FOTO VIDEO Palatul Drogurilor: locul unde Gelu Oltean, fostul şef Doi ş'un sfert, organiza „şedinţele spirituale“ cu ayahuasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costul unei şedinţe spirituale ajungea până la 1.000 de euro.
Costul unei şedinţe spirituale ajungea până la 1.000 de euro.

Au fost făcut publice imaginile din vila de lux, acolo unde, fostul şef al DIPI Gelu Oltean şi iubita acestuia organizau şedinţe spirituale în care se consuma ayahuasca, o plantă din America de Sud ce conţine DMT, unul dintre cele mai puternice droguri psihedelice. O şedinţă costa între 550 şi 1000 de euro.

Ancheta a început la data de 9 decembrie 2019, atunci când organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că Thomas Lishman, cetăţean britanic şi inculpat în acest dosar, urma să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu Vanessa Youness prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-o locaţie ce urmează să fie comunicată ulterior participanţilor, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc din familia triptaminelor.

GALERIE FOTO

„Pentru participarea la evenimentul din România, participanţii trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă acceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator. Înscrierea participanţilor se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior. În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise”, se arată în comunicatul DIICOT.

În urma percheziţiei ofiţerii DIICOT au ridicat trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale ce conţin aceleaşi substanţe.

Ce este ayahuasca

Deşi procurorii DIICOT s-au sesizat în acest dosar în 13 decembrie, Gelu Oltean povestea, încă din 25 februarie, într-un interviu despre beneficiile „tratamentului de purificare a sufletului” cu Ayahuasca. „Ayahuasca este un tratament de purificare a sufletului, a minţii şi a corpului, care schimbă pe oricine, nu doar pe mine. Dar, într-adevăr, nu oricine are curajul să treacă prin asta. (…) Din ignoranţă, există o înţelegere greşită cu privire la ayahuasca. În traducere înseamnă viţa de vie a sufletului”, declara acesta, precizând că există mai multe reţete de preparare a acestui compus, unele legale doar în America de Sud. 

Ayahuasca este un amestec de ierburi, folosit în trecut în scopuri religioase şi şamanice în bazinul amazonian. Se realizează prin fierbere la foc mic, după diverse reţete în funcţie de cultură, pentru a obţine o substanţă concentrată ce se bea ulterior. Amestecul conţine întotdeauna Banisteriopsiscaapi şi o plantă ce are în componenţă dimethyltryptamină (DMT), de obicei Psychotria viridis. Este consumată sub supravegherea unui şaman într-un întreg ritual, în care participanţii au parte de câteva ore de halucinaţii profunde. Aceste şedinţe spirituale se pot desfăşura şi pe durata mai multor zile, iar participanţii trec prin senzaţii fizice extreme, vomită şi merg la baie constant. Totuşi, foarte mulţi participanţi descriu acestă experienţă drept una de profundă luciditate, de regăsire, fiind „echivalentă a zece ani de terapie”.

Legală în mai multe ţări din America de Sud, Ayahuasca este interzisă în marea majoritate a statelor, având însă şi un statut legal incert în altele. De exemplu în Spania, Italia sau Olanda, acest tip de şedinţe spirituale sunt organizate legal, însă, în cazuri recente, şi în aceste ţări autorităţile au reţinut mai mulţi şamani, fără însă a-i pune sub acuzare. În Statele Unite, Ayahuasca este interzisă, două biserici amazoniene fiind exceptate de la acestă normă.

Cine este Gelu Oltean

Gelu Oltean a avut două mandate la şefia serviciului de informaţii. Primul a fost între 2006 şi 2009, iar cel de-al doilea între 2012 şi 2014, fiind înlăturat de premierul de la acea dată Victor Ponta. Acesta nu este primul scandal în care este implicat. În 2016, a fost cercetat penal, alături de alţi trei chestori de poliţie şi doi comisari şefi, pentru că luau bani din bugetul instituţiei. Un an mai târziu acesta e implicat într-un alt scandal, după ce ziarul Naţional publică mai multe fotografii unde acesta, împreună cu chestorul Marcel Ardelean, director al Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, şi chestorul general de Poliţie Ioan Buda, îl supun pe chestorul Aurelian Miu unui ritual ce ţine mai mult de „casa nostra”. Acesta din urmă stă în genunchi şi cu mîinile ca la rugăciune în faţa celor trei şefi.

În februarie 2017, Cotroceniul a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis a semnat un decret privind incetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de politie Oltean Gelu-Marin cu Ministerul Afacerilor Interne.

Cine este Vanessa Youness

Nici Vanessa Youness nu se află la prima întâlnire nefericită cu legea. La finalul lunii ianuarie 2019, DNA-ul a trimis-o în judecată pentru trafic de influenţă, fiind acuzată într-unul din dosarele Microsoft, că ar fi cerut şi primit un milion de euro de la oamenii de afaceri Claudiu Florică şi Dinu Pescariu pentru atribuirea unui contract IT. În acest dosar, fostul premier Emil Boc are calitatea de martor, susţinând la DNA că nu a cunoscut dedesubturile afacerii de corupţie, care s-ar fi derulat fără ştirea şi implicarea lui. Explicând legătura cu Vanessa Amal Youness, acesta a spus că femeia a locuit în acelaşi bloc cu el, pe Calea Victoriei, pe când Boc era premier şi că, la un moment dat aceasta i-a cerut ajutorul pentru a găsi un medic specialist.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite