FOTO Pe biciclete până în Delta Dunării

FOTO Pe biciclete până în Delta Dunării

FOTO Pe biciclete până în Delta Dunării

35 de elevi clujeni au parcurs pe biciclete aproximativ 800 de kilometri, din Cluj-Napoca până în Deltă. Excursioniştii au pornit în călătorie la 19 iulie. Au trecut prin localităţile Sovata, Odorheiu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Vulcanii Noroioşi, Buzău, Brăila şi Tulcea.


Membrii expediţiei pe biciclete, elevi ai Colegiului Unitarian „Janos Zsigmond” din Cluj, au ajuns la Tulcea marţi, 21 iulie. Pe traseu au făcut popasuri la fiecare zece kilometri.

Cei 35 de tineri clujeni sunt însoţiţi de cinci maşini, pline cu provizii şi haine de schimb, şoferii având grijă pe şosele să le facă loc printre celelalte autovehicule şi să-i protejeze. Excursioniştii au dormit o noapte în Tulcea apoi s-au îmbarcat spre Delta Dunării, unde au stat trei zile. Nici în Deltă nu au abandonat bicicletele, parcurgând pe roţi traseul Sulina-Sfântu Gheorghe, pe malul mării. „A fost extraordinar.

Nu ne-am aşteptat să vedem zone practic neatinse de oameni”, a declarat Anita Szekely, unul dintre organizatori, fostă elevă a Colegiului Unitarian „Janos Zsigmond” din Cluj.

Departe de jocurile pe calculator

Profesorul-preot Zsolt Solymosi, organizatorul expediţiei, a precizat că scopul acestor raiduri este de a-i scoate pe copii la aer, de a-i scăpa de capcana calculatorului în faţa căruia petrec ore în şir cu diverse jocuri virtuale. „Vrem să-şi încerce voinţa şi apoi lucrul acesta să le folosească în viaţă. Îi învăţăm pe copii să trăiască altfel, ca apoi să realizeze tot ceea ce ei vor dori“, a spus profesorul Zsolt.

Au văzut Delta şi au plecat înapoi spre casă. Aseară au înnoptat în comuna tulceană Luncavita şi astăzi se află în drum spre Galaţi. Deja ­şi-au creionat drumul de întoarcere: Galaţi, Mărăşeşti, Lepşa, Târgu Secuiesc, Sighişoara, Mediaş, Colţeşti şi Turda. „A fost super! Cred că cel mai tare lucru din viaţa mea a fost plimbarea asta”, a zâmbit o puştoaică de pe bicicletă. La Cluj-Napoca vor ajunge sâmbătă, 1 august.

La final vor face socoteala. Traseul parcurs înseamnă, în total, aproape 1.600 de kilometri pe bicicletă. „După ce despachetăm, luăm din nou harta şi stabilim noua destinaţie”, a mai spus Anita Szekely.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: