Salvatorii care nu au putut fi salvaţi. Destinul celor patru eroi din elicopterul SMURD prăbuşit pentru care sistemul românesc a pregătit doar moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 de ani), pilotul Petre Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani) au avut ultima misiune de salvare cu un elicopter SMURD luni după-amiază, 15 decembrie: o bătrână din judeţul Tulcea, cu afecţiuni cardiace.

La întoarcerea la bază, elicopterul s-a prăbuşit inexplicabil în apele îngheţate ale Lacului Siutghiol, la doar 500 de metri de mal, şi nimeni nu i-a putut salva pe cei patru. Prima victimă a fost recuperată din apă după mai bine de 30 de minute de un barcagiu, iar ultima a fost găsită fără suflare după 12 ore, de autorităţi.

Petre Cătuneanu

Pilotul comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani), din Buzău, era căsătorit şi avea un copil. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani şi avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135.

image

Vestea morţii comandorului Petre Cătuneanu a produs multă durere nu numai în sufletele celor apropiaţi, ci şi printre cunoscuţii săi care îl ştiau un bun profesionist şi cu poftă de viaţă. Drama familiei este cu atât mai mare cu cât, în urmă cu doar jumătate de an, pilotul îşi înmormântase socrul. Chiar dacă lucra departe de casă, pe litoral, îşi petrecea mult timp cu familia, în Buzău. Îi era dor de casă, spun vecinii săi de pe strada Almaşului, şi când trecea cu elicopterul pe deasupra cartierului, îi saluta în felul său. „Iubea mult de tot zborul şi când trecea în misiuni se rotea cu elicopterul deasupra noastră, ca să ne salute“, a declarat Ion Manea, vecin. Soţia pilotului este profesor la Liceul pentru nevăzători din Buzău şi împreună au o fiică, Miruna, studentă la SNSPA, ]n Bucureşti. Pilotul Petre Cătuneanu va fi înmormântat, joi, în Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău. (Iulian Bunilă)

Ginel Claudiu Crăcănel

Copilotul căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), din Mioveni (Argeş), era căsătorit şi avea un copil de 9 ani. Era angajat la Ministerul de Interne de şapte ani. Copilotul avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter.

image

Durerea pe care a lăsat-o în urmă Ginel Claudiu Crăcănel e greu de descris. Părinţii, soţia şi copilul sunt în stare de şoc. „Am aflat despre accident de la televizor... N-am amai aşteptat şi am sunat imediat la Bucureşti. De acolo mi-au dat vestea. Soţia lui a fost azi-noapte la Constanţa. A venit dimineaţă şi stă cu băieţelul lor. Sunt amândoi terminaţi“, spune, răvăşit de durere, tatăl copilotului, Mircea Crăcănel. La sfârşitul lunii trecute, căpitanul comandor Ginel Claudiu Crăcănel a primit titlul de „Cetăţean de Onoare al Oraşului Mioveni“. Cu acest prilej, Ginel Crăcănel amintea asistenţei de tragedia de a Sibiu în care care pieriseră opt colegi de-ai săi, în memoria cărora a ţinut un moment de reculegere. „Cine ar fi crezut că, la nici o lună mai târziu, avea să le împărtăşească soarta. A fost un om deosebit, cu un suflet foarte mare!“, a declarat Ion Georgescu, primarul oraşului Mioveni. (Cristina Stancu)

Laura Vizireanu

Medicul din cadrul SMURD Constanţa Laura Vizireanu avea 39 de ani şi un copil minor, în vârstă de 9 ani. Orginară din Brăila, doctoriţa era angajată Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din anul 2008, fiind absolventă a Facultăţii de Medicină din Constanţa.

image

Laura Vizireanu fost salvată de un pescar din Ovidiu, care a traversat Lacul Siutghiol cu o barcă cu motor, fiind prima scoasă din apă dintre cei patru membri ai echipajului. Din păcate, doctoriţa a murit câteva ore mai târziu la spital, în ciuda eforturilor disperate ale colegilor de la Terapie Intensivă de a o salva. Laura Vizireanu a fost căsătorită cu comisarul-şef Mircea Vizitiu, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila. Cei doi au un băieţel, Andrei, de doar 9 ani. Ultimul mesaj postat pe pagina de Facebook a Laurei Vizireanu îi este adresat copilului său, de Sfântul Andrei: „La mulţi ani, pitic ! Sa trăieşti cu numele.“

Trupul neînsufleţit al doctoriţei Laura Vizireanu a fost depus marţi la capela Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde s-a oficiat o scurtă slujbă religioasă. Apoi, a fost transportat la Brăila, acolo unde va fi înmormântată. (Mariana Iancu)

Gabriela Camelia Harton

Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, din Năvodari, avea 38 de ani şi era mama unei fetiţe în vârstă de 12 ani. Ea era angajată din 2008 în cadrul SMURD Constanţa, iar în timpul liber mai lucra la o clinică medicală de la un hotel din staţiunea Mamaia.

image

Pe 30 noiembrie, Gabriela Camelia Harton îşi sărbătorise ultima zi de naştere. Împlinise 38 de ani şi era mama unui copil de 12 ani. După ce rămăsese văduvă, în urmă cu câţiva ani, îşi refăcuse, recent, viaţa alături de logodnicul ei Cristian Ciortan, pe care tocmai îl anunţase că era însărcinată. În elicopterul morţii, ea comunica prin SMS cu iubitul aflat la sol despre sarcina ei. În noaptea tragediei, Cristian Ciortan a mărturisit că a primit un mesaj pe telefon cu câteva minute înainte de prăbuşire, în care îi spunea că aparatul de zbor se îndreaptă spre Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“. „Iubi, decolăm spre Kogălniceanu. Eram sigură că e pozitiv“, i-a scris asistenta iubitului ei, cu care urma să-şi întemeieze o nouă familie. Asistenta medicală a fost găsită de către scafandri în jurul orei 4.30 dimineaţa. Decesul Gabrielei Harton a fost declarat pe loc, trecând 12 ore de când se afla în apă. (Mariana Iancu)
 

Pe aceeaşi temă:

FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

Bătrâna pentru care şi-au dat viaţa cei patru membri ai SMURD din elicopterul prăbuşit la Constanţa. Femeia a fost la câteva minute să moară alături de eroi

FOTO Blestemul lacului Siutghiol, cimitirul de epave. Pe fundul apei zac mormane de fiare ale aparatelor de luptă nemţeşti, dar şi ambarcaţiuni noi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite