FOTO Pregătiri pentru protestul diasporei de la Bucureşti. Coloană de maşini, la vamă, cu români care se întorc acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mario Mocan
FOTO Mario Mocan

Au mai rămas doar două zile până la protestul românilor din diaspora pentru care s-au pregătit atât participanţii, cât şi autorităţile statului. Ceea ce a început ca o contra-reacţie în mediul online faţă de mitingul PSD din iunie este pe cale să se concretizeze într-o manifestaţie la care vor participa mii de persoane. Cel puţin la asta se aşteaptă organizatorii protestului „Pe 10 august, toţi românii vin la Bucureşti!“ .

GALERIE FOTO

„Aproximativ 4 milioane de persoane au văzut acest eveniment pe Facebook. Primim semnale de la români din toate colţurile lumii, fie că vorbim de asociaţii, diverse grupuri informale sau pur şi simplu familii. Cei mai mulţi protestatari vor veni din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Elveţia şi Norvegia. Însă am primit mesaje inclusiv de la români din Japonia sau din Australia care ne-au comunicat că vor încerca să ajungă la protest“, a declarat pentru „Adevărul“ unul dintre organizatorii protestului, Dan-Ioan Păun.

Acesta avertizează că vor veni inclusiv români cu maşini inscripţionate cu mesaje anti-PSD.

La rândul lor, participanţii anunţă că s-au „înarmat” cu tricouri personalizate precum „Diaspora vine la Bucureşti“, „Rezist“ „M*ie PSD“, dar şi cu drapele tricolore.

Organizatoriii anunţă că protestul care va începe vineri la orele după-amiezii va fi unul paşnic.

„Ne vom strânge în Piaţa Victoriei şi vrem să rămânem peste noapte, dacă nu pică PSD. Mulţi dintre românii din ţară, şi nu doar, vor aduce corturi ca să rămânem în faţa Guvernului. Cel mai probabil vom merge şi în faţa Parlamentului. Totul depinde de cum se vor coagula oamenii“, a conchis Păun.

Mobilizare pe Social Media

Mai mulţi cetăţeni din diaspora au postat fotografii pe reţelele de socializare cu tricourile pe care le vor purta la protest, fiind inscripţionate cu mesaje anti-PSD. În timp ce alţi români (din Belgia, Marea Britanie sau Italia) au publicat fotografii cu maşinile şi steagurile tricolore înainte de plecare sau din timpul cozilor formate la vamă. În schimb, alţi protestari care vor veni cu avionul au postat fotografii cu biletele lor.

Meleşcanu: „Nu înţeleg foarte bine care este obiectivul protestului“

Românii din diaspora nu sunt singurii care s-au pregătit pentru miting. În contextul cozilor kilometrice la Vama Nădlac formate de către românii care se întorc în ţară, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că va intensifica controalele fizice şi asupra bunurilor personale, inclusiv a mijloacelor de transport folosite.

Şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a reacţionat cu privire la mitingul românilor din străinătate. Concret, oficialul a afirmat că este dreptul fiecărui cetăţean să protesteze, dar nu înţelege care este motivul manifestaţiei.

„Nu înţeleg foarte bine care este obiectivul protestului, având în vedere că sunt cei din diaspora. Dacă sunt cei din diaspora, ar fi normal să protesteze pentru serviciile consulare sau lipsa de servicii consulare, dar, în rest, e mai greu să înţeleg care va fi obiectivul principal al acestei manifestaţii”, a declarat astăzi Teodor Meleşcanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite