FOTO Bisericile de lemn, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele opt biserici de lemn din Maramureş, care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt atât de deteriorate încât ar putea fi scoase de pe lista celor mai importante monumente din lume.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Acest lucru ar aduce după sine limitarea accesului la fondurile internaţionale pentru restaurare şi întreţinere. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPN) Maramureş trage un semnal de alarmă în acest sens.

Sume astronomice pentru restaurări

Cele opt biserici din Maramureş sunt la Bârsana, Budeşti-Josani, Deseşti, Ieud-Deal, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz şi Şurdeşti. Cu excepţia celei din Deseşti care este în stare foarte bună, restul au probleme. „Sunt probleme cu învelitoarea (acoperişul - n.r.) şi soclul şi riscăm să fie prea târziu pentru a mai face ceva", a subliniat Ioan Marchiş, directorul DJCCPN Maramureş.

Suma necesară pentru reabilitarea acestor monumente nu se cunoaşte încă. „Trebuie să facem un studiu de fezabilitate care costă enorm, iar problemele şi soluţiile diferă de la caz la caz, de aceea nu putem vehicula o sumă. Oricum, una foarte mare", a continuat Marchiş.

„Doar pentru restaurea unui centimetru pătrat de pictură trebuie cam 100 de euro", a explicat Janeta Ciocan, muzeograf.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite