FOTO Prima Beretă Verde din România. Cine este românul care a ajuns şef de promoţie al Cursului american de Forţe pentru Operaţii Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţii speciale

"Norocul îi favorizează pe cei curajoşi" , este deviza unei structuri de elită din Armata României, Divizionul 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale. Din aceasta face parte şi căpitanul Ciprian Clipa, unul dintre scafandrii din forţele pentru operaţii speciale care a parcurs toate formele de pregătire practice şi teoretice pentru ca la final să fie pregătit să execute orice misiune specifică pe care să o finalizeze cu succes.

Operatii speciale

Ciprian spune că a fost pasionat, încă din copilărie, de filmele şi de cărţile din domeniul Forţelor pentru Operaţii Speciale, iar visul începea să se materializeze odată cu intrarea, în 2007, la Academia Năvală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, arma marină, specialitatea inginer de echipamente de navigaţie şi hidrografie, arată armataromaniei.ro. 

În perioada petrecută acolo s-a decis să devină scafandru militar. Iniţial, prima funcţie pe care a încadrat-o a fost in cadrul Divizionului 55 Corvete din Mangalia, însă perseverenţa şi ambiţia lui au făcut ca în scurt timp să ajungă ofiţer în cadrul Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale.

Odată ajuns acolo, a depus toate eforturile pentru a deveni cel mai bun, conştient fiind de misiunile executate de către operatorii din cadrul grupului şi de procesul de pregătire foarte greoi datorită standardelor fizice şi psihice foarte ridicate.

În anul 2013 a absolvit Cursul de scafandru din cadrul Centrului 39 Scafandri, iar un an mai tarziu Cursul de scafandru de luptă din cadrul aceleaşi instituţii.

A fost cel mai bun la Fort Bragg

În anul 2015 a urmat Cursul de Forţe pentru Operaţii Speciale ( Q-Course), Fort Bragg, SUA, fiind declarat şef de promoţie - Prima beretă verde din cadrul Forţelor Navale Române.

De atunci şi până în prezent ia parte la majoritatea exerciţiilor naţionale şi multinaţionale în care este implicată unitatea şi se implică activ atât în pregătirea personală şi profesională a lui, cât şi a colegilor.

Medaliat de americani

În anul 2017, a executat o misiune în teatrul de operaţii Afganistan, în cadrul Resolute Support Mission, fiind comandant detaşament ALPHA şi executând TAA (train,advise,assist) cu forţele speciale de poliţie din Afganistan. La sfârşitul misiunii a fost apreciat primind calificativul Excepţional, medalia "Army Commendation Medal (First Oak Leaf Cluster)" din partea aliaţilor şi Emblema de Onoare a Forţelor Navale Române din partea conducerii Forţelor Navale.

Pe viitor, îşi propune să participe la o misiune de stat major în cadrul Comandamentului NATO din Afganistan, iar apoi să urmeze Cursul de Ofiţer de Stat Major pentru Brigada Multinaţională, în vederea avansării la gradul de locotenent comandor. Visul lui este acela de a ajunge comandant de unitate de Forţe pentru Operaţii Speciale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite