Francezii au pus coarne calului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetele autorităţilor române la abatoarele care au exportat carne de 
cal în Franţa au arătat că acestea au respectat cu stricteţe legislaţia 
în vigoare FOTO: ADEVĂRUL
Anchetele autorităţilor române la abatoarele care au exportat carne de cal în Franţa au arătat că acestea au respectat cu stricteţe legislaţia în vigoare FOTO: ADEVĂRUL

Autorităţile din România nu au găsit nimic în neregulă la abatoarele noastre, iar acuzele francezilor par din ce în ce mai nefondate. Producătorii români acuză strategia „ruşinoasă“ a colegilor francezi

Carnea de cal din lasagna vândută în Marea Britanie nu provine din România sau, dacă a fost importată din ţara noastră, a fost etichetată drept carne de vită de către intermediari. Asta susţin autorităţile române, care au verificat cele două abatoare din Braşov şi Botoşani, care au făcut exporturi în Franţa, fără să găsească vreo problemă.

„În urma derulării anchetei, a rezultat că la una dintre unităţi este exclusă posibilitatea de fraudă, verificările au arătat că unitatea a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal, iar documentele însoţitoare ale transporturilor specificau tipul cărnii, respectiv carne de cal. Pentru cea de-a doua unitate au fost identificate loturile de carne de vită şi de cal care au fost destinate comerţului intracomunitar şi destinaţia acestora. În vederea excluderii posibilităţii de fraudă la nivelul abatorului, s-a procedat la verificarea listelor de trasabilitate pentru fiecare dintre loturile respective. Ancheta a relevat faptul că acele unităţi au respectat şi respectă legislaţia în vigoare, produsele au fost corect etichetate şi nu au trimis către statele membre carne tocată. Produsele obţinute şi comercializate de către aceste unităţi au fost carcase, sferturi, carne tranşată şi organe“, susţin oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

PRODUCĂTORUL ROMÂN ŞI RUŞINEA FRANCEZĂ

Unul dintre abatoarele arătate de francezi cu degetul că ar fi livrat carne de cal în loc de vită este al companiei Carmolimp, abatorul fiind localizat în Ucea (Braşov). Reprezentanţii firmei neagă  orice implicare în acest scandal şi aduc dovezi în acest sens.

„Grupul Carmolimp se delimitează  net de scandalul cărrnii de cal comercializată drept carne de vită. Precizăm că  produsele din carne de cal sunt comercializate doar la export, niciodată  pe teritoriul României, şi că  ele sunt considerate specialităţi. Pe tot parcursul anului 2012, Grupul Carmolimp nici măcar nu a exportat carne de vită în spaţiul UE şi nu are contracte comerciale cu Franţa, cu Grupul Spanghero sau cu firma Comigel. Acuzaţiile firmei franceze asupra României, în general, sunt îngrijorătoare şi pot fi catalogate doar ca un atac fără precedent asupra industriei de carne româneşti“, spun reprezentanţii firmei. „Un procesator nu poate confundă carnea de cal cu cea de vită: au culoare şi consistentă diferite, iar acum joacă rolul mironosiţei care a căzut în plasă şi dau vina pe România doar pentru că au auzit dânşii că în România se întâmplă multe lucruri rele“, a declarat Olimpiu Soneriu, director Carmolimp.

PONTA: „VINOVATUL PASEAZĂ VINA ÎN ROMÂNIA“

Prim-ministrul Victor Ponta a susţinut ieri o conferinţă de presă comună cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în care au luat poziţie faţă de scandalul cărnii de cal în care a fost atrasă şi ţara noastră. „Cred că atunci când cineva e vinovat încearcă să paseze în altă parte vinovăţia şi cred că dacă România tace sau nu este suficient de transparentă şi de hotărâtă, rămâne la noi vinovăţia, or, acum am vrut să fim chiar agresivi pe acest subiect, ca să nu se închidă lucrurile la «suspecţii de serviciu» din estul Europei. De data aceasta, noi ne-am făcut treaba“.

Şi ministrul Daniel Constantin a precizat că nu există probleme la abatoarele indicate neoficial de procesatorul francez, care până ieri nu făcuse o sesizare oficială. „Noi am acţionat preventiv pentru că nici în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă de către Comisia Europeană sau de autorităţile franceze. Nu vom tolera transferarea în România a problemelor pe care le are un mare procesator european, care se află în centrul unui scandal internaţional“, a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

De unde au cumpărat francezii?

O anchetă iniţială a oficialilor francezi a scos la iveală că firma franceză Poujol a cumpărat carnea îngheţată de la un comerciant cipriot, potrivit ministrului francez pentru Consumatori, Benoit Hamon. Acesta o primise de la un comerciant olandez, care a spus că o cumpărase de la două abatoare din România. Poujol a trimis carnea la o fabrică din Luxemburg, care este deţinută de firma franceză Comigel. Carnea a fost apoi vândută sub marca suedeză Findus, care susţine că a fost indusă în eroare de furnizorii din România. Firma suedeză a retras deja produsele sale de pe rafturi.

"Considerăm că este ruşinos că o firmă franceză, care a procesat carne de cal în loc de carne de vită - o faptă abominabilă şi fără îndoială, premeditată  să joace acum rolul mironosiţe"
Olimpiu Soneriu, director Carmolimp
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite