FOTO Cine sunt militarii de elită de la Operaţii Speciale şi Informaţii care vor defila de 1 Decembrie. Câtă experienţă de luptă au acumulat în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre militarii care vor bate pasul de defilare pe sub arcul de Triumf vor fi şi cei de elită, de la Operaţii Speciale şi din Brigada de Informaţii Militare.

Militarii români din Forţele pentru Operaţii Speciale şi-au atras relativ repede respectul colegilor aliaţi după ce au executat misiuni extrem de periculoase împreună cu militari din unităţile similare americane.

Forţele pentru Operaţii Speciale sunt forţe special instruite şi dotate pentru executarea misiunilor specifice de cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în ţară şi în teatrele de operaţii militare, având componente din toate categoriile de forţe ale armatei. Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul” reprezintă componenta terestră a Forţelor pentru Operaţii Speciale. Militarii de aici participă la misiuni în Afganistan începând cu anul 2006. 

Imagine indisponibilă

Militari români şi americani din Forţele pentru Operaţii Speciale, surprişi într-o operaţiune reală de luptă în Afganistan FOTO US Army by Sgt. Connor Mendez

Activitatea acestora a fost apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere. Din păcate au fost şi pierderi. Pe timpul misiunilor din Afganistan, în cei 12 ani, au căzut la datorie cinci militari de elită din forţele pentru operaţii speciale, alţi 19 fiind răniţi.   Cu sediul la Târgul-Mureş, Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul“ se  compune din Batalionul 610 de Operaţii Speciale „Vulturi“, Batalionul 620 de Operaţii Speciale „Băneasa-Otopeni“, Batalionul 630 de paraşutişti „Smaranda Brăescu“ şi Batalionul 640 Logistic. Unitatea s-a transformat radical după declaşarea bătăliei contra terorismului, mai exact după atacurile din 11 septembrie 2001.  

Force Recon, cursul forţelor speciale ale armatei americane   

Formarea Forţelor de Operaţii Speciale moderne din MApN a început în anul 2003 cu selecţia strictă a militarilor. Specialişti din trei ţări aliate, – Statele Unite, Regatul Unit şi Turcia – dar şi din Israel au pus umărul la acest program de selecţie. Batalionul a devenit operaţional la sfârşitul anului 2005, după ce membrii batalionului au beneficiat de cursuri în străinătate, cum ar fi cursul forţelor speciale ale armatei americane, cursul Force Recon (USMC). Forţele Speciale ale Armatei SUA, dar şi Forţele Speciale din Turcia au trimis, de asemenea, mai mulţi instructori care au lucrat în România în consilierea procesului de formare a militarilor români de elită.

Imagine indisponibilă

Militari români şi americani din Forţele pentru Operaţii Speciale, surprişi într-o operaţiune reală de luptă în Afganistan FOTO US Army by Sgt. Connor Mendez

România a pierdut în Afganistan cinci militari  de Operaţii Speciale. Aceştia luptau cot la cot cu colegii lor aliaţi împotriva talibanilor. Alţi 19 militari au fost răniţi.

“Spoinii” militari care luptă în Afganistan

Brigada de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru AVERESCU” s-a înfiinţat la 1 septembrie 2010, prin transformarea batalioanelor HUMINT, IMINT şi RE&SIGINT, deja existente, ca o necesitate obiectivă în evoluţia informaţiilor pentru apărare şi pentru întărirea sprijinului cu informaţii al factorilor de decizie la nivel tactic şi îndeplinirea obligaţiilor asumate de România în cadrul coaliţiilor multinaţionale. De la înfiinţare şi până în prezent, militari din cadrul Brigăzii de Informaţii Militare au desfăşurat misiuni în teatrul de operaţii Afganistan în sprijinul operaţiilor conduse de NATO în cadrul coaliţiilor multinaţionale, precum şi pentru protecţia contingentelor naţionale participante la misiuni. 

În perioada 2003-2005, în cadrul misiunii „ENDURING FREEDOM” din Afganistan, prima misiune de luptă a Armatei Române după cel de-al doilea război mondial, Batalionul HUMINT (ulterior integrat în Brigada de Informaţii Militare) a înregistrat trei pierderi din rândul militarilor săi.

parada
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite