la Cannes în afara competiţiei în mai 2014 şi a rulat mai apoi în cinematografe. Televiziunea France3 l-a programat în urgenţă şi în premieră, pe 9 ianuarie.

 L-am sunat pe Radu Mihăileanu şi i-am ascultat emoţia.

 Radu Mihăileanu :

 „E oribil pentru că prin ei se vrea de fapt uciderea civilizaţiei.

Întrebarea este cum s-a ajuns aici? Unde a greşit societatea? Pentru că, să fim serioşi, nu vorbim aici de doar doi indivizi care omoară caricaturişti. Cine sunt eroii, modelele care vorbesc astăzi tinerilor?

Filmul „Caricaturiştii, infanteriştii democraţiei” pe care l-am produs anul trecut arată clar cum desenatorii de presă satirică sunt cei care încasează gloanţele. De ce nu suntem cu ei în primele linii? Să mergem cu ei în prima linie conştientizînd mai întîi că ei sunt eroii timpurilor noastre moderne. Unii nici nu au din ce trăi, îşi duc zilele la limita sărăciei, dar continuă să apere democraţia. Sunt fiinţe rare. Daţi-mi un alt exemplu de oameni care continuă, în ciuda ameninţărilor, în ciuda precarităţii, doar pentru că ei cred în libertate, să apere dreptul la ireverenţă.

image

I-am cunoscut pe desenatorii Wolinski şi Cabu, asasinaţi. Am vorbit cu prietenul meu bun, Plantu, caricaturist pentru Le Monde. Era distrus. Toţi cei 12 desenatori din lume care apar în filmul meu mi-au trimis mesaje şi caricaturi de solidaritate. Vedeţi? Ei ştiu că pot fi următorii în bătaia unui kalachnikov şi ei rămân în prima linie.”

Toţi cei care cred că libertatea de expresie are limite pot să-şi ascundă în continuare capul în nisip. Are cine încasa gloanţele şi pentru ei.

La Paris sunt cu sutele de mii. În marş.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite