FOTO Cazarma în care au fost executaţi soţii Ceauşescu: ghişeu unic, muzeu şi cartier ANL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii vor putea să viziteze sala în care au fost judecaţi Nicolae şi Elena Ceauşescu, camera în care au stat trei zile, precum şi zona corpului de gardă, locul unde au fost împuşcaţi dictatorii. Poligonul de antrenamente al UM 01417 Târgovişte, care se întinde pe o suprafaţă de 27 de hectare, va deveni cartier de locuinţe ANL.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa vrea să valorifice potenţialul turistic al cazărmii unde au fost judecaţi şi executaţi, în decembrie 1989, Elena şi Nicolae Ceauşescu. Părăsită din 2002, clădirea centrală a UM 01417 Târgovişte va adăposti un Muzeu al Comunismului şi un Ghişeu Unic.

Autorităţile locale vor să obţină fonduri europene pentru reabilitarea clădirii. „Lucrăm deja la studiul de fezabilitate şi la proiectul tehnic pentru reabilitarea clădirii. Încercăm să găsim surse de finanţare. Apoi, ne vom ocupa de înfiinţarea propriu-zisă a muzeului", a declarat pentru „Adevărul" Marin Antonescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Aripa stângă a imobilului, care cuprinde zidul unde au fost împuşcaţi cei doi dictatori, va adăposti muzeul, iar ghişeul unic va funcţiona în aripa centrală şi cea din dreapta, acolo unde şi-au petrecut ultima noapte Elena şi Nicolae Ceauşescu. Astfel, târgoviştenii îşi vor putea plăti taxele în încăperile unde s-a decis executarea soţilor Ceauşescu.

Adăpost pentru maidanezi

Construcţia cu valoare de patrimoniu s-a aflat până luna trecută în inventarul Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar nu a fost pusă în valoare de niciun fel. Aici şi-au găsit adăpost câinii comunitari, iar grădina din faţă a fost năpădită de bălării.

Prin HG 867/2010, Guvernul a cedat clădirile Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Pe faţada construcţiei mai rezistă încă o placă din marmură care atestă că aici a funcţionat Şcoala de Cavalerie, instituţie militară înfiinţată în anul 1910 de Regele Ferdinand.

Revoluţionarii se opun

Nelu Badea, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - Filiala Dâmboviţa, nu îmbrăţişează deloc ideea înfiinţării unui Muzeu al Comunismului în clădirea unde au fost judecaţi şi executaţi Ceauşeştii. „Asta este culmea! Noi ne-am luptat împotriva acelui regim şi acum să-i lăudăm? Noi vrem să facem acolo un Muzeu al Revoluţiei Române, să vină lume din toată ţara, să vadă unde au fost împuşcaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu", spune Nelu Badea.

Generalul Andrei Kemenici, fost comandat al unităţii în perioada evenimentelor din decembrie 1989, consideră binevenită iniţiativa reabilitării clădirii centrale a UM 01417, aceasta reprezentând un simbol al Armatei Române, dar şi al Revoluţiei din 1989.

Generalul Kemenici este de acord cu ideea transformării imobilului într-un Muzeu al Revoluţiei Române. „Aici a început ceea ce a fost mai important în decembrie 1989. Când au intrat pe poarta acelei cazărmi, Ceauşeştii au fost scoşi din istorie. Nu poţi să faci într-o unitate militară un Muzeu al Comunismului, fiindcă acolo nu a fost şcoală de partid. Este mai nimerită ideea unui Muzeu al Revoluţiei", afirmă Kemenici.

Locuinţe pentru medici şi militari

Conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa mai are în lucru încă un proiect care să se dezvolte pe locul fostei UM 01417. Poligonul de antrenamente militare va deveni cartier de locuinţe. Pe cele 27 de hectare de teren se va construi un cartier de blocuri ANL, apartamentele urmând să fie puse la dispoziţia medicilor, profesorilor, personalului din Armată, SRI şi Poliţie. În momentul de faţă se întocmeşte proiectul tehnic, autorităţile judeţene având în plan ca lucrările să demareze în primăvara anului viitor.

Garnizoana părăsită

image

Clădirea în care a fost comandamentul Garnizoanei Târgovişte în 1989 este acum în paragină. Nu mai este folosită din 2002. Ea a fost deschisă numai la cererea cercetătorilor şi a posturilor de televiziune din ţară şi din străinătate. Au fost de interes camerele în care au stat Ceauşeştii, sala de judecată şi locul execuţiei. Unitatea se găseşte în apropierea Gării Târgovişte. Se învecinează cu Liceul de Petrol şi Inspectoratul General al Poliţiei. Poligonul de intrucţie se întinde din curtea unităţii şi până la şoseaua de centură a oraşului. Aici se învecinează cu Combinatul de Oţeluri Speciale, locul unde Ceauşescu a încercat să se refugieze înainte să fie prins.

Case peste poligon

Între cele două magazii au fost adăpostiţi Ceauşeştii

image

La 23 decembrie 1989, Nicoale şi Elena Ceauşescu erau ţinuţi într-un camion, în poligonul unităţii. O zi întreagă, maşina le-a fost casă şi masă. Îşi făceau nevoile după camion, printre plase de camuflaj şi foi de cort. Camionul era ascuns între două barăci de metal folosite ca magazii pentru echipamente. Scopul era ca Ceauşeştii să nu fie descoperiţi. Barăcile respective sunt acum în paragină. Locul lor va fi luat de cartierul ANL.

" Unitatea respectivă este o construcţie veche, cu uzură mare şi care merită să fie dărâmată."
Alex Mihai Stoenescu istoric

" Când au intrat pe poarta acelei cazărmi, Ceauşeştii au fost scoşi din istorie. "
Andrei Kemenici comandant UM 01417

image

1989: Ceauşescu la Târgovişte

Era 22 decembrie 1989, ora 18.30, când Nicolae şi Elena Ceauşescu erau preluaţi de Armată. O maşină Aro a intrat pe poarta Garnizoanei Târgovişte. A oprit în faţa comandamentului. Apoi, „Odiosul" şi „Sinistra" au fost escortaţi într-o cameră din unitate.

22 decembrie

Ceauşeştii au fost preluaţi de Armată de la Miliţie de maiorul Ion Mareş. În cazarmă aştepta un alt maior, Ion Ţecu. Cei doi dictatori au fost „cazaţi" într-o cameră lungă de 5,90 metri şi lată de 5,70, situată în zona în care se va amenaja muzeul. Aici au petrecut ultimele trei zile ale Epocii de Aur.

Maiorul Ion Ţecu îşi aduce aminte de momentul în care cei doi fugari au intrat în unitate. „Din spatele Aro-ului, Nicolae Ceauşescu a deschis uşa şi m-a întrebat: «Unde mă găsesc?». I-am răspuns: «Sunteţi într-o unitate militară şi vă vom asigura paza şi apărarea». «M-a luat Armata, deci», a zis el. A vrut să coboare, dar ea n-a vrut: «Eu, nu... ce caut eu într-o unitate militară?». Tocmai atunci venea o coloană de demonstranţi pe bulevard, dinspre gară. Claxoane, lozinci, «Ole, ole, Ceauşescu nu mai e»... El, speriat: «Dă-te, dragă, jos, că suntem în siguranţă aici!»". A urmat o noapte în care Ceauşeştii s-au familiarizat cu pâinea neagră din cazarmă.

23 decembrie

Diversiunea din jurul unităţii era în plină desfăşurare. Comandantul, Andrei Kemenici, a luat decizia să-i deghizeze pe cei doi. I-a îmbrăcat în uniforme militare, pe el în căpitan şi pe ea în soldat, apoi i-a urcat într-un camion folosit ca punct de comandă mobil şi i-a expediat în zona de instrucţie a unităţii, exact în mijlocul spaţiului care urmează să fie transformat în
cartier ANL. Întreaga zi a fost petrecută de cei doi în camion, între două barăci, zona fiind izolată cu plase de camuflaj. Dacă în prima zi au cunoscut gustul pâinii negre, acum Ceauşeştii s-au familiarizat cu salamul din cazarmă.

24 decembrie

A fost ziua cea mai lungă. Nicolae şi Elena Ceauşescu şi-au petrecut mare parte din zi în cămăruţa de nici 12 metri pătraţi. Aici, Ceauşescu a fost molestat de una dintre gărzi, căpitanul Boboc. Ceauşescu voia să iasă la fereastră şi să vorbească poporului. După acest eveniment, garda Ceauşeştilor s-a schimbat pentru câteva ore. Locotenentul-major Iulian Stoica a fost ademenit de „Nea Nicu" cu un milion de dolari, în schimbul unei „evadări". N-a fost aşa. A urmat o diversiune în urma căreia cuplul Ceauşescu ar fi trebuit eliminat. A venit seara, iar prizonierii au fost îmbarcaţi într-un TAB cu intenţia de a-i duce spre Bucureşti. Au petrecut însă noaptea în transportor, în poligon.

Sfârşit

Ultima zi a Ceauşeştilor s-a terminat în cazarmă, lângă peretele corpului de gardă. În jurul prânzului, generalul Stănculescu ateriza la Târgovişte cu un comando format din opt paraşutişti şi un complet de judecată. La ora 14.50, de Crăciun, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi. Un sfert de oră mai târziu, erau în drum spre Bucureşti împachetaţi în foi de cort.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite