FOTO E oficial. Piloţii canadieni şi  avioanele lor de luptă CF-188 Hornet au preluat misiunea de a se stăvili aviaţia lui Putin la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detaşamentului Forţelor Aeriene Regale Canadiene a fost certificat pentru a executa, alături de aeronave MiG-21 LanceR şi militari ai Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing - eAP) sub comanda NATO, în următoarele patru luni, în zona Marii Negre.

Aeronavele CF-188 Hornet ale Forţelor Aeriene Regale Canadiene au aterizat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu în urmă cu aproximativ două săptămâni, pentru a participa la executarea unor misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO, cu preluarea responsabilităţii de la Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii.

Forţele Aeriene Canadiene se află la a treia misiune similară în România, după cele executate în perioadele august-decembrie 2017 şi aprilie-august 2014. În timpul misiunilor anterioare, detaşamentul canadian a fost angajat în exerciţii multinaţionale de antrenament care au contribuit la dezvoltarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene ale României şi Canadei.

Imagine indisponibilă

FOTO MApN Bogdan Pantilimon

Imagine indisponibilă

FOTO RCAF Cpl Dominic Duchesne-Beaulieu

Imagine indisponibilă

FOTO  RCAF Cpl Dominic Duchesne-Beaulieu

Misiunile de Poliţie Aeriană desfăşurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii dintre Forţele Aeriene Române şi Forţele Aeriene Regale Canadiene.

Britanicii au avut mult de lucru

Reamintim că, în urmă cu peste două săptămâni, piloţii britanici au ridicat de trei ori de la sol avioanele de luptă după ce aeronave ruseşti au fost reperate în zona spaţilui aerian NATO.

Ultima oară, piloţii britanici din Baza Mihail Kogălniceanu au fost nevoiţi să ridice în aer avioanele Typhoon ale Forţele Aeriene Regale. De data aceasta pentru a escorta un AN-26 şi, mai apoi, un Be-12. Ulterior, Rusia a acuzat forţele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), că au interceptat în mod periculos aparate militare ruseşti deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova, după ce două astfel de acţiuni au avut loc săptămâna trecută, transmite Reuters.

Imagine indisponibilă

Interceptarea de către piloţii britanici a avionului rusesc Be-12  FOTO RAF

Acuzaţia, formulată de ambasada rusă la Londra, survine după ce avioane de vânătoare britanice, desfăşurate în România la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat joi deasupra Mării Negre un avion rusesc de patrulare maritimă, în al doilea incident de acest fel survenit de la începutul săptămânii.

'(...) Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar aliaţii săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice', scrie ambasada rusă la Londra, într-un comunicat emis sâmbătă.

'În loc să întărească securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin a face declaraţii verbale, oricât de regretabile sunt ele, ci şi în termeni militari reali, ceea ce este pur şi simplu periculos', susţine comunicatul

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite