FOTO Cum să-ţi faci berea în casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compoziţia se încălzeşte timp de zece minute
Compoziţia se încălzeşte timp de zece minute

Un inginer din Bucureşti produce acasă, într-un apartament, o gamă largă de bere cu arome diferite. Cu ajutorul unui echipament de 100 de euro, cumpărat din Belgia, Laurenţiu Iancu produce acasă între 9 şi 23 de litri de bere pe lună. „Făbricuţa“ a fost amplasată în bucătărie.

FOTOGALERIE

Laurenţiu Iancu este un inginer de 39 de ani, născut în Buzău, dar devenit bucureştean cu acte din 1990. În 2008, deşi criza economică încă nu-şi făcuse simţită prezenţa pe meleagurile mioritice, el a decis să-şi dea demisia de la firma la care lucra şi să înceapă o afacere pe cont propriu. Aşa se face că, din noiembrie anul trecut, el are în apartament propria „fabrică de bere".

Fanii lui Liverpool, încântaţi de berea şi de fotbalul românesc

Bucureşteanul care îşi face singur berea în casă

„De Crăciun, în 2008, m-a vizitat un prieten din facultate, stabilit în Belgia, şi mi-a povestit despre un aparat pe care îl are în casă şi cu ajutorul căruia îşi făcea singur bere. Mi-am dorit şi eu unul. Aşa am ajuns să testez mai multe echipamente din Belgia, Germania şi Marea Britanie pe care voiam să le cumpăr. Am ales un furnizor din Belgia, pentru că este ţara cu 2.000 de tipuri de bere", povesteşte Laurenţiu.

Se pune apă plată în recipient

Se pune apă plată în recipient

Tehnologie simplă

Tehnologia nu este deloc una complicată, iar mare parte din secret stă ascuns în setul pe care îl foloseşti şi în reţetă. Astfel, materia primă pentru fabricarea berii este cutia care cântăreşte 1,5 kg, adică atât cât îţi este necesar ca într-o lună să obţii între 9 şi 23 de litri de bere. Prima etapă de fermentare a berii durează şapte zile, apoi conţinutul este tras în sticle şi se adaugă zahărul. Sticlele sunt capsate şi depozitate într-un loc răcoros pentru cinci zile, după care urmează maturarea, pe parcursul a minimum 14 zile pentru majoritatea berilor.

„Pe piaţă există multe tipuri de ingrediente la set, iar acestea conţin extract de malţ, amestecat cu hamei şi ierburi aromate, iar reţetele originale vin de la producătorul belgian", spune Laurenţiu.

image

Compoziţia este amestecată cu apă

Ieftin ca braga

Pentru a putea să-ţi faci între 9 şi 23 de litri de bere în casă ai nevoie de un echipament de produs această băutură. Şi ai de unde alege! Poţi opta pentru unul belgian sau pentru cele nemţeşti, austriece, sau cele din Marea Britanie.

Echipamentul costă între 250 şi 360 de lei, la care se mai adaugă 65 de lei pentru setul care conţine extractul de malţ amestecat cu hamei şi ierburile aromatice necesare obţinerii băuturii. Capsatorul pentru sticle nu costă mai mult de 30 de lei, astfel încât totalul investiţiei iniţiale este de 425 de lei, în cazul în care se optează pentru cel mai scump echipament cel de 360 de lei.

Preţul unei beri de 500 de mililitri, fabricată în casă, este de 1,62 de lei fără a lua în considerare costul echipamentului care este cumpărat o singură dată.

Sticlele se capsează cu un aparat special

Sticlele se capsează cu un aparat special

„Secretul" fabricării

Primul pas pentru fabricarea berii de apartament constă în igienizarea pieselor care intră în contact cu berea. Al doilea pas este încălzirea conţinutului setului (extractul de malţ amestecat cu hamei şi ierburile aromatice) la bain-marie, timp de zece minute. Pasul trei constă în turnarea conţinutului în recipientul pentru fermentare. După aceea, compoziţia se amestecă cu apa cu ajutorul unei spatule şi se lasă la răcit până ajunge la o temperatură de 23 de grade Celsius.

Se trece la rehidratarea drojdiei, apoi aceasta se toarnă peste amestecul de must de bere. Se sigilează capacul şi se montează o supapă pentru a nu intra aerul în interiorul echipamentului. La final se pune berea în sticle şi se adaugă puţin zahăr conform reţetei date de producător pentru a ajuta fermentarea. Timp de 14 zile berea trebuie să stea la temperatura camerei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite